4.2 C
Sibiu
marți, ianuarie 7, 2025

Suntem obligați să colectăm separat hainele vechi. Explicații de la ministrul Mediului

Cele mai citite

România va fi obligată să colecteze selectiv deșeurile textile, iar ministrul Mircea Fechet a explicat, în exclusivitate la Digi24, modul în care va fi efectuată colectarea, precum și posibilele locuri unde hainele vechi pot fi depuse.

„Fără îndoială, legea se aplică în toată țara, atât în mediul urban, cât și în mediul rural.

Mai departe, măsura în care această colectare a fracției textile se va face din poartă în poartă, sau la puncte de colectare cu aport voluntar, rămâne la latitudinea primarului.

Obligația este aceea de a modifica contractele de delegare pentru serviciul de salubrizare, astfel încât, începând cu anul acesta să avem și colectarea separată a textilelor.

Am constatat, atunci când am făcut determinări de compoziție a deșeurilor care ajung pe groapa de gunoi, că o parte însemnată din volumul acelor deșeuri era alcătuită și din astfel de materii, cum ar fi textilele, haine vechi sau alte tipuri de textile.

Ele trebuie tratate, și trebuie reciclate”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Ministrul a mai spus că primăriile vor stabili felul în care vor fi colectate aceste deșeuri.

„Obligația fiecărei primării este aceea de a asigura puncte de colectare. Că aceste puncte vor fi unul la 10 blocuri, sau unu la 20 de blocuri, rămâne la latitudinea fiecărui primar.

E puțin probabil să mai să avem o nouă fracție colectată din poartă în poartă, pentru că acest tip de colectare generează niște costuri, iar în cazul materialelor reciclabile, ideal ar fi ca acele costuri de colectare să fie acoperite din vânzarea materialului reciclabil

Eu cred că și în mediul rural și în mediul urban, dacă știm, așa cum sunt și astăzi, câteva puncte de colectare în parcările unor supermarket-uri, acolo unde știm că dacă ducem haine nu mai avem nevoie, ele nu vor ajunge la groapa de gunoi, așa cum se întâmplă, din nefericire, cu mare parte din textilele pe care românii le aruncă astăzi, ci vor ajunge la o fabrică de reciclare.

Asta înseamnă noi locuri de muncă, asta înseamnă o economie și un mediu mai curat.

Punctele de colectare pentru materialele textile nu vor arăta foarte diferit de orice alt tip de punct de colectare pentru ambalaj reciclabil, pentru că materialul textil nu are potențial de a contamina mediu, nu generează niciun fel de problemă, așa cum se întâmplă în cazul deșeurilor periculoase, sau în cazul altor tipuri de deșeuri.

Materialul textil este inert, trebuie să existe un loc de depozitare, un container unde să putem introduce acele materiale.

Cu mențiunea că salubristul, același, sau un nou salubrist trebuiee să asigure colectarea care, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat până acum, n-ar trebui să mai ajungă la groapa de gunoi, ci ar trebui să ajungă în instalații de tratare sau de reciclare”, a mai spus ministrul Mediului.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate
Ultimele știri

ALERTĂ MEDICALĂ: Virusul HMPV a ajuns în Ungaria

Virusul HMPV care s-a răspândit din China, capabil să provoace pneumonie severă atunci când este asociat cu alte bacterii...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect