Trofeul Cupei României ocolește județul Sibiu. Avem 3 finale pierdute, dintre care două în ultimii 7 ani. Un palmares minor la nivel național în fotbalul românesc, dar pentru noi, sibienii, unul onorant, în condițiile în care încă nu am reușit să obținem un titlu major în istoria fotbalului românesc. FC Hermannstadt a avut un sezon excelent, care putea fi încununat cu un succes răsunător și anume câștigarea Cupei. Nu am fost campioni în Cupa Românei pe teren, însă cu siguranță în acest sezon de Cupa surprizelor, denumit generic de specialiști, am avut impactul cel mai mare. Suntem campionii României la capitolul întrecerea suporterilor.
Performanța realizată de antrenorul Marius Măldărășanu și fotbaliștii sibieni este una cu care ne putem mândri fără doar și poate. Sportul sibian dă semne că poate contribui la statornicia Sibiului în topul elitelor municipiilor din țară. Pe lângă mediul cultural, de afaceri, turism, tradiții și istorie, acum fotbalul sibian reprezintă o importantă carte de vizită pentru județul Sibiu.
Se spune că pentru România sportul este un adevărat ambasador în lume. Pentru Sibiu este o cale alternativă de a se promova și de a se face cunoscut și mai mult pe meridianele globului. De-a lungul timpului, sportul sibian a dat campioni europeni, mondiali și olimpici, însă în ultimul deceniu FC Hermannstadt a devenit echipa fanion a județului, care ne reprezintă mai mult decât onorabil la nivel național.
A jucat două finale de Cupă, în 2018 și 2025, și pentru trei sezoane a ținut aproape de granzii fotbalului românesc. Suntem pe un drum bun în ceea ce privește partea sportivă, dar suferim la capitolul financiar din cauza insolvenței care ne împiedică să visăm cu adevărat la cupele europene. Și suporterii echipei o știu prea bine și suferă.
Așa cum FC Barcelona este mai mult decât un club, potrivit propriului slogan, adică reprezintă pe toată lumea din regiunea Catalunia, așa și FC Hermannstadt poate deveni un reper important pentru sudul Transilvaniei, în speță regiunea CENTRU. Iar acest lucru este cel mai bine demonstrat de suporterii echipei, al căror slogan notoriu deja este: „Sibiu, Sibiu!”, în condițiile în care la meciuri aproape nimeni nu scandează „Hai, Hermannstadt!” Numele săsesc al echipei nu prea a prins la sibieni, cu toate că denumirea echipei ne îndreaptă spre trecutul săsesc al orașului.
Nu vreau să fac alte comentarii, dar este clar că și echipa Hermannstadt face parte din actuala comunitatea sibiană, iar când auzi „Sibiu, Sibiu!” ai impresia că înglobează toate valorile societății sibiene, indiferent de domeniul de activitate. Este o mică lecție de patriotism local, care promovează foarte bine Sibiul în lume și credem că este apreciat de cei care ne cunosc în țară.
Revenind la statutul de finalistă a Cupei trebuie să facem și o analiză de ce am ratat trofeul. În primul rând, este o evidentă diferență de valoare și de experiență între fotbaliștii celor două echipe ardelene. Am început meciul crispați, de aici și greșelile de la începutul celor două reprize. Este posibil ca antrenorul Măldărășanu să nu fi ales cea mai bună tactică, dar tot el este cel care ne-a dat speranță că putem câștiga trofeul.
În plus, este mare diferența între bugetele celor două cluburi, chiar dacă raportul economic dintre cele două județe, Sibiu și Cluj, nu este unul foarte mare. Aici diferența este făcută în special de patronii celor două cluburi. Nu cred că îl putem compara pe Neluțu Varga, la capitolul sume investite, cu Ștefan Băcilă și Caudiu Rotar.
În altă ordine de idei, după finală, echipa sibiană și suporterii acesteia au câștigat mult respect prin comportamentul civilizat. La fel și suporterii CFR. În ceea ce privește echipa, din păcate, CFR Cluj a făcut, în ultimele 30 de minute, adică din min. 75 și până în min. 105 (pentru că atât a durat partida cu tot cu prelungiri) un anti-joc lipsit de orice scrupule.
Păcat pentru o echipă mare a fotbalului românesc, așa cum este CFR – campioana Provinciei (a Ardealului), pentru că fotbaliștii mânați de antrenorul Dan Petrescu au arătat un comportament sportiv destul de josnic și nu cred că era chiar nevoie de așa ceva.
Au tras de timp cu nesimțire, au provocat spectatorii și au încercat să câștige jocul în final, fără onoare și demnitate. Dar și-au atins scopul și probabil nu au nicio remușcare privind comportamentul din finalul meciului. Îi înțelegem, dar nu putem să le acceptăm metodele. Le dorim mult succes în Supercupa României și UEFA Europa League. Noi revenim la lupta noastră din Superligă și sperăm să câștigăm play-out-ul. Și vom visa în continuare la marea performanță.
Oricum, una peste alta, miercuri seara am asistat la o sărbătoare a fotbalului în Ardeal. Ne bucurăm că am fost parte din acest eveniment.
Cosmin PAL