Articol de Daniela Arnăutu
Toată lumea a auzit despre longevitatea japonezilor. Ei bine, potrivit bbcgoodfood.com, se pare că secretele sănătății și vieții lungi, specifice acestui popor, stau chiar în dietă.
Niponii au o alimentație specifică, bazată, preponderant, pe pește, legume și alimente fermentate.
Japonezii au fost de mult timp admirați și studiați pentru speranța lor de viață ridicată, care se numără printre cele mai mari din lume. Te întrebi de ce este dieta tradițională japoneză atât de sănătoasă și ce mănâncă ei, de fapt? Nutriționista Nicola Shubrook ne dezvăluie câteva dintre secretele niponilor.
Ce este dieta japoneză tradițională?
Alimentele din dieta tradițională japoneză sunt, în mare parte, proaspete, neprocesate și conțin puțin zahăr și alte ingredient rafinate.
“Pentru japonezi, alimentele de bază sunt orezul, legumele gătite și murate, peștele și carnea. Japonia, fiind un grup de insule, locuitorii ei consumă mult pește, chiar crud, preparat sub formă de sushi și sashimi, dar și multe alimente murate, fermentate și afumate”, spune Shubrook.
Care sunt componentele dietei japoneze tradiționale?
O parte esențială a dietei tradiționale japoneze o constituie boabele de soia, preparate, de regulă, sub formă de tofu sau edamame, dar și alte boabe, cum ar fi aduki. De asemenea, alimente de bază sunt și produsele din soia fermentată, precum miso și natto. Natto este consumat tradițional la micul dejun și are un efect benefic asupra florei intestinale, susținând în același timp coagularea sângelui.
Japonezii mănâncă, de asemenea, o mare varietate de legume de uscat și marine, inclusiv alge, care sunt bogate în minerale și pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale. La micul dejun sau la desert, niponii mănâncă, frecvent, fructe, în special mere Fuji, mandarine și curmalele japoneze (kaki).
Ceaiul verde, nelipsit pentru japonezi
Pe lângă alimentație, japonezii sunt mari băutori de ceai verde, în special ceaiul matcha, care a început să devină foarte popular și în alte părți ale lumii. Matcha, un ceai verde măcinat fin din frunze întregi, este apreciat în special pentru conținutul ridicat de catechine, niște antioxidanți ce au fost asociați cu proprietatea de a combate cancerul, virușii și bolile de inimă.
Ce beneficii are dieta japoneză tradițională?
Potrivit unui studiu publicat în British Medical Journal, persoanele care respectau mai îndeaproape ghidurile alimentare japoneze, adică aveau o dietă bogată în cereale și legume, mâncau cantități moderate de produse animale și soia și puține lactate și fructe, aveau un risc redus de deces prematur cauzat de boli de inimă sau accident vascular cerebral.
Deoarece dieta tradițională japoneză este bogată în soia și pește, acest lucru poate contribui semnificativ la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Japonia are, de asemenea, cele mai scăzute rate de obezitate atât la bărbați, cât și la femei, precum și o speranță de viață ridicată.
Okinawa, insula care deține recordul mondial la centenari
Okinawa, o insul[ din sudul Japoniei, are cel mai mare număr de centenari din lume și cel mai mic risc de boli asociate vârstei (cum ar fi diabetul, cancerul, artrita și Alzheimerul). Se consideră că la acest lucru contribuie și dieta
tradițională japoneză, care este săracă în calorii și grăsimi saturate, dar bogată în nutrienți, în special fitonutrienți precum flavonoidele, care se găsesc în legumele colorate. De asemenea, dieta japonezilor include și estrogeni de origine vegetală – fitoestrogeni – ce pot asigura protecție în cazul cancerelor influența de hormoni, cum ar fi cancerul de sân.
Comportamente alimentare sănătoase din cultura japoneză
În mod tradițional, japonezii au o atitudine echilibrată și sănătoasă față de mâncare și alimentație. Ei au o zicală, „hara hachi bu”, care înseamnă „mănâncă până ești 80% sătul”, iar această filozofie este transmisă copiilor încă de la cele mai fragede vârste.
Esențial este și modul în care japonezii își servesc mâncarea: în locul unei singure farfurii mari, ei mănâncă, adesea, dintr-un bol mic, savurând mai multe feluri de mâncare diferite – de obicei orez, miso, puțin pește sau carne și două-trei feluri de legume, servite adesea la comun și consumate pe rând.
Japonezii cred, de asemenea, în conceptul de „reținere flexibilă” atunci când vine vorba de dulciuri și gustări – le consumă ocazional, dar în porții mici.
Îți mulțumim pentru că ai ales să te informezi din Sibiu 100%. Dacă vrei să afli și mai multe povești, interviuri și vești bune în fiecare zi, susține-ne cu o recenzie – dă click AICI




