Persoanele apelează la ChatGPT pentru tot felul de lucruri – terapie de cuplu, ajutor în redactarea unui e-mail profesional, sintetizarea conținutului unui articol -, permițând platformei de inteligență artificială să obțină unele informații personale.
Și se pare că există câteva lucruri specifice pe care nu ar trebui să le împărtășești niciodată cu chatbotul.
Atunci când tastați ceva într-un chatbot, „pierdeți posesia acelui lucru”, a declarat pentru Wall Street Journal, Jennifer King, membru al Institutului Stanford.
„Vă rugăm să nu împărtășiți nicio informație sensibilă în conversațiile dvs.”, scrie OpenAI pe site-ul său, în timp ce Google îi îndeamnă pe utilizatorii Gemini să nu „…introducă informații confidențiale sau orice date pe care nu ați vrea să le vadă un revizor”.
Informații privind identitatea
Nu dezvăluiți nicio informație de identificare către ChatGPT. Informații CNP-ul, numărul permisului de conducere și al pașaportului, precum și data nașterii, adresa și numerele de telefon nu ar trebui să fie niciodată partajate.
„Dorim ca modelele noastre AI să învețe despre lume, nu despre persoane private, și minimizăm în mod activ colectarea de informații personale”, a declarat pentru WSJ o purtătoare de cuvânt a OpenAI.
Rezultate medicale
În timp ce industria medicală prețuiește confidențialitatea pentru pacienți, pentru a le proteja informațiile personale, precum și discriminarea, chatbot-urile AI nu sunt de obicei incluse în această protecție specială a confidențialității.
Dacă simțiți nevoia să cereți platformei să interpreteze analize de laborator sau alte rezultate medicale, King a sugerat să tăiați sau să editați documentul înainte de a-l încărca, lăsând „doar rezultatele testelor de laborator”.
Informații bancare
Nu vă dezvăluiți niciodată numerele conturilor bancare și de investiții. Aceste informații pot fi piratate și utilizate pentru monitorizarea sau accesarea fondurilor.
Informații de conectare
Deși ar putea părea util să furnizați unui chatbot numele de utilizator și parola, mai ales în contextul în care acești agenți AI pot îndeplini sarcini tot mai complexe, acest lucru nu este recomandat. Chatboții nu sunt proiectați să stocheze în siguranță date de autentificare și nu oferă nivelul de protecție necesar pentru astfel de informații. O soluție mult mai sigură este utilizarea unui manager de parole dedicat.
Informații confidențiale ale companiilor
Utilizarea ChatGPT sau a altor chatboți în scopuri profesionale, cum ar fi redactarea de e-mailuri sau editarea documentelor, poate duce accidental la expunerea datelor confidențiale ale clienților sau a informațiilor comerciale sensibile, potrivit The Wall Street Journal. Pentru a reduce aceste riscuri, unele companii optează pentru versiuni premium ale soluțiilor AI sau dezvoltă propriile sisteme personalizate, care includ măsuri suplimentare de protecție a datelor.