2.4 C
Sibiu
duminică, decembrie 28, 2025

Specialiștii explică tendința de îmbuibare de sărbători. Alimentele preferate dau senzație de confort

Cele mai citite

Daniela Arnăutu

În general, cam toți avem tendința să mâncăm mai mult de sărbători. Specialiștii susțin, potrivit today.com, că explicația ar fi consta în faptul că oamenii sunt programați să iubească dulciurile, iar stresul specific pregătirilor de sărbători este cel care amplifică apetitul.

În plus, atmosfera relaxată de la reuniunile de familie poate stimula orientarea către alimentele preferate, lucru care oferă o senzație de confort.

Publicitate

Alimentația conștientă trebuie susținută și de sărbători

Specialiștii atrag atenția că alimentația conștientă nu ar trebui exclusă din peisajul sărbătorilor. Lipsa alimentelor bogate în nutrienți și excesele repetate pot avea efecte negative pe termen lung asupra sănătății, avertizează dr. Eva Selhub, specialist în medicină internă.

Kilogramele acumulate de sărbători sunt greu de pierdut și cresc riscul de afecțiuni serioase

Studiile arată că greutatea acumulată în perioada sărbătorilor este rareori eliminată ulterior și poate reprezenta chiar peste jumătate din creșterea anuală în greutate. Acest lucru poate duce la un risc mai mare de boli cardiovasculare, diabet, probleme respiratorii și alte afecțiuni. Vestea bună este că te poți bucura de mâncărurile preferate fără a-ți compromite sănătatea, dacă adopți strategii echilibrate.

Ce generează nevoia de a mânca mai mult în timpul sărbătorilor?

Cercetările arată că, în sezonul rece și în perioada sărbătorilor, oamenii au tendința de a consuma mai multe alimente bogate în calorii și de a face mai puțină mișcare. Acest comportament este influențat și de tradiții și obiceiuri, explică Joan Salge Blake, dietetician și profesor la Universitatea Boston.

„Ne naștem cu o preferință naturală pentru gustul dulce, însă intervin și factori psihologici și fiziologici. Amintirile și ritualurile asociate sărbătorilor joacă un rol important. Când se apropie Crăciunul sau Anul Nou, ne gândim, automat, la mesele bogate și la deserturi”, spune Blake.

Sărbătorile, dominate de dulciuri, băuturi festive și alcool, stimulează organismul să elibereze anumiți hormoni, adaugă dr. Selhub. Emoțiile intense – fie ele entuziasm sau anxietate – duc la creșterea nivelului de cortizol și adrenalină.

Cortizolul este hormonul responsabil cu gestionarea stresului, iar eliberarea lui în exces determină organismul să caute soluții rapide de adaptare. „Dacă nu ai strategii sănătoase de gestionare a stresului, mâncarea devine cea mai la îndemână opțiune”, explică Blake.

Un alt factor important este lipsa somnului. „Privarea de somn duce la creșterea nivelului de ghrelină, cunoscut drept hormonul foamei”, precizează dieteticianul.

Mâncarea, metodă de relaxare?

După consumul preparatelor tradiționale sau al alimentelor preferate, este posibil să apară o stare temporară de relaxare, urmată de oboseală sau chiar de o accentuare a anxietății.

„Mâncarea este un mecanism de adaptare care reduce stresul, dar unul ineficient pe termen lung”, explică dr. Selhub. Acest tip de adaptare, numit maladaptiv, presupune folosirea unor soluții care nu rezolvă cauza stresului, ci doar o maschează.

Consumul alimentelor preferate stimulează eliberarea dopaminei și serotoninei, substanțe care induc o stare de bine și reduc temporar reacțiile la stres. Totuși, problema care a generat stresul rămâne nerezolvată.

Pentru a menține echilibrul emoțional în perioadele aglomerate, Selhub recomandă practici precum meditația, exercițiile de respirație, plimbările în aer liber și mindfulness-ul.

Nu pierde bucuria sărbătorilor, dar menține controlul

Nu este necesar să renunți complet la preparatele preferate pentru a avea grijă de sănătatea ta. Specialiștii subliniază că obiectivul nu ar trebui să fie ignorarea poftei, ci integrarea conștientă a alimentelor dorite într-un plan alimentar echilibrat, care să susțină atât starea de bine, cât și plăcerea specifică sărbătorilor.

Îți mulțumim pentru că ai ales să te informezi din Sibiu 100%. Dacă vrei să afli și mai multe povești, interviuri și vești bune în fiecare zi, susține-ne cu o recenzie – dă click AICI

Publicitate
spot_img
Cick
Ultimele știri

Oana Gheorghiu anunță marile schimbări: „Anul viitor va începe confruntarea reală cu rezistența la schimbare și cu pierderea unor privilegii”

Vicepremierul Oana Gheorghiu a transmis, duminică, un amplu mesaj pe Facebook despre restructurări și pierderea unor privilegii.Oana Gheorghiu a...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect