6.3 C
Sibiu
joi, noiembrie 28, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Dieta în sezonul rece

Cele mai citite

Pe vreme rece, organismul uman este solicitat mai mult, acesta consumând energie în plus pentru menţinerea temperaturii optime funcţionării lui. Este perioada în care oamenii fac adesea abuzuri alimentare, producându-se astfel un dezechilibru în aportul de vitamine, minerale şi proteine. Pentru a veni în ajutorul nostru, natura se dovedeşte destul de generoasă, lăsându-ne la îndemână o paletă largă de fructe şi legume. Important este să ştim să găsim un echilibru între aportul de calorii rezultat din combinaţiile făcute în farfurie şi consumul de calorii, deoarece caloriile neconsumate vor fi transformate automat în depozit de grăsime. Variaţia dintre minimum si maximum în ceea ce priveste numărul de porţii de alimente depinde de nevoile energetice şi de preferinţele alimentare personale. Iarna este esenţial un consum ridicat de fier, zinc, magneziu, vitamina C. Toate acestea pot preveni apariţia virozelor si creşte imunitatea organismului. Deseori se spune că nu răceşti dacă ştii ce să mănânci. Prin urmare, în lista alimentelor de top ale sezonului rece putem regăsi:  Usturoiul conţine vitamina C şi B1. Este un bun antiseptic, antiviral, antibacterian, antifungic, laxativ, diuretic, chiar şi afrodiziac.  Ceapa conţine 89% apă, numeroase minerale şi vitamine (C, E, B6, potasiu, fosfor, calciu).  Somonul proaspăt, ca şi orice peşte gras, are o mare cantitate de acizi graşi omega 3, necesari pe timpul iernii pentru efectul lor antiinflamator şi acţiunea lor de stimulare a sistemului imunitar.  Oul, sursă de zinc, element esenţial pentru buna funcţionare a muşchilor şi sănătatea oaselor.  Ciupercile sunt hipocalorice şi conţin complexul vitaminic B. ţin la distanţă stresul, depresia şi oboseala.  Varza, conopida, broccoli, salata verde accelerează eliminarea substanţelor toxice şi protejează ţesuturile de duritatea frigului. Conţin şi antioxidanţi, care întârzie procesul îmbătrânirii.  Linte, fasole boabe, mazăre, năut – sunt bogate în proteine, minerale şi vitamina B, dar trebuie controlate ca şi consum săptămânal din cauza numărului mai mare de calorii.  Patrunjelul conţine Ca, fosfor, magneziu şi fier. Nu trebuie omise mărarul şi hreanul.  Ardeiul iute şi condimentele picante (wassabi, chili etc.) stimulează producţia de endorfine şi andrenalină în organism şi cresc puterea arderilor cu 25% timp de 3 ore după masă.  Mărul bogat în vitamine (A, B1, B2, C), Mg, fosfor, fier, potasiu, face minuni în afecţiuni precum astenie, anemie, gută, obezitate, diaree, ulcer gastric etc.  Citricele previn riscul de apariţie a cancerului de stomac şi colon, gastritele, constipaţia, scad LDL-colesterolul şi cresc rezistenţa la gripă şi răceală. Sunt pline de fibre, fitonutrienţi şi vitamina C.  Nucşoara, scorţişoara, cuişoarele, menta şi ghimbirul, cu puţină inventivitate, pot aduce un plus de savoare şi culoare felului de mâncare servit. Acestea se pot considera o părticică din arsenalul de ponturi cu care putem trece sănătoşi printr-o dietă începută sau continuată iarna. Alături de o alimentaţie sănătoasă, mişcarea efectuată zilnic aduce reale beneficii organismului, scăzând riscul de apariţie a obezităţii, diabetului zaharat şi bolilor cardiovasculare, a osteoporozei şi cancerelor. Un alt lucru important ce nu trebuie uitat este hidratarea corespunzătoare – chiar dacă nu este vară – deoarece aerul rece şi uscat contribuie la pierderea de apă din ţesuturi. Consumul de apă adecvat, aproximativ 2 litri/ zi, ne ajută să facem faţă oricărei infecţii virale. Propuneţi-vă să slăbiţi în timp. Nu pretindeţi imposibilul. Nu recurgeţi la slăbitul prin metode extreme, pentru că acesta duce doar la deshidratare şi topirea muşchilor, iar grăsimea nu este nici pe departe în curs de ardere. Natur House, centru de nutriţie şi dietetică, vine în sprijinul tuturor celor care doresc să-şi implementeze un stil de viaţă sănătos, să conştientizeze greşelile din punct de vedere alimentar şi de asemenea să şi le corecteze tot prin ceea ce pun în farfurie. O dietă corect ţinută nu este un sacrificiu, ci o investiţie în sănătate. Adelina Cordoş, Daniela Barb Consultanţi în nutriţie Natur House, 0269/221112, 0749247184

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

CCR solicită renumărarea voturilor la primul tur al alegerilor prezidențiale

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, la finalul unei ședințe care a durat două ore, să ceară renumărarea...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect