Ideea unui muzeu al fotografiei a devenit și mai relevantă pe acest sfârșit de an, perioadă în care a fost derulat proiectul „Istoria Sibiului în fotografii 1850 – 1930”, adus în spațiul public local de Asociația OMIE și fotograful Rareș Helici. Proiectul a fost un demers fotografic de anvergură, venind să completeze și să readucă în atenția sibienilor tradiția extraordinară pe care Sibiul o are în acest domeniu. Luând în calcul tot ceea s-a întâmplat pe durata derulării proiectului, ideea unui muzeu al fotografiei este tot mai aproape.
„Fotografia a apărut în Sibiu încă din secolul al XIX-lea, odată cu popularizarea acestui mijloc de înregistrare a imaginilor în întreaga Europă. Proiectul «Istoria Sibiului în fotografii» este o iniţiativă remarcabilă care nu numai că îşi propune să păstreze şi să promoveze patrimoniul cultural al oraşului Sibiu, dar şi să încurajeze turismul cultural. Identificarea şi documentarea atelierelor de
fotografie din perioada 1850-1930 este deosebit de importantă pentru înţelegerea evoluției fotografiei în acea perioadă şi a impactului acesteia asupra comunității locale. Aceasta va acționa ca un catalizator pentru reînvierea şi valorificarea unui segment adesea neglijat al istoriei urbane: atelierele de fotografie şi rolul lor în conservarea memoriei colective”, susțin promotorii proiectului.
Tur ghidat al centrului istoric
Sâmbătă, 14 decembrie, sibienii au avut ocazia să cunoască îndeaproape istoria fotografiei sibiene, în urma unui tur ghidat al centrului istoric, susținut de istoricul Răzvan Pop și de Delia Voina, muzeograf la Muzeul Național Brukenthal. Cei interesați au pornit împreună într-o plimbare prin centrul orașului, pentru a descoperi atelierele fotografilor care au activat în Sibiu și a înțelege mai bine cum a evoluat orașul, viața socială și tradițiile care au marcat comunitatea sibiană în secolele XIX și XX.
Tot în cadrul proiectului a fost vernisată și o expoziție foto deosebită, în spațiul din Piața Mică, nr. 3. Pe lângă aspectul documentar, au fost expuse peste 100 de fotografii originale, realizate acum mai bine de 120 de ani. Proiectul a fost cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu, prin agenda culturală, și sprijinit de Muzeul Național Brukenthal, Biblioteca Județeana ASTRA, Muzeul ASTRA, Primăria orasului Săliște.
„Aruncă o privire în trecutul fotografic al Sibiului și descoperă cum imaginea a contribuit la definirea identității orașului. Proiectul «Istoria Sibiului în Fotografii (1850–1930)» se apropie de final, însă am realizat o mini-serie de podcasturi dedicate nu doar acestor imagini, ci și celor care le-au realizat. Fotografi din finalul secolului XIX și începutul secolului XX — personalități precum Camilla Asboth, Emil Fischer sau alți maeștri ai aparatului fotografic — au surprins arhitectura, viața socială, obiceiurile și transformările urbane într-un mod care azi ne permite să regândim relația cu trecutul”, afirmă fotograful sibian Rareș Helici.
Pentru a rămâne conectat cu viitoarele proiecte ale asociației și cu seria de podcasturi, sibienii și iubitorii de fotografie se pot abona la canalul de YouTube al Asociației Omie, acolo unde pot viziona istoria fotografiei sibiene din ultimele duă secole. Protagoniști sunt fotograful Rareș Helici, istoricul Răzvan Pop și muzeograful MNB, Delia Voina.