Reforma fiscală, economică și administrativă promovată de premierul Ilie Bolojan afectează grav interesele comunelor din țară. Planurile guvernamentale sunt considerate nerealiste la nivel de județe, astfel că primarii de comune sunt în total dezacord cu mult discutatele măsuri ale Guvernului Bolojan.
Premierul și miniștrii săi vor desființarea posturilor de viceprimari în comunele de sub 1.500 de locuitori, reducerea posturilor de administratori publici și a aparatului propriu al primăriilor mici cu efect imediat (adică din actuala legislatură). În plus, Guvernul vrea să creeze posturi inter-comunitare în cazul acestor comune care au format deja o asociație de dezvoltare inter-comunitară, în sensul că un funcționar poate rezolva într-o lună problemele administrative din comunele care formează respectiva asociație intercomunitară de dezvoltare (asociație de două sau mai multe comune).
În schimb, primarii de comună din țară nu sunt de acord cu desființarea posturilor de viceprimari în această legislatură, adică până în 2028, și solicită în unele cazuri punctuale chiar reducerea numărului de consilieri locali din Consiliul Local al comunei și aplicarea unor reforme fiscale prin care comunele mici, cele sub 1.500 de locuitori, să aibă venituri și surse financiare mai mari sau chiar oprirea la sursă a impozitelor și taxelor locale pentru cei care beneficiază de subvenții, ajutoare sociale sau chiar și în cazul celor care primesc subvenții APIA, dar nu își îndeplinesc obligațiile financiare privind achitarea taxelor și impozitelor sociale.
Mai mult, primarii cer anularea unor avantaje pentru privilegiații statului. Primarii de comune afirmă că economia la bugetul național ar fi infimă. În această săptămână, liderii Asociației comunelor din România – ACOR au participat la întrevederi și reuniuni guvernamentale cu premierul Ilie Bolojan și cabinetul său.
Valentin Ivan, primarul comunei Sadu și vicepreședinte ACOR la nivel național, a făcut parte din delegația primarilor de comune care negociază cu Guvernul. Discuțiile au fost demarate, însă cele două părți nu se înțeleg, astfel că luni va avea loc o nouă rundă de negocieri. Primarii amenință cu instanța, în condițiile în care nu vor fi respectate procedurile constituționale.
Una dintre măsurile concrete vizate de noul Guvern pentru scăderea cheltuielilor din administrația publică este desființarea funcției de viceprimar în comunele care au mai puțin de 1.500 de locuitori. Măsura a fost anunțată de ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila. De asemenea, acesta a anunțat și modificarea ordonanței în ceea ce privește numărul de personal ce poate fi angajat la categoriile de UAT-uri.
„Vrem ca atunci când este vorba de o scădere a populaţiei într-o unitate administrativ-teritorială să nu se menţină acelaşi număr de angajaţi. Şi acest lucru să fie proporţional, evident şi invers valabil atunci când avem o creştere a populaţiei. Este vorba despre 18.390 de posturi din simularea noastră, care pot să dispară prin această formulă, dar încă o dată, cel mai important este criteriul profesional. Sunt UAT-uri la care numărul acesta de personal este un număr suficient şi profesionist şi sunt şi autorităţi locale unde, ca să spun aşa, unde «s-a sărit calul» şi acolo trebuie intervenit. De asemenea, la autorităţi mai mici, o să propunem desfiinţarea funcţiei de viceprimar la UAT-urile sub 1.500 de locuitori”, a declarat ministrul Cseke Atila.
La nivel național, sunt, în prezent,438 de comune sub limita de 1.500 de locuitori, majoritatea în zonele montane. Potrivit acestuia, viceprimarii ar rămâne consilieri locali. Din cele 438 de comune, 36 nu au încă viceprimari în funcție. Astfel, ar mai rămâne 402 comune sub 1.500 de locuitori.
Situația în județul Sibiu
În județul Sibiu există 53 de comune.
Comune din județ sub 1500 de locuitori:
1. Apoldu de Jos – 1.184 locuitori
2. Ațel – 1.263
3. Boița – 1.410
4. Bruiu – 671
5. Brădeni – 1.368
6. Chirpăr – 1.489
7. Cârța – 1.042
8. Cârțișoara – 1.260
9. Ludoș – 584
10. Marpod – 982
11. Mihăileni – 973
12. Râu Sadului – 514
13. Tilișca – 1.351
Comune din județ aflate la limita de 1.500 de locuitori:
1. Alțâna – 1.533 locuitori
2. Merghindeal – 1.502
3. Păuca – 1.535
4. Șeica Mică – 1.519
Măsuri fiscale eficiente și nu reduceri de personal
Primarii de comune afirmă că soluția este adoptarea unor măsuri fiscale eficiente de către Guvern și nu trebuie tăiate posturi din administrația locală, decât în cazuri de neprofesionalism. Totodată, primarii de comune spun că deja primăriile mici au pierdut sume importante la bugetul local din cauza măsurilor aplicate de Guvern. Astfel, bugetele comunelor au fost reduse, la începutul anului, când s-a adoptat bugetul de stat.

În județul Sibiu, comuna care a avut cel mai mult de pierdut a fost Biertan, din nordul județului. Reducerea acum a posturilor de viceprimari și a posturilor de funcționari din primării ar avea un impact și mai dur asupra calității actului adminstrativ. Valentin Ivan, primarul comunei Sadu, spune că în cele din urmă se va ajunge la o înțelegere cu Guvernul Bolojan, astfel încât impactul să fie cât mai redus. Acesta spune că deocamdată la nivelul județului Sibiu nu s-au făcut estimări privind reducerea personalului din primării și se așteaptă finalizarea discuțiilor de la Guvern.
Marți, 15 iulie 2025, vicepreședintele Asociației Comunelor din România, Valentin Ivan, a participat, în calitate de reprezentant al comunelor din România, la două reuniuni guvernamentale de nivel înalt care vizează în mod direct viitorul comunităților rurale. Prima a fost ședința Comitetului Interministerial de Coordonare a PNRR.
Desfășurată sub conducerea ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Dragoș Pîslaru, alături de vicepremierii Tánczos Barna și Dragoș Anastasiu, ședința a reunit și delegația Comisiei Europene, condusă de Celin Gover, director general al DG REFORM. Obiectivul principal a fost evaluarea stadiului actual al proiectelor finanțate din PNRR și trasarea unei foi de parcurs clare, cu termen-limită – 28 august 2026. Mesajul transmis de MIPE și CE este clar:
• Proiectele neîncepute sau imposibil de finalizat până în august 2026 vor pierde finanțarea PNRR;
• Componentele C5 – Valul renovării și C10 – eficiență energetică + (școlile verzi rămân finanțabile pentru comune, cu condiția progresului fizic real);
• Pe componenta de sănătate, 100 de Centre Comunitare Integrate (CCI) rămân în bugetare;
• Realocarea fondurilor neutilizate către proiecte mature este în analiză activă.

Valentin Ivan a atras atenția că: „Nu s-a discutat alocarea de resurse pentru cheltuieli neeligibile și cofinanțări, o problemă acută în comune. Solicităm ca acest subiect să fie tratat distinct și urgent”. A doua ședință a vizat consultări privind pachetul II de reforme administrative și fiscale. Delegația Asociației Comunelor din România a fost compusă din: Emil Drăghici (președinte), Valentin Ivan (vicepreședinte), Gheorghe Bute (secretar general), Daniela Sofineti (consilier juridic) și Ștefan Sbiera (președinte CPSGCoOR).
Sub coordonarea premierului Ilie Bolojan, vicepremierului Tánczos Barna și ministrului dezvoltării Cseke Attila, ședința a vizat un nou set de măsuri legislative ce vizează administrația publică locală.
În dezbatere: Reținerea la sursă a sumelor pentru datoriile către bugetul de stat și local; suspendarea permisului auto pentru amenzile neplătite; aplicarea proporționalității privind numărul de posturi, în funcție de evoluția populației; transferul autorizării jocurilor de noroc către primari; o nouă bază de impozitare a proprietății; descentralizare cu resurse – principiu susținut ferm de ACoR.
Mesajul liderilor asociației pentru colegii primari: „Fac apel la toți colegii primari: depuneți toate eforturile pentru implementarea cu succes a proiectelor PNRR. Suntem într-un moment critic – tot ce nu va fi finalizat până în august 2026 riscă să fie pierdut definitiv. ACoR va continua să fie vocea comunelor în toate deciziile strategice ce privesc viitorul lor”.
Vrei mai multe informații, știri bune, reportaje și interviuri pe zi? Ne-ar ajuta foarte mult o recenzie de la tine. Intră AICI.