14.1 C
Sibiu
joi, iulie 10, 2025

Portretele noilor artiști de pe Aleea Celebrităților

Cele mai citite

Sâmbătă, 20 iunie, de la ora 19:00, la Sala Thalia are loc Gala Celebrităților, eveniment care oferă premii unor personalități marcante din lumea artelor spectacolului. La Gala Celebrităților vom cunoaște artiștii care au primit o stea anul acesta pe Aleea Celebrităților din Parcul Cetății. Acordarea stelelor pe Aleea Celebrităților va avea loc pe 20 iunie, la ora 18:00, în Parcul Cetății.
Anul acesta vor fi acordate stele artiștilor KLAUS MARIA BRANDAUER (actor, regizor de film), EIMUNTAS NEKROŠIUS (regizor), JOËL POMMERAT (dramaturg, regizor), NEIL LaBute (regizor, scenarist si dramaturg) și KAZUYOSHI KUSHIDA (dramaturg, regizor si actor).
Klaus Maria Brandauer
KLAUS MARIA BRANDAUER (n. 1943) este actor, regizor de film și profesor la Max Reinhardt Seminar în Viena. Recunoscut în întreaga lume pentru paleta largă de roluri interpretate în film și teatru, Klaus Maria Brandauer este mai bine cunoscut publicului român pentru rolul principal din filmul „Mephisto” (1982), precum și pentru rolul memorabil alături de Meryl Streep în „Out of Africa”, rol care i-a adus o nominalizare la Premiile Oscar, pentru Cel mai bun actor în rol secundar. A colaborat cu Burgtheater Vienna din anul 1972, interpretând numeroase roluri principale: Don Carlos, Ferdinand, Tartuffe, Cyrano de Bergerac, Nathan din piesa lui Lessing și mai ales Hamlet, de o sută de ori. A jucat timp de 10 ani rolul principal din spectacolul „Jedermann” la Festivalul de la Salzburg. După ce a devenit celebru pentru rolul „Mephisto” în 1982, a mai jucat în filmul James Bond „Never Say Never Again”, apoi în „Out of Africa”, „White Fang”, „Streets of Gold”, „Rembrandt”, „Introducing Dorothy and Tetro”, în regia lui Francis Ford Coppola. În anul 2007, a jucat rolurile principale în spectacolele lui Peter Stein: „Wallenstein”, „Oedipus at Colonos” creat pentru Festivalul de la Salzburg și „The Broken Jug” la Teatrul Berliner Ensemble. Colaborarea cu Peter Stein a continuat în anul 2013, când Klaus Maria Brandauer a interpretat rolul titular din spectacolul „Regele Lear” de William Shakespeare, cu premiera la Burgtheater Vienna.
Eimuntas Nekrosius ©D.Matvejev
EIMUNTAS NEKROŠIUS (n. 1952) a absolvit Institutul de Teatru Lunacharski din Moscova în 1978 și a lucrat la Teatrul de Stat pentru Tineret din Vilnius (1978-1979) şi la Kaunas Drama Theatre (1979-1980). În 1980 revine la Teatrul din Vilnius unde colaborează pentru următoarele producţii: „Pătratul” de Yeliseyev, „Pirosmani, Pirosmani” (1981), „Dragoste şi Moarte în Verona” de Antanėlis şi Geda (1982), „O zi mai lungă decât veacul” de Aitmatov (1983), „Unchiul Vania” de Cehov (1986) şi „Nasul” de Gogol (1991). În 1994, Nekrošius a primit premiul „Regizorul anului” din partea Uniunii Teatrale din Lituania, iar Uniunea Teatrelor din Europa i-a acordat Premiul New European Theatre Realities pentru spectacolul „Mozart şi Salieri. Don Juan, Plaga”. În 1997, Nekrošius a creat una dintre cele mai de succes producţii ale sale, „Hamlet” de Shakespeare, care a fost jucată la aproape toate marile festivaluri europene, câştigând numeroase premii.
În 1998 înfiinţează teatrul-studio Meno Fortas, pentru care lucrează ca regizor artistic. În 1999 a regizat „Macbeth” de Shakespeare, iar în 2001, „Othello”, care a avut premiera mondială la Veneţia. În 2002 a regizat prima sa operă, „Macbeth” de Verdi, la Teatro Comunale din Florenţa. În 2003, Nekrošius pune în scenă „Anotimpurile”, bazat pe poemul epic al marelui scriitor lituanian Kristijonas Donelaitis şi „Livada de vişini” de Cehov, având premiera la Moscova, spectacol lăudat de criticii ruşi ca fiind cea mai memorabilă producţie a piesei lui Cehov din ultimii zece ani. Anul 2008 marchează premiera spectacolelor „Anna Karenina” la Emilia Romagna – Teatrul din Modena şi „Legenda Invizibilului Oraş Kitez”. În 2009 a creat o producţie teatrală la scară mare, bazată pe romanul „Idiotul” de Dostoievski care a primit Premiul „Golden Stage Cross“ pentru Cel mai bun spectacol al stagiunii în Lituania. În 2010 a montat opera „Faust” de Gounod, la Teatrul Scala din Milano, iar în 2011 spectacolul „Caligula“ la Teatrul Națiunilor din Moscova și opera „Otello“ de Verdi, la Teatrul Național de Operă și Balet din Lituania. Ultimele producții create sunt „Divina Commedia“ de Dante, la Meno Fortas Theatre și “Paradisul” la Teatrul Olimpic din Vicenza (2012), opera „Otello“ la Teatrele de Operă din Bari și Cagliari (2013) și „The Book of Job“ la Meno Fortas Theatre (2014).
JoelPommerat©CiciOlsson
JOËL POMMERAT (n. 1963), a fondat compania Louis Brouillard în 1990 și de atunci pune în scenă doar propriile piese, căutând să creeze un teatru vizual, în același timp intim și spectaculos. A produs spectacolele „Le théâtre” (1991), „Des suées” și „Les Evénéments” (1994). În 1995 a creat „Pôles”, primul text pe care autorul îl consideră complet din punct de vedere artistic și primul text publicat de editura Actes Sud-Papiers. Până în anul 2000, s-a concentrat pe cercetare în domeniul filmului, înainte să se îndrepte definitiv spre teatru. La Teatrul Villette Paris a repus în scenă două creații, „Pôles”, „Treize étroites têtes” și o nouă producție, „Mon Ami”. În 2002 a creat „Grâce à mes yeux”, în 2003 ”Qu’est-ce qu’on a fait”, în 2004 „Le Petit Chaperon Rouge”, primul său spectacol pentru copii și în 2005 „D’une seule main”.
După ce compania își mută reședința la Teatrul Național din Chambéry și Savoie, în anul 2006 Joël Pommerat creează „Les Marchands” (Marele Premiu al literaturii dramatice) și „Cet enfant” (Premiul pentru Cea mai bună creație în limba franceză). „Au monde”, „Les Marchands” și „Le Petit Chaperon rouge” au fost repuse în scenă la Festivalul de la Avignon în 2006. În 2007, anul în care „Je tremble” a fost produs, compania și-a mutat reședința la Théâtre des Bouffes du Nord. În octombrie 2010 montează „Pinocchio” în limba rusă, la Moscova, iar în 2011 regizează „Cendrillon” la Teatrul Național din Bruxelles și „La Grande et Fabuleuse Histoire du Commerce/Marea și fabuloasa istorie a comerțului” la Centrul Național de Arte Dramatice (Comédie de Béthune) din Nord-Pas de Calais. În septembrie 2010, Joël Pommerat începe un parteneriat de trei ani cu Odéon-Théâtre de l’Europe și unul de cinci ani cu Teatrul Național din Bruxelles. În 2011 produce „Ma Chambre froide” și obține premiile Molière des compagnies și Molière de l’auteur francophone. Pentru spectacolul „La Réunification des deux Corées” regizat în anul 2013 pentru proiectul „Cities on stage/ Villes en scène” obține Premiul Beaumarchais/le Figaro pentru cel mai bun autor, Premiul pentru cel mai bun spectacol la Palmarès du Théâtre și Premiul pentru Cea mai bună creație în limba franceză. În 2015 a primit Premiul pentru cea mai bună creație mondială la International Opera Awards pentru regia operei „Au monde”.
