Județul Sibiu este suveranist ori „anti-occidental”, la fel ca municipiul Mediaș și mediul rural, în timp ce celălalt municipiu, Sibiul, a rămas de dreapta și pro-european. Așa reiese din scorul electoral de la primul tur al alegerilor prezidențiale și din ponderea voturilor exprimate. Cu alte cuvinte, se poate spune că în mediul urban (exceptând Mediașul) domină Nicușor Dan, în timp ce George Simion stăpânește mediul rural din județ. Altfel spus, în 61 de unități administrative, adică municipii, orașe și comune, din cele 64 ale județului Sibiu, s-a impus detașat George Simion.
Datele confirmă această stare de fapt în urma votului exprimat de sibieni. În județul Sibiu, George Simion a obținut 39,34 la sută, în timp ce Nicușor Dan a fost votat în proporție de 28,72 la sută. În municipiul Mediaș, George Simion a realizat un scor de 39,73 la sută, iar Nicușor Dan a obținut 25,11 la sută. În municipiul Sibiu, Nicușor Dan a fost lider cu 38,96 la sută, iar George Simion a venit pe locul 2, cu 27,25 la sută.
România urbană versus România rurală
Una peste alta, este uimitor cât de bine a prins George Simion la sibienii din mediul rural, plus la cei din municipiul Mediaș. Practic, se poate spune că județul s-a rupt în două având în vedere numărul voturilor exprimate și nu procentele pe care le-au înregistrat cei doi. Avem de-a face cu un județ împărțit în două tabere: pro-George Simion (Sibiul rural) și pro-Nicușor Dan (Sibul urban), în condițiile în care candidatul Coaliției PNL-PSD-UDMR, Crin Antonescu, prin scorul obținut, aproape că nu a contat.
Împărțirea judeului în două tabere distincte ne aduce aminte de alegerile prezidențiale din 2004, când Traian Băsescu l-a învins pe Adrian Năstase. Și atunci împărțirea României a fost evidentă: România rurală a lui Adrian Năstase și a PSD, cu oameni în vârstă și săraci care au nevoie de ajutor din partea statului român (să nu uităm că la guvernare erau PSD+PUR, iar premier Adrian Năstase) și România urbană a lui Băsescu (primarul Capitalei) și a Alianței Dreptate și Adevăr, formată din PNL și PD, cu puternice accedente liberale, în care oamenii doreau șanse mai mari din partea statului român și nu asistență socială.
În cele din urmă Traian Băsescu a ieșit președinte, dând câștig de cauză României urbane. Județul Sibiu s-a poziționat atunci de partea lui Traian Băsescu, fiind tradițional de dreapta, poziționându-se de partea României urbane.
Acum, după aproape două decenii, situația din 2004 de la nivel național se reconfigurează la nivelul județului Sibiu, prin împărțirea acestuia în Sibiul urban și Sibiul rural.
Sibiul urban îl susține pe Nicușor Dan și este format din oameni de dreapta, așa cum se întâmplă în municipiul Sibiu din 1996 încoace (vezi victoriile obținute la prezidențiale în municipiu de candidații de dreapta). Este alcătuit din oamenii cu pregătire educațională și profesională, care lucrează pentru companii străine sau în parteneriat cu oameni locali de afaceri, mulți dintre aceștia din clasa de mijloc a societății sibiene, cu valori și principii europene, chiar dacă și ei cu probleme financiare în asigurarea unui trai liniștit și normal. Sibieni care au văzut lumea occidentală, și-au petrecut concediile în străinătate, cu stare materială, și care nu concep să se întoarcă de acolo de unde am pornit în decembrie 1989.
În plus, mentalitatea lor europeană este de nezdruncinat, mai ales după ce România a aderat la Uniunea Europeană în 2007. Se mai adaugă și faptul că municipiul Sibiu este una dintre zonele cele mai dezvoltate din punct de vedere economic din Transilvania, cea mai bogată regiune a României. În Sibiul urban Europa este la ea acasă, în condițiile în care avem două dintre cele mai importante festivaluri europene: FITS și ASTRA Film. Acestea sunt argumentele în favoarea lui Nicușor Dan.
Lupta dintre Sibiul urban și rural se reflectă clar în situația politică a județului
Sibiul rural este dominat de o stare materială precară a locuitorilor, lucru evident chiar și în municipiul Mediaș, unde diferențele între clasele sociale sunt destul de evidente. Valea Hârtibaciului și zona de nord continuă să fie cele mai sărace zone ale județului. Aici, în rural, populația este destul de îmbătrânită, în condițiile în care tinerii au părăsit comunele și satele.
În plus, nivelul de educație al tinerilor este destul de scăzut și, de aici, și dificultatea în a își găsi un loc de muncă bine plătit. Au preferat să plece în străinătate pentru bani mai mulți și pentru meserii mai mult apreciate decât acasă, deoarece investițiile în mediul rural sibian sunt la limita de jos. Mulți trăiesc din asistență socială și de pe urma proiectelor derulate de primării, de asemenea, sărace, în comparație cu administrațiile de municipiu, cum este cazul Sibiului.
Totodată, bunicii au preluat rolul de părinte pentru nepoți, de unde și lipsa insuflării unor valori educaționale europene. Din păcate, mulți dintre copii au rămas și vor rămâne doar cu bunul simț și buna creștere până când se vor întoarce părinții lor din străinătate să le insufle ce înseamnă cu adevărat principiile de viață. Mai mult, bunicii nu îi iartă pe guvernanți că au făcut ca ai lor să plece la muncă în străinătate. Aceasta este situația în mediul rural sibian, care i-a determinat pe locuitorii județului să-l voteze și să creadă în promisiunile lui George Simion.
Din păcate, în acest moment, la 35 de ani de la Revoluție, asistăm în continuare la o adevărată prăpastie economică, educațională și socială între diversele zone ale județului, cum ar fi între Mărginimea Sibiului, sudul județului – zona Avrig, respectiv Valea Hârtibaciului, nordul județului. Practic, media economică a județului o reprezintă Valea Secașului și comunele din jurul municipiului Sibiu (Șelimbăr, Rășinari, Roșia, Șura Mare, Șura Mică și Cristian). Lupta dintre Sibiul urban și rural se reflectă clar în situația politică a județului Sibiu și în rezultatele de la votul din primul tur al alegerilor prezidențiale. Așteptăm deznodământul pe 18 mai.
Vrei mai multe informații, știri bune, reportaje și interviuri pe zi? Ne-ar ajuta foarte mult o recenzie de la tine. Intră AICI.