Peste mai puțin de un an, sibienii și vizitatorii Sibiului vor avea un nou loc de aventură: Complexul pentru agrement și ecoturism Gușterland.
Primarul Astrid Fodor și directorul general al ADR Centru, Simion Crețu au semnat contractul de finanțare din fonduri europene nerambursabile pentru amenajarea zonei de agrement și ecoturism Gușterland.
Aceste resurse au fost obținute în cadrul Programului Regiunea Centru, pe o linie dedicată exclusiv proiectelor de dezvoltare urbană prin regenerarea spațiilor publice, punerea în valoare a patrimoniului, a infrastructurii culturale și a potențialului turistic.

“Complexul pentru agrement Gușterland va schimba felul în care petrecem timpul liber în Sibiu și, implicit, calitatea vieții.
Este un proiect amplu, amenajat pe o suprafață extinsă, de 33 ha, și cu dotări complexe – de aceea valoarea totală a investiției se ridică la 103 milioane de lei.

Din această sumă, aproape 93 de milioane de lei i-am obținut acum din fonduri europene nerambursabile, ceea ce înseamnă că din bugetul local vom asigura doar diferența, de 10 milioane de lei.
Lucrările, în curs, sunt deja executate în proporție de 48% și vizăm inaugurarea în primăvara anului 2026.
Termenul de execuție a fost întârziat de o intervenție neprevăzută, solicitată de societatea de electricitate DEER Brașov, care a presupus o soluție tehnică nouă și lucrări mult mai complexe, ce presupun îngroparea unei importante linii electrice aeriene de înaltă tensiune care traversează momentan amplasamentul.

Profit de moment să mulțumesc, în numele sibienilor, tuturor instituțiilor avizatoare care au avut un aport în obținerea documentelor necesare implementării proiectului”, a precizat Astrid Fodor, primarul Sibiului.
„Dezvoltarea urbană cu susținere financiară din surse nerambursabile a fost folosită de autoritățile publice ale municipiului Sibiu într-o manieră care a răspuns nevoilor sibienilor ținând cont de o prioritizare riguroasă.

Asta reiese din analiza modului în care au fost folosite finanțările nerambursabile disponibile în perioadele de programare 2007 – 2013, 2014 – 2020 și în cea de acum 2021 – 2027 […]
Prin proiectul al cărui contract de finanțare l-am semnat acum, 33 de hectare de teren nevalorificat vor fi transformate într-un nou parc pentru sănătatea și agrementul localnicilor, completând oferta culturală și turistică a orașului cu diversificarea posibilităților de agreement”, spune Simion Crețu, director general al ADR Centru.

Lucrările de amenajare a Complexului sunt executate de firma CON-A.
Din iulie 2024, de când s-a deschis șantierul, și până în prezent, s-a lucrat la amenajarea zonei de parcare și a drumului de mentenanță, la construcția clădirii multifuncționale, amenajarea garajului pentru sănii, crearea traseului pentru biciclete și a celui pietonal, precum și la instalarea sistemului de iluminat public în mai multe arii ale Complexului.

De asemenea, s-a lucrat la traseul pentru sania de vară și la pârtia pentru schi și tubing. O lucrare mai deosebită este construcția turnului de aventură, pentru care s-au turnat fundațiile și a cărui structură este finalizată.
Ce va oferi Complexul Gușterland celor care îl vor vizita:
•O instalație tip sanie de vară, funcțională în orice sezon, cu o lungime de aproximativ 1,6 km
•O pârtie de schi și tubing pe suprafață sintetică și o lungime de 170 m, dedicată în primul rând celor care învață să schieze
•Două linii de tiroliene, fiecare cu grad diferit de dificultate, având o lungime de 294 m
•O clădire multifuncțională de tip modular, cu o suprafață utilă de 571 mp. La parter aceasta va cuprinde birouri, un punct de vânzare a tichetelor, un centru pentru închirierea materialelor sportive și un punct de informare. La etaj va fi amenajată o zonă de socializare și o terasă panoramică.
•Două zone de popas turistic, una în zona pârtiei de schi și tirolienei, iar cealaltă lângă locul de joacă. Acestea vor fi dotate cu foișoare pentru relaxare.
•Spații de joacă pentru copii, inclusiv un turn de aventură
•Terasă panoramică cu plase de relaxare în zona Turnului Falkenhayn pe o suprafață de aproximativ 1000 mp
•Parcare tip park & ride cu aproximativ 300 de locuri, 5 stații de încărcare a vehiculelor electrice și alte 5 stații de încărcare pentru biciclete sau trotinete electrice. Parcarea va fi situată pe strada Salcâmilor și va avea un sistem de acces digital.
•Traseu pentru biciclete cu o lungime de peste 3 km, cu o suprafață naturală, din pietriș stabilizat, de-a lungul căruia se vor amenaja și spații laterale de repaus.
•Un traseu pietonal pentru accesul în zona Turnului Falkenhayn cu o lungime de 750 de metri, pe care se vor planta arbori din specii cu coronament bogat, care să ofere umbră pe termen lung.

Întreaga zonă va fi dotată cu coșuri de gunoi, bănci și cișmele cu apă potabilă. Proiectul include și un sistem de supraveghere video, hotspot-uri Wifi, precum și iluminat public ecoeficient și un sistem integrat de ticketing și control acces.
De asemenea, se vor instala indicatoare de semnalizare și orientare.
Vrei mai multe informații, știri bune, reportaje și interviuri pe zi? Ne-ar ajuta foarte mult o recenzie de la tine. Intră AICI.