Neil-Labute© Aaron Eckhart
NEIL LaBute (n. 1963), este regizor, scenarist și unul dintre cei mai controversaţi şi inovatori dramaturgi americani. Criticii au apreciat stilul pieselor sale ca având un ton mizantropic, Rob Weinert-Kendt de la „The Village Voice“ numindu-l „mizantropul încoronat al teatrului american”. Piesele sale au fost traduse şi montate extensiv în Statele Unite ale Americii şi în Europa: „Bash: Latter-Day Plays” (1999), „The Mercy Seat” (2002), „Autobahn” (2003), „Fat Pig” (2004), „Some Girl(s)” (2005), „In A Dark Dark House” (2007), „Reasons To Be Pretty” (2008), „Helter Skelter” (2008), „Land of the Dead” (2008), „The Break of Noon” (2010), „The Furies” (2009), „In a Forest, Dark and Deep” (2011), „Lovely Head & Other Plays” (2013) , „Reasons to Be Happy” (2013), „Money Shot” (2014), „The Way We Get By (2015) ”.
A scris scenariul pentru numeroase filme de lung metraj: „In the Company of Men”, „Your Friends & Neighbors”, „Nurse Betty”, „Possession”, „The Shape of Things”, „The Wicker Man”, „Lakeview Terrace”, „Death at a Funeral”, „Some Girl(s) ”, „Some Velvet Morning”, „Dirty Weekend” și de scurt metraj: „Tumble”, „After-School Special”,„Sexting ”, „Denise”, „Double or Nothing ”, „Bench Seat”, „Sweet Nothings ”,„BFF”, „It’s Okay”. În 2013, LaBute a câștigat Premiul pentru literatură acordat de Academia Americană de Arte și Litere.
fits-4-teatrul-japonez-6
KAZUYOSHI KUSHIDA (n. 1942), este actor, regizor și director artistic al Matsumoto Performing Arts Centre. După ce studiază la școala de actorie Haiyu-za, în anul 1965 se alătură companiei de teatru Bungaku-za. Un an mai târziu înființează compania Jiyu Gekijo împreună cu Makoto Sato, Ren Saito și Hideko Yoshida și începe să realizeze spectacole de teatru tradițional, cele mai cunoscute fiind „Maboroshi no Suizokukan” (1976), „Motto Naite-yo Flapper” (1977), „Shanghai Rhapsody” (1979) și „Cusco” (1982). Din anul 1985 începe să lucreze pentru deschiderea Bunkamura Theater Cocoon, de la planul arhitectural, până la strategia artistică. După inaugurarea teatrului în 1989, Kazuyoshi Kushida semnează un contract de franciză cu On-Theater Jiyu Gekijo – pe care continuă să-l conducă – și introduce sistemul de repertoriu. Din acel moment lucrează intens pentru Theater Cocoon și realizează un program prin care o nouă producție a spectacolului „Visul unei nopți de vară” este pusă în scenă în fiecare an, de un regizor diferit. Ulterior inițiază seria de spectacole „Cocoon Kabuki”, în colaborare cu faimosul actor Kanzaburo Nakamura XVIII.
Din anul 2000 este profesor la Departamentul de Artă Teatrală al Nihon University, iar din aprilie 2003 devine director artistic și administrativ al Matsumoto Performing Arts Centre. În anul 2007 câștigă prestigiosul premiu Yomiuri Drama Grand Prix pentru Cel mai bun regizor, cu spectacolul „Tokaido Yotsuya Kaidan–Kita”, a șaptea producție din seria spectacolelor „Cocoon Kabuki”. În 2008 primește „Medalia de Onoare (panglică purpurie)” din partea guvernului japonez, pentru merite artistice și academice.

Publicitate
Cick
spot_img
Ultimele știri

FOTO: Doi tineri din Sibiu, săltați de polițiști pentru mai multe furturi

Doi tineri din Sibiu au fost reținuți de polițiști, ei fiind cercetați pentru comiterea mai multor furturi în municipiu.Marți,...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect