25.2 C
Sibiu
miercuri, aprilie 16, 2025

Cum vor arăta parcurile Sibiului în planurile edilului Astrid Fodor

Cele mai citite

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a prezentat, astăzi, într-o conferință de presă, proiecte inițiate de Primăria Sibiu pentru revitalizarea spațiilor urbane.

„Îmi doresc ca spațiile publice din Sibiu să devină și mai estetice, mai funcționale și mai atractive pentru sibieni. Proiectele au fost concepute coerent, cu respect pentru natură, dar și având în vedere aducerea lor la un standard modern, adaptat caracterului orașului. Vom păstra obiectivele de care memoria sibienilor se leagă și care fac parte din farmecul locurilor, însă orașul trebuie să se dezvolte, iar unele zone să fie aduse în prezent ca utilitate și aspect. Unele dintre aceste proiecte sunt deja avansate ca stadiu, alte sunt la nivel de concept și vor intra în implementare etapizat, în funcție de o planificare riguroasă și logică, ținând cont în același timp de identificarea resurselor financiare necesare”, susține Astrid Fodor, Primarul Municipiului Sibiu.

Amenajarea parcurilor și a piațetelor va duce la dispariția mai multor locuri de parcare de pe străzile Avram Iancu și General Magheru, dar numărul acestora nu a putut fi estimat concret de edilul Sibiului. Situația exactă a locurilor de parcare desființate se va cunoaște abia după realizarea documentațiilor tehnice. Astrid Fodor speră că revitalizarea spațiilor urbane să se încheie în următorii 3 ani.

REAMENAJAREA PARCULUI ASTRA

Scopul lucrărilor planificate este acela de a extinde suprafețele recreaționale și de a-l face mai atractiv, pentru a fi utilizat de sibieni pentru relaxare. În prezent, acesta este mai mult un spațiu de tranzit, puțini sibieni utilizându-l. Subliniem că intervențiile propuse vor respecta avizele obținute din partea instituțiilor abilitate în domeniul mediului și al culturii, susțin reprezentanții Primăriei. Se estimează că zona verde aparcului se va mări considerabil.

Investiția municipalității va duce la reconfigurarea aleilor, fără însă a diminua spațiul verde. Dimpotrivă, conform proiectului dacă în prezent suprafața verde a parcului este de 5.291 mp, aceasta va crește după reamenajare cu peste 1000 mp. În același domeniu, al spațiului verde, subliniem că sunt propuși spre tăiere 9 arbori care, conform dovezilor prezentate, sunt bătrâni și/sau bolnavi, prezentând un risc. În schimb, proiectul prevede plantarea a 50 de arbori, a unor ierburi înalte și a unor plante perene, care să dea acestuia un aspect de grădină urbană. Gardul viu de la intersecția aleilor va fi înlocuit cu arbuști, deschizând spațiul public.

Alte lucrări sunt: înlocuirea fântânii arteziene cu una mai modernă și cu un aspect mai prietenos (aceasta va avea o platformă elevată, bazine suspendate și o oglindă de apă interactivă. Pe noapte fântâna va fi iluminată, devenind un punct de atracție al parcului); în zona intrării la Spitalul de Pediatrie se va amenaja un foișor, devenind astfel o zonă de odihnă, iar traficul auto va fi eliminat din parc, urmând să amenajeze zone de întoarcere la capetele străzilor adiacente. Până în prezent, pentru acest proiect a fost realizată documentația de avizare a lucrărilor de investiții, iar proiectul tehnic de specialitate peisagistică este în curs de finalizare. În etapa următoare, după obținerea avizului din partea Ministerului Culturii, se va contracta execuția lucrărilor propriu-zise. Valoarea investiției se ridică la 23 milioane de lei.

PIAȚETA DIN FAȚA CERCULUI MILITAR

Scopul proiectului este acela de a transforma o zonă de tranzit într-un spațiu de relaxare și socializare pentru sibieni, dată fiind locația centrală și apropierea de mai multe instituții: sediul Primăriei, Cercul Militar și Facultatea de Litere și Arte. Mai mult, dat fiind faptul că această piațetă este utilizată pentru o serie de ceremonii publice, se dorește o mai bună adaptare a spațiului și la această funcțiune. Prin urmare, spațiul este deja un punct de interes și de întâlnire. Investiția planificată include:

· Reamenajarea spațiului: statuia existentă va fi păstrată, dar fântâna, care nu mai corespunde din punct de vedere tehnic și necesită repetate lucrări de reparații, va fi înlocuită. De asemenea, vom amplasa mobilier urban nou, mai practic și potrivit pentru o zonă de relaxare. În revitalizarea

spațiului, se vor utiliza materiale de calitate – spre exemplu: asfaltul va fi înlocuit cu plăci de andezit, iar fântâna va fi placată cu marmură și dotată cu instalații moderne.

· Intervenții de peisagistică, adică plantări de arbori și arbuști pentru umbrire.

Proiectul tehnic pentru această lucrare a fost deja realizat, indicatorii tehnico-economici fiind aprobați de către Consiliul Local Sibiu. Ca pas următor, a fost demarată procedura de achiziție pentru execuția lucrărilor. Municipalitatea va investi 10 milioane de lei.

RECONFIGURAREA PIAȚETEI DE PE STR. DEALULUI

Acest proiect este în stadiul de elaborare a conceptului. În prezent această piațetă este în fapt o parcare, nu include o zonă pietonală, nici vegetație și nici mobilier urban care să invite la relaxare. Fântâna cu statuie este izolată vizual, sufocată de mașinile parcate. Scopul proiectului este pe de o parte acela de a pune în valoare fântâna creată în 1773 și statuia amplasată aici în 1905-1906 de către Asociația Sebastian Hahn, la inițiativa vecinătății din cartierul Iosefin.

Statuia este cunoscută astăzi informal sub denumirea „Mama și copilul”, în presa vremii în care a fost inaugurată aceasta fiind denumită simplu – fântână ornamentală. De asemenea, spațiul piațetei va fi reconfigurat, atât zona din jurul fântânii și statuii, dar și restul suprafeței, incluzând infrastructura pentru coborârea în subteran a cablurilor de fibră optică suspendate.

REVITALIZAREA PARCULUI SUB ARINI

Acesta este cel mai mare parc al Sibiului, unul istoric, amenajat în stil englezesc, făcând parte din identitatea orașului. Primăria Sibiu dorește în primul rând să îl protejeze, să oprească degradarea spațiului verde, să crească calitatea peisajului și să îi dea un aspect mai îngrijit și deci mai atractiv.

Dintre lucrările prevăzute a fi realizate în proiect menționăm:

– Reamenajarea aleilor existente ca alei permeabile, ecologice, a podețelor, a tunelurilor pietonale și a căilor de acces, unele dintre acestea din urmă fiind prevăzute cu adaptări pentru persoanele cu dizabilități

– Crearea de amenajări noi, cu respectarea cadrului natural, cu materiale naturale, pentru integrarea în peisajul parcului:

Zona fostului Student Bar va fi transformată în zonă de relaxare

Lângă taluzul din apropierea str. O. Goga, se va amenaja un amfiteatru cultural educativ, cu zonă de picnic

– Piațetele existente vor fi reamenajate:

Zona centrală a parcului, cu foișorul, fântâna și rozariul

Spațiul din jurul statuii lui Mihai Eminescu

Monumentul Szweteney Weg va fi pus în valoare. Acesta va fi curățat și mutat într-o poziție mai centrală în zona în care este situat, în jurul acestuia urmând să se formeze o piațetă nouă

Locurile de joacă existente vor fi completate cu echipamente noi

– Fondul verde existent (arbori, arbuști, plante perene și pajiști) va fi amenajat peisagistic. Zona pârâului Trinkbach, în avalul podului de pe str. Avrig, va fi reconfigurată prin crearea unui mic iaz, în ton cu conceptul de parc englezesc

– Mobilierul urban din parc va fi înlocuit

– Sistemul de iluminat public din parc va fi extins pentru creșterea siguranței, în același scop urmând să fie extins și sistemul de supraveghere cu camere video

– Parcul va primi și un rol educativ, prin amenajarea unui sistem interactiv de signaletică și orientare

În prezent, proiectul tehnic este în curs de finalizare, aflându-se în etapa obținerii avizelor din partea instituțiilor abilitate. După aprobarea indicatorilor tehnico-economici rezultați, proiectul va fi depus în cadrul Programului Regiunea Centru pentru obținerea finanțării europene nerambursabile pentru cheltuielile eligibile. În paralel, va începe procedura de achiziție pentru execuția lucrărilor. Investiția este estimată de la 50 miliaone de lei în sus.

CREAREA UNEI ZONE VERZI PENTRU AGREMENT, DE-A LUNGUL PÂRÂULUI TRINKBACH, ÎNTRE PARCUL SUB ARINI ȘI STR. LUDOȘ

Prin acest proiect se va crea un nou coridor verde pentru recreere și promenadă, similar cu alte două astfel de proiecte inițiate de Primăria Sibiu în cartierul V. Aaron (zona străzii Muncel) și în cartierul Tineretului. Investiția va asigura practic o continuare a proiectului de reamenajare a Parcului Sub Arini. Printre intervențiile planificate se numără scoaterea din circuitul hidrotenic a 2 baraje și reconstrucția ecologică a malurilor pârâului Trinkbach prin sisteme de drenaj durabile precum aleile permeabile, micro-iazuri de retenție și/sau alte soluții de colectare și stocare a apei pluviale, zone umede construite folosind soluțiile bazate pe natură.

Aleile permeabile vor fi pavate cu pietriș sau piatră concasată, vor fi amenajate podețe din materiale cât mai naturale, iar taluzurile vor fi reconfigurate prin crearea unor zone de relaxare. Sistemul de iluminat va fi eco-eficient și va proteja biodiversitatea din această zonă naturală. Mobilierul urban care va fi amplasat aici va fi confecționat din materiale ecologice.

La fel și dotările pentru agrement din zona de fitness, workout și calistenics, cele din locul de joacă multifuncțional, dedicat copiilor cu vârste între 3 și 14 ani vor fi realizate din materiale potrivite zonei naturale. Tot pentru cei mici, se va crea un sistem de semnalistică interactivă-experimentală-educativă, iar dacă spațiul va permite, se va amenaja și un teren de volei pentru mișcare. Conceptul va fi stabilit și definitivat în acest sens prin studiul de fezabilitate care va fi elaborat, în prezent lucrându-se la caietul de sarcini pentru achiziție.

REABILITAREA PASAJULUI PIETONAL DUMBRAVA

Aceasta este o investiție pentru încurajarea deplasării pietonale în zona centrală. În prezent se elaborează conceptul și caietul de sarcini pentru contractarea serviciilor de realizare a proiectului tehnic, care va stabili soluții pentru schimbarea designului spațiului, iluminarea eficientă a acestuia și integrarea unor elemente de afișaj moderne, pentru informarea sibienilor și promovarea evenimentelor orașului. Prin proiectare se va avea în vedere și eficientizarea sistemului de scurgere a apelor pluviale și reabilitarea grupurilor sanitare publice.

ART PARC CETĂȚII

Pentru modernizarea acestui parc din zona istorică proiectul tehnic este realizat. Săptămâna trecută s-a inițiat o nouă procedură de achiziție pentru execuția lucrărilor, după ce primele 3 proceduri organizate anul trecut au fost anulate din lipsă de oferte sau depunerea unei oferte neconforme. Dintre lucrările prevăzute în proiect enumerăm: stabilizarea taluzurilor pentru prevenirea eroziunii și crearea de alei noi prin refacerea conexiunilor între ele; amplasarea de mobilier urban nou, inclusiv rastele pentru biciclete; iluminare nocturnă îmbunătățită și instalarea unor cișmele

REABILITAREA STRĂZII MITROPOLIEI

Această stradă din centrul istoric face parte din zona ultracentrală, suportând un volum de trafic destul de însemnat. Mai mult, pe această stradă sunt situate mai multe instituții. Pentru a o încadra ca aspect în

conceptul arhitectural al centrului istoric, dar și pentru a-i îmbunătăți funcționalitatea, aceasta urmează să fie reabilitată. După lucrările de modernizare a rețelei de apă și amenajarea canalizației pentru coborârea cablurilor de telecomunicații aeriene, este planificată modernizarea trotuarelor, prin placarea lor cu andezit și mărginirea cu borduri de granit. Pe carosabil se va înnoi structura și se va reface stratul asfaltic. În prezent se lucrează la documentația pentru achiziția proiectului tehnic care, după contractare, va avea termen de elaborare de 3 luni.

