România va fi nevoită să adopte „legea taxării mijloacelor de transport poluante”, condiție pentru fondurile din PNRR.
Chiar dacă detaliile sunt încă neclare, noua taxă auto este o condiție pentru accesarea fondurilor PNRR.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunțat la finalul lunii ianuarie, într-un interviu acordat Agerpres, că România va depune în iunie-iulie la Comisia Europeană o cerere de accesare a unei noi tranșe în valoare de 2,7 miliarde de euro din PNRR, cerere condiționată de o serie de reforme precum legea taxării mijloacelor de transport poluante.
„Este o transpunere de Directivă a Uniunii Europene (…) toate statele membre au obligaţia transpunerii directivei şi, odată cu aceasta, o schimbare a mecanismului de impozitare pentru mijloacele de transport, astfel încât cele poluante vor plăti această taxă privind certificatele ITS şi emisiile proporţional cu nivelul de poluare”, a spus ministrul.
Potrivit lui Boloș, aproximativ 8 milioane de mașini vor fi vizate de noua taxă, „în funcție de numărul de kilometri parcurși și a mijloacelor de transport poluante”.
În 2006, 2008, 2012 și 2013, Guvernul a introdus diferite variante de taxe auto și timbru de mediu, toate fiind declarate nelegale de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene și restituite ulterior posesorilor de autovehicule.