Articol de Daniela Arnăutu
Cardiologii consultă zilnic pacienți cu probleme de sănătate și văd clar ce impact poate avea alimentația asupra inimii.
Astfel că medicii își aleg atent alimentele și ingredientele pentru propriile mese, iar, potrivit today.com, ar exista chiar și un ingredient-minune pe care îl adaugă din belșug la felul principal de mâncare, tocmai pentru a-și proteja inima.
Ce alimente aleg cardiologii pentru mesele lor
În general, cardiologii spun că alegerile lor pentru micul dejun, prânz și cină, menite să le susțină sănătatea inimii, sunt: ovăz, salate, proteine slabe, iaurt, cereale integrale, fructe și legume.
Uleiul de măsline extravirgin nu lipsește de pe mesele cardiologilor
„Mâncarea pe care o gătim este destul de bine stropită cu ulei de măsline. Totul este preparat într-un stil foarte mediteraneean”, a explicat dr. Sharonne Hayes, cardiolog la Mayo Clinic, din Rochester, Minnesota.
La rândul său, dr. Dariush Mozaffarian, cardiolog și director al Food is Medicine Institute de la Universitatea Tufts din Boston, a spus că familia sa consumă aproximativ un litru de ulei de măsline pe săptămână – cam cât se consumă, în medie, în țări mediteraneene precum Grecia și Italia.
„Folosirea frecventă și din abundență a uleiurilor sănătoase este importantă oricând, dar eu consider că mai ales la cină”, a mai precizat dr. Mozaffarian.
De ce contează atât de mult uleiul de măsline
Ceea ce mănâncă oamenii este principalul factor care determină sănătatea inimii, a explicat Mozaffarian.
Uleiul de măsline este un aliment-vedetă în dieta mediteraneeană, recunoscută pentru faptul că aduce o serie de beneficii inimii. El conține multe grăsimi mononesaturate, ce contribuie la scăderea colesterolului „rău” LDL, dar conține și antioxidanți, care asigură protecție celulelor organismului, explică nutriționista Samantha Cassetty.
În plus, uleiul de măsline extravirgin are o aromă foarte plăcută și este bogat în grăsimi sănătoase, fiind cel mai puțin procesat tip de ulei.
Cum să începi să mănânci ca un cardiolog ce își îngrijește inima
Specialiștii recomandă să consumi circa două linguri de ulei pe zi însă, când vine vorba despre uleiul de măsline extravirgin, unii medici mărturisesc că au un consum mai crescut.
„În familia noastră, nici măcar nu ne gândim să limităm cantitatea de ulei de măsline. Îl folosim fără restricții”, afimă dr. James O’Keefe, cardiolog la Saint Luke’s Mid America Heart Institute din Kansas City, Missouri.
Dr. O Keefe a mai spus că el urmează o dietă pesco-mediteraneeană, deci mănâncă mult pește și fructe de mare, ca surse principale de proteine, înlocuind astfel carnea de pui și pe cea roșie.
Poți consuma patru linguri de ulei de măsline pe zi
Potrivit unui studiu ce a analizat beneficiile uleiului de măsline extravirgin, se recomandă consumul a patru linguri pe zi, poate chiar mai mult.
Polifenolii – acești compușii vegetali din uleiul de măsline, pe seama cărora sunt puse multe dintre beneficiile pe care el le aduce organismului – au un gust ușor amar. Astfel, un ulei de măsline extravirgin bogat în polifenoli va produce o senzație de furnicături sau arsură în partea din spate a gâtului, la câteva secunde după ce este înghițit, explică autorii studiului.
Îți mulțumim pentru că ai ales să te informezi din Sibiu 100%. Dacă vrei să afli și mai multe povești, interviuri și vești bune în fiecare zi, susține-ne cu o recenzie – dă click AICI




