„Problema intervenirii omului în habitatul animalelor este ca un foc: dacă e prea mare este foarte greu să-l stingi. Un exemplu grăitor reprezintă problema urșilor de pe Transfăgărășan”, îmi spune Marin Văleanu, şeful Serviciului de vânătoare din cadrul Direcţiei Silvice Sibiu. Dar nu despre urși vom discuta în acest articol, ci despre vulpi. De la acesta am aflat mai multe curiozități legate atât de „personajul șiret” din poveștile copilăriei noastre, cât și despre numărul efectivelor de vulpi prezente în județul nostru.

2400 de vulpi prezente în județul Sibiu
Răspândirea vulpii în mediul urban reprezintă un procent foarte mic din totalul efectivului. Datorându-se extinderii zonei urbane și procurării ușoare a hranei, efectivul de vulpi din județul Sibiu, în cele 46 fonduri cinegetice existente, la acțiunea de evaluare din anul 2025 este de 2400 exemplare; pentru sezonul de vânătoare 2025-2026 s-a alocat o cotă de recoltă de 1369 exemplare.
Cine e „cucoana” vulpe
Vulpes vulpes L. este un mamifer terestru. Masculul se numește „vulpoi”, femela „vulpe”, iar puii „căţei” sau „pui de vulpe”. Există mai multe forme geografice ale acestei specii, greutatea corporală depinde de vârstă, hrană, fiind între 5-8 kg și năpârlește o singură dată pe an. Vulpea atinge maturitatea sexuală la vârsta de 10 luni, împerecherea are loc în lunile ianuarie-martie, gestația durează 52-53 zile, fată o singură dată pe an 4-8 pui. Vulpea posedă o mare capacitate de adaptare la condițiile pe care terenul i le oferă; în ce privește hrana, preferate îi sunt rozătoarele, atât vii, cât și cadavre, și hrana vegetală, care nu depășește 10%. În zonele viticole a devenit pasionată de consumul de struguri, activitățile de hrănire zilnice fiind desfășurate cu preponderență pe vreme ploioasă.

Unde găsim vulpile
Vulpea are o mare plasticitate ecologică, putând fi întâlnită în Bărăgan, Dobrogea, de pe malul mării, până la golul alpin. Vulpea își amplasează vizuinile în teren împădurit, tufișuri, expoziții sudice sau sud-estice însorite, poate să preia și vizuini de viezuri părăsite. Cea mai simplă vizuină constă într-o galerie cu două ieșiri și un spațiu mai larg unde vulpea își petrece timpul în subteran. Fidelitatea față de locul de trai al vulpii este destul de mare, astfel circa jumătate din vulpi nu se deplasează mai mult de 5 km de la locul unde au văzut lumina zilei. Pentru menținerea unui efectiv optim, vulpile sunt preponderent vânate sau capturate cu capcane.
Extinderea zonei urbane cu noi cartiere de locuințe în apropierea habitatului vulpilor a făcut ca acestea să se acomodeze cu prezența omului foarte repede. De asemenea, parcurile și spațiile verzi le oferă protecție și mediu propice de trai.

Bolile transmise de vulpe
Boala cea mai gravă pe care o transmit vulpile este turbarea, după care urmează scabia. În ultimul timp, combaterea turbării a constituit o preocupare importantă, astfel anual au fost distribuite vaccinuri în zonele frecventate de vulpi.
Vrei mai multe informații, știri bune, reportaje și interviuri pe zi? Ne-ar ajuta foarte mult o recenzie de la tine. Intră AICI.