Daniela Arnăutu
Plăcinta cu dovleac este desertul vedetă al acestui sezon. În plus, potrivit today.com, nu este doar o plăcintă gustoasă, ci și una hrănitoare, plină de nutrienți, săracă în calorii și grăsimi și care conține proteine.
Evident, dacă nu vrei să te îngrași, moderația este regula, indiferent dacă ne referim la deserturi sau la alimente de bază.
„În special în perioada sărbătorilor de iarnă, o felie de plăcintă cu dovleac și cu scorțișoară este foarte apreciată. Însă doar o felie. Fără excese, pentru că, altfel, îngrașă și crește glicemie”, avertizează nutriționista Patricia Bannan.
Dovleacul, sursă de betacaroten
La rândul său, nutriționista Beth Czerwony, de la Centrul pentru Nutriție Umană al Clinicii Cleveland, spune că, în general,
umplutura unei plăcinte este cea care face diferența, iar în cazul celei cu dovleac vom beneficia de fibre și de nutrienți.
Dovleacul bogat în betacaroten, un compus care întreține vederea și susține imunitatea organismului, explică Bannan.
Informații nutriționale pentru o felie de plăcintă de dovleac:
-316 calorii
-14 grame de grăsime
-7 grame de proteine
-41 de grame de carbohidrați
-2 grame de fibre
Truc pentru a mai reduce din calorii
Bannan recomandă, pentru reducerea caloriilor, să folosiți, pentru a prepara plăcintă, piure de dovleac din conserve, pentru a controla zahărul adăugat în umplutură. O cană de dovleac gătit – în conserve – are 137 de calorii.
De asemenea, desertul trebuie mâncat cât mai aproape de cină, pentru a evita scăderea și creșterea zahărului din sânge și senzația de somnolență.
Îți mulțumim pentru că ai ales să te informezi din Sibiu 100%. Dacă vrei să afli și mai multe povești, interviuri și vești bune în fiecare zi, susține-ne cu o recenzie – dă click AICI




