Au venit și rezultatele de la simularea Bacalaureatului 2025. Pentru care s-au înscris 2302 elevi. Și de această dată avem note „previzibile”.
Pe probe de examen, ponderea elevilor care au obținut notă de trecere (minim 5) este următoarea: proba de limba și literatura română – 66,62% (1331 elevi), apropiată de ponderea de la nivel național (66,83%); proba specifică profilului (matematică sau istorie) – 61,81% (1222 elevi), mai mică decât media de la nivel național (63,28%); proba la alegere a profilului (biologie, chimie, fizică, geografie, logică, economie, filosofie, psihologie, sociologie, informatică) – 70,77% (1373 elevi), mai mică decât media la nivel național (69,45%).
Altfel spus, la limba română, 33, 38 % dintre elevi au obținut sub nota 5, iar 26,38% între 5 și 6. De asemenea, la matematică sau istorie (în funcție de profil), 38,19 % au luat note sub 5, în vreme ce 14,42% s-au încadrat între 5 și 6.
Au fost, ce e drept, și câteva note de 10. Vreo 20. În tot județul. În schimb, trei licee nu a avut niciun elev care să obțină cel puțin nota 5.
Acest gen de rezultate tind să devină, din păcate, o „normalitate” pentru învățământul românesc. În continuare, România cheltuiește mai puțini bani pentru educație decât Benin și Zambia, raportat la PIB. Și se situează la coada clasamentului în privința alocărilor bugetare pentru educație. Cheltuielile făcute de Guvernul României pentru educație sunt printre cele mai mici din lume, după cum se arată în cel mai recent raport al UNESCO privind educația.
Datele „are sens”, cum ar spune elevii „merituoși” la simulat. Ce te poți aștepta de la un guvern condus de un prim ministru care se efortează de atâta vreme să dea de rătăcita diplomă de bac? Sau de la foști și actuali care au în spate o armată de oameni care să le scrie discursurile, alea, pe care le stâlcesc de te miri de cum nu se cancerizează săraca limbă română!
De câtă vreme nu ați mai auzit de construcția unei noi școli în municipiu sau județ? Sau în județele învecinate. Doamne ajută la soluția ghetourilor din containere! Știți de vreo politică guvernamentală care chiar să fie viabilă și implementată ca la carte? Vestea bună e că Ministerul Educației a introdus începând de anul următor cursuri de nutriție pentru obezi! Nici nu se putea altfel, de la atâta corn și lapte! Și alea, când s-au dat, ce e drept!
În schimb, putem vorbi despre bursele tăiate ale elevilor. Despre sistarea transportului gratuit, altul decât localitatea de domiciliu și cea de studiu. De unde până unde atâta aroganță pe elevul care ar tânji să meargă și el la un spectacol de teatru, la o lansare de carte, la un curs educațional în împrejurimi?
Sau putem aduce în discuție „Săptămâna verde” și „Săptămâna altfel”, la care singurii și inevitabilii sponsori sunt părinții. Mai putem vorbi și de meditațiile care au devenit o adevărată prelungire a școlii pentru mare parte din elevi. Sau despre salariile profesorilor. Sau, sau…
Câtă vreme România nu va trece de pragul Benin și Zambia, vom construi mai multe închisori decât școli. Și mai multe clinici de dezintoxicare de dependențe diverse, decât centre culturale. Și vom avea prezidențiabilii pe care îi avem. Și o clasă politică și mai degenerativă decât cea pe care am avut-o și o avem.
Off, și America aia, care s-a trezit taman acum să nu ne mai dea vize!