20.2 C
Sibiu
miercuri, iulie 9, 2025

Carmen Tocală, președinta FRB, la Festivalul de Baschet de la Costinești: pasiune, dezvoltare și educație pentru viață

Cele mai citite

banner
banner
banner

Interviu în exclusivitate Carmen Tocală, Președinta FRB, Festivalul Național de Baby și Mini Baschet de la Costinești: O tradiție anuală și un fenomen în creștere

Carmen Tocală – sursa footo Facebook FRB

Costinești, iulie 2025 – După o ediție de succes a Festivalului de Baby și Mini Baschet de la Costinești, am avut ocazia să stăm de vorbă în exclusivitate cu doamna Carmen Tocală, Președinta Federației Române de Baschet. Festivalul din acest an a avut loc conform calendarului stabilit de Consiliul Director al FRB, cu etapele de BabyBaschet (masculin și feminin) între 22-28 iunie 2025 și MiniBaschet (masculin și feminin) între 29 iunie – 5 iulie 2025. Într-o atmosferă vibrantă, plină de energie și entuziasm, doamna Tocală a vorbit despre evenimentul în sine, despre rolul baschetului în dezvoltarea copiilor, despre implicarea părinților și despre planurile de viitor ale federației.

Bună ziua de la Costinești, doamnă Președintă Carmen Tocală, după o ediție de succes a festivalului. Cum vi s-a părut?

Bună ziua tuturor și în curând, la revedere Costinești! Festivalul se va încheia astăzi, în două ore. Copiii își vor încheia activitatea de „have fun”, de plăcere, și vor trece în performanță de acum încolo, iar performanța înseamnă Campionatul Național.

Care sunt concluziile după o ediție foarte faină, cu foarte mulți copii?

Părinții sunt pasionați, copiii sunt pasionați și talentați, iar antrenorii sunt dedicați. Avem situații extraordinare cărora trebuie să le facem față, dar este îmbucurător. Avem arbitrii foarte tineri și încercăm să-i educăm, pe lângă jucători și antrenori, în spiritul fair-play-ului și, evident, al înțelegerii față de copii.

Credeți că este loc, pe parcursul anului, să mai faceți un astfel de festival și în altă parte a țării?

Vor fi regionalele. În fiecare dintre cele 11 regiuni ale noastre, fiecare regiune va organiza Festivalul de Baby Baschet și Festivalul de Mini Baschet. Festivalul de Baby Baschet va fi în octombrie și în aprilie. Suntem convinși că toată lumea își dorește să joace cât mai mult. Poate că la un moment dat ar trebui să adăugăm jocuri, mai mult decât antrenamente, tocmai pentru a ne atinge scopul. Spiritul de competiție trebuie satisfăcut.

Mediul de joc este cumva diferit aici, este outdoor, suprafața este ceva mai tare. Ce abilități credeți că obțin copiii după o săptămână de Costinești?

Outdoor pentru că nici o sală de sport și nici un oraș n-ar putea să ofere infrastructură

Noua disciplină olimpică 3 la 3 este disciplina outdoor. Au avut și Campionat Național outdoor aici. Au participat 67 de echipe, ne așteptam să fie 90, așa s-au înscris inițial. Mini baschetul a fost dintotdeauna outdoor, nu numai la noi, în întreaga lume. Dar la noi este un fenomen social. Outdoor pentru că nici o sală de sport și nici un oraș n-ar putea să ofere infrastructură, dar este spiritul competiției de Baby și Mini Baschet outdoor-ul. În lumina soarelui, afară, în natură.

Se vede o evoluție de la an la an, mă refer la generațiile copiilor?

jocul în aer liber oferă un mediu de dezvoltare complex, unde copiii își formează viteza de gândire, de execuție și de deplasare, esențiale nu doar în sport, ci și în viață.

Se vede preocuparea pentru talie, într-adevăr, copiii au talie mai înaltă. Am avut perioadele cu Covid, în care probabil, din cauza Covidului și a statului în casă, probabil că s-au dezvoltat puțin întârziat, dar și-au revenit, au recuperat. Generațiile care acum au 14-15 ani, dar și cei mici acum sunt doritori de mișcare. Cred că după perioada de Covid, toată lumea a înțeles cât de important este să ne mișcăm, să avem activități și să fim sociali.

Carmen Tocală – sursa footo Facebook FRB

Pentru părinții care vor să își trimită copiii la baschet, ce sfaturi aveți?

Aș începe întâi de toate cu ceea ce dezvoltă baschetul. Mă refer aici la viteza de luare a deciziei. Dezvoltând viteza de luare a deciziei, nu ne referim la etapa de joc sportiv, ci la etapa de viață. Și atunci venim la baschet pentru că va trebui să luăm decizii și în viață foarte rapid și ni le asumăm. Dar ca să luăm decizii, trebuie să recunoaștem. Și atunci avem viteză de gândire, viteză de execuție, viteză de deplasare, viteză, până la urmă, de luare a deciziei. Avem decizie față de coechipier, decizie față de adversar. Nu întotdeauna avem numai prieteni. Și atunci, evident, baschetul ajută și te educă de mic, te pregătește pentru viață. Dacă mă refer acum la ceea ce apărăm mai presus de toate: îmi apăr eu coșul meu și casa mea și familia mea – e foarte adevărat – și țara mea, într-un context internațional, într-un context local și regional, întotdeauna avem grijă de club, de, eu știu, de județ, și mergem mai departe.

Carmen Tocală, președinte Federația Română de Baschet

O ultimă întrebare: au fost foarte multe cluburi din toată țara. S-a evidențiat vreun club pentru „best practice” pe care să-l urmărească celelalte cluburi, de organizare, de antrenament, de spirit competițional?

Sunt antrenori care pun accent pe combativitate

Este foarte greu de spus și nici nu putem face. Sunt cluburi care au mai multe echipe, cluburi care au mai puține echipe, dar lucrează aproape la fel. Spiritul de combativitate se vede în anumite zone. Sunt antrenori care pun accent pe combativitate. Dar dacă mă întrebați pe mine în lume, se remarcă Australia cu „Basketball for the Beginners”, în care părinții devin antrenori. Și atunci este important să trecem și sunt foarte mulți antrenori care sunt și părinți ai copiilor din teren și grija pentru copilul lor se vede. Este puțin exacerbată, dar este absolut normală. Vom trece la un alt program în care părintele va avea posibilitatea și șansa să-și antreneze propriul copil.

Interviu integral Sibiu 100% – președinta FRB, Carmen Tocală

Vă mulțumim foarte mult pentru interviu și succes!

O istorie cu rădăcini profunde: de la „Nea Tilica” la fenomenul actual

Deși, la prima vedere, pare o inițiativă modernă, Liga Națională de Baby și Mini Baschet are de fapt o istorie bogată, începuturile sale datând de acum peste 50 de ani. Regretatul profesor Stelian Gheorghiu – „nea Tilica” – este cel căruia baschetul românesc îi datorează o recunoștință eternă pentru dedicarea sa în lansarea acestei competiții.

De-a lungul timpului, festivalul a crescut constant în amploare și popularitate. Alegerea Costineștiului ca locație principală, mai ales în ultimii ani, a amplificat și mai mult atractivitatea evenimentului. Marea, deși pe plan secund pentru micii sportivi, devine o destinație dorită, adăugând o dimensiune de vacanță experienței sportive.

Regionalizarea, un Pas Istoric pentru Dezvoltare

Un capitol major în strategia de dezvoltare a baschetului românesc, elaborată de președinta Carmen Tocală pentru perioada 2022-2032, este descentralizarea și regionalizarea activității. Astfel, cele 11 sucursale regionale ale FRB și-au început activitatea, organizând selecții și, în premieră istorică, festivaluri regionale de baby și mini baschet în toată țara. Aceste competiții locale pregătesc copiii pentru participarea la evenimentele naționale de la Costinești, sub umbrela programului „Baschet pentru mileniul 3”, un pilon esențial al strategiei FIBA PLUS.

Sibiu 100% este alături de sportivi și de performanță.

Publicitate
Cick
spot_img
Ultimele știri

VIDEO: Ce a putut să facă furtuna de marți. Zeci de copaci doborâți de vânt

O furtună violentă produsă în noaptea de 8 spre 9 iulie a provocat pagube semnificative în centrul stațiunii Tușnad,...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect