Instanța supremă a UE a anulat decizia Comisiei de a refuza ziarului New York Times accesul la mesajele schimbate între președinta Ursula von der Leyen și directorul general al Pfizer, Albert Bourla, constatând că executivul UE nu a explicat în mod plauzibil de ce nu deține textele.
După o lungă luptă între Comisia Europeană și The New York Times cu privire la transparența contractelor privind vaccinul Pfizer COVID-19, Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a hotărât astăzi că Comisia „nu a oferit o explicație plauzibilă pentru a justifica neposesia documentelor solicitate”, informează Euronews.
Această instanță cu sediul în Luxemburg „admite recursul” introdus de o jurnalistă de la New York Times pentru a avea acces la aceste documente și anulează decizia de refuz a Comisiei, se precizează într-un comunicat. Lipsa de transparență a Bruxelles-ului în acest dosar fusese deja semnalată de mediatorul UE în 2022, amintește BFM TV.
Aceste SMS-uri i-au adus Ursulei von der Leyen mai multe plângeri, dintre care una penală în Belgia pentru „distrugerea de documente publice” și „corupție”, la care s-au alăturat Polonia și Ungaria. Această plângere a fost declarată inadmisibilă în ianuarie de Curtea de Apel din Liège.
Publicația a descoperit existența mesajelor în 2021 în timpul interviurilor cu Bourla, dar a întâmpinat obstacole atunci când a solicitat accesul la acestea. Comisia a susținut că nu poate furniza textele.
După repetate încercări nereușite de a obține mesajele, The New York Times a sesizat CEJ în ianuarie 2023.
Curtea a stabilit acum că Comisia nu a clarificat în mod adecvat dacă mesajele text solicitate au fost șterse și, în caz afirmativ, dacă ștergerea a avut loc în mod deliberat sau automat.
Comisia Europeană are acum la dispoziție două luni pentru a contesta decizia Curții de Justiție.
Vrei mai multe informații, știri bune, reportaje și interviuri pe zi? Ne-ar ajuta foarte mult o recenzie de la tine. Intră AICI.