Ministrul Educației, Daniel David, le transmite elevilor olimpici că pot trăi din premiile unice de câteva mii de euro și să își dea din acești bani bursă de merit.
Elevii care obțin medalii la olimpiadele internaționale nu vor mai beneficia, începând cu anul școlar 2025-2026, de burse lunare de excelență, potrivit noii legislații adoptate de Guvernul Bolojan și publicate în Monitorul Oficial.
În schimb, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, le recomandă acestora, într-un mesaj care a stârnit revoltă în spațiul public, să își „acorde singuri o bursă de merit”, din premiul unic pe care îl primesc pentru medalia câștigată.
„Dacă obții, de exemplu, mențiune, premiul este cam de 1.000 euro, poate va fi ușor crescut, astfel încât îți permiți cu siguranță să-ți dai din acel premiu tu o bursă de merit în fiecare lună”, a declarat ministrul, într-un videoclip publicat pe 8 iulie pe pagina oficială a Ministerului Educației, potrivit edupedu.ro.
Reforma sistemului de burse anunțată de ministrul Daniel David vine în contextul măsurilor de austeritate impuse prin legea 141/2025, care modifică inclusiv legile educației.
Astfel, bursele de excelență (tip I și tip II) și bursele de reziliență vor fi eliminate, iar numărul burselor de merit va fi limitat la 15% dintr-o clasă, indiferent de numărul elevilor cu medii peste 9.00.
Argumentul invocat de autorități: sistemul este „nesustenabil” și „deviază de la sensul meritului”.
Ministrul David a insistat, în mai multe apariții publice, că participarea elevilor la olimpiade este voluntară și că statul nu are obligația de a-i susține lunar pe olimpici.
„Cred că premiile sunt suficiente, fiindcă până la urmă, copiii care participă la olimpiade participă voluntar, fiindcă își doresc acest lucru și mă bucur că își doresc și că participă.
Onorăm la cât își permite acum țara performanța la olimpiade”, a spus David.
Vrei mai multe informații, știri bune, reportaje și interviuri pe zi? Ne-ar ajuta foarte mult o recenzie de la tine. Intră AICI.