PIAȚA AURARILOR

Proiectul are ca scop transformarea acestui spațiu într-o piațetă urbană mai atractivă pentru relaxare, conceptul de reamenajare fiind în curs de realizare în acest sens. În primul rând se are în vedere delimitarea mai clară a traficului de zona pietonală, prin protejarea acesteia din urmă cu piloni.

Pentru reamenajare sunt prevăzute intervenții minore, care să nu denatureze farmecul spațiului, prin: refacerea pavajului și a fântânii existente; amplasarea unui mobilier urban modern cu vegetație inclusă, precum și a unor ghivece mari cu flori și pomi ornamentali și a unor rastele pentru biciclete și amenajarea unui sistem de iluminat inteligent, cu senzori și instalarea unor camere de supraveghere. Pasul următor este contractarea documentației tehnice care va avea ca termen de realizare 2 luni, iar ulterior avizării acesteia, se va achiziționa execuția lucrărilor. Suma totală se ridică la 250.000 lei.

CREAREA UNUI CORIDOR DE DEPLASARE PIETONALĂ GARĂ – STR. GENERAL MAGHERU – STR. A. IANCU

Primăria a realizat deja documentația pentru avizarea lucrărilor de investiții în scopul creării unui traseu pietonal atractiv și sigur care să lege Piața Gării de Piața Mare. Proiectul prevede extinderea zonelor pietonale pe str. Avram Iancu, cu desființarea unei părți a locurilor de parcare. Subliniem că accesul auto va fi permis cu timp limitat părinților care își aduc sau își iau copiii de la Școala nr. 2. Pe str. General Magheru, trotuarele vor fi lărgite, se vor păstra 2 benzi de circulație pe tronsonul Biserica Ursuline – str. Constituției, dar locurile de parcare se vor păstra doar parțial, pentru instituțiile din zonă.

Aceste reconfigurări vor permite amenajarea de zone verzi, fiind planificată plantarea a aproximativ 50 de arbori, precum și a unor spații pentru relaxare, cu mobilier urban modern și funcțional. În această lună este prevăzută inițierea procedurii de achiziție pentru elaborarea proiectului tehnic.

CONSTRUIRE PARCARE ȘI RESTRUCTURAREA PIEȚEI AGROALIMENTARE CIBIN

Un proiect amplu, atât din punct de vedere al complexității, cât și ca și costuri estimate, este construcția parcării de la Piața Cibin și restructurarea pieței agroalimentare Cibin. Proiectul constă în: crearea unui ansamblu de clădiri conectate, moderne și flexibile care să servească drept parcare cu aproximativ 350 de locuri și să înglobeze piața agroalimentară (se are în vedere utilizarea unei arhitecturi modulare și adaptabile, integrată în contextul zonei) și reconfigurarea pieței agroalimentare și dezvoltarea unui spațiu comercial funcțional și plăcut atât pentru comercianți, cât și pentru sibienii care fac cumpărăturile aici.

Prin documentațiile în curs de realizare se va studia și zona mai extinsă în care va fi situată noua structură, adică str. Turnului, piațeta Târgu Peștelui, piațeta Corona, str. Piața Cibin, etc, pentru o eventuală viitoare amenajare unitară. Până în prezent, a fost realizat anteproiectul și s-a elaborat Planul Urbanistic Zonal CP, documentația aflându-se în avizare la Ministerul Culturii. Următorul pas va fi elaborarea studiului de fezabilitate.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate
Ultimele știri

FOTO: Ghinion pentru șoferii care au oprit neregulamentar, astăzi, în Sibiu

Polițiștii Biroului Rutier Sibiu au desfășurat, miercuri, acțiuni punctuale în vederea prevenirii și combaterii opririlor și staționărilor neregulamentare.Pe Calea...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect