23.2 C
Sibiu
marți, aprilie 22, 2025

FOTO: Livadă amenajată de beneficiarii din centrele de îngrijire ale DGASPC Sibiu din Cisnădie

Cele mai citite

Beneficiarii din centrele de îngrijire din Cisnădie ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Sibiu și-au plantat propria livadă, mulțumită sprijinului acordat de organizația neguvernamentală „Savori de Roza”.

La acțiunea de plantare a celor peste 150 de puieți s-au alăturat inițiatoarea proiectului, Manuela Roșian, președintELE Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, vicepreședintele Vlad Vasiu și directoarea generală a DGASPC, Liliana Agârbiceanu.

Proiectul „Livezi Comunitare și O Pădure de la Zero”, inițiat de „Savori de Roza” în parteneriat cu Consiliul Județean Sibiu, DGASPC Sibiu și ONG-ul „Plantăm Speranță”, combină regenerarea ecologică cu incluziunea socială și educația profesională.

Terenurile virane și curțile centrelor DGASPC devin livezi și spații verzi, adevărate ateliere de învățare, terapie și reconectare între generații.

„Nu plantăm doar pomi, ci și oportunități de viață. Tinerii învață o meserie, vârstnicii regăsesc un sens, iar comunitatea din centre primește roadele acestei munci colective”, a declarat Manuela Roșian, fondatoarea „Savori de Roza.”

„La Cisnădie, alături de copii și vârstnici, am pus baza unui parteneriat prin care vom aduce mai multă bucurie celor aflați în centrele de ocrotire socială. Știm că nu este suficient să construim case de tip familial pentru copii și cămine pentru adulți, dacă nu le oferim și alternative plăcute și utile pentru a-și petrece timpul liber împreună”, a transmis Daniela Cîmpean.

Specialiștii de la „Savori de Roza” vor reveni la Cisnădie pentru a oferi beneficiarilor sfaturi privind îngrijirea pomilor fructiferi.

„Tinerii vor beneficia de un program educațional aplicat în domeniul pomiculturii, care le va oferi cunoștințe despre clasificarea speciilor pomicole, anatomia și ecologia pomilor fructiferi, tehnici de altoire și îngrijire a livezilor, precum și de organizare și întreținerea unei pepiniere.

Vor mai avea oportunitatea să deprindă o meserie, sporindu-și astfel șansele integrării pe piața muncii și în societate, după împlinirea vârstei de 18 ani”, a descris Liliana Agârbiceanu, directoarea generală a DGASPC Sibiu, un alt beneficiu al proiectului.

În perioada martie-mai 2025, prin proiectul „Livezi Comunitare și O Pădure de la Zero”, sunt plantați 200.000 de pomi fructiferi și 50.000 de arbori forestieri în șapte județe ale țării, inclusiv în mai multe localități din Sibiu (Agnita, Iacobeni, Apoș, Bârghiș, Șelimbăr), cu implicarea a mai bine de 10.000 de voluntari.

Pe lângă centrele DGASPC Sibiu, acțiunile de plantare se extind și în 70 de comune și 158 de școli din țară, unde comunitățile primesc inclusiv sprijin pentru a învăța tehnici de plantare și îngrijire a pomilor fructiferi.

Pe data de 3 mai, sibienii sunt invitați să devină voluntari într-o amplă acțiune de reîmpădurire pe Valea Lotrioarei și de plantare puieți forestieri în zona Șopa Șelimbăr.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate
Ultimele știri

Șocant: Un fost consilier USR s-a sinucis. A adus acuzații grave serviciilor secrete din România

Un fost consilier, candidat USR la Primăria Tulcea, s-a sinucis astăzi, 22 aprilie 2025, la câteva minute după ce...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect