Sezonul sărbătorilor de iarnă, deschis oficial pe 24 decembrie, aduce în case bucuria tradițiilor: bradul împodobit cu beteală, globuri și luminițe.
Obiceiul, care își are originile în perioada medievală, a evoluat de-a lungul secolelor, transformându-se într-un spectacol al imaginației și creativității.
Globurile
Decorarea bradului cu globuri a început în secolul al XIX-lea, când Hans Greiner din Germania a creat primele globuri de sticlă. Rapid, acestea au devenit populare, ajungând chiar pe bradul reginei Victoria a Marii Britanii. În SUA, F.W. Woolworth a transformat globurile într-o afacere profitabilă, popularizându-le la nivel global.
Înainte de apariția globurilor, coniferele erau decorate cu mere, nuci, covrigi sau produse de patiserie coapte în formă de stea, inimă sau floare. Tot de crengile brazilor erau agățate și acadelele mult iubite de copii, potrivit Historia.
Beteala
Beteala, apărută în Germania medievală, era inițial confecționată din argint subțire, înlocuit ulterior cu materiale mai ieftine și rezistente. Strălucirea sa a făcut-o nelipsită din bradul de Crăciun, iar în anii ’50, a fost folosită chiar ca alternativă la luminițele electrice.
Luminițele
Prima instalație electrică pentru brad a fost creată de Edward H. Johnson în 1882, în New York. Totuși, iluminarea publică a brazilor de Crăciun a luat avânt abia în perioada interbelică, iar orașul McAdenville, Carolina de Nord, a devenit un simbol al acestei tradiții în 1956.