Potrivit unei hotărâri a Înaltei Curți de Casație și Justiție, unii dintre angajații de la stat care cumulau pensia cu salariul nu își mai pot continua activitatea.
Astfel, mii de funcționari publici din primării, consilii județene, case de pensii și ministere vor pleca acasă în următoarea perioadă.
Sunt vizați funcționarii publici care ocupă o funcție publică și își desfășoară activitatea în baza Codului administrativ (OUG nr. 57/2019), numiți prin act administrativ: angajații din ministere și agenții guvernamentale, prefecți și subprefecți, funcționari din primării și consilii județene, inspectori fiscali, funcționari din ANAF, polițiști locali, funcționari din diverse autorități și instituții publice centrale sau locale.
Cine nu este afectat
Nu sunt afectați de această decizie: personalul contractual din sectorul public (bugetarii care lucrează în baza unui contract individual de muncă, reglementat de Codul muncii) – de exemplu, profesori, medici, asistenți medicali, polițiști, militari, jandarmi, angajați ai companiilor de stat, grefieri, personal auxiliar din instanțe, magistrații (judecători, procurori), care au un statut special.
Dacă a venit decizia de pensionare, e gata
Potrivit hotărârii Înaltei Curți de Casație și Justiție, categoriile vizate nu doar cu nu mai pot cumula pensia cu salariul, dar dacă au primit decizia de pensionare nu mai pot opta pentru a rămâne angajați și să renunțe la pensie pe perioada în care vor să mai lucreze.