Entuziasmul și euforia care îi cuprinseseră pe români după alegerile prezidențiale au început să se risipească. La acea vreme, cotele de încredere în Klaus Iohannis, în instituția prezidențială și în bunul mers al României au urcat vertiginos. La nici o jumătate de an însă, oamenii sunt cuprinși tot mai vizibil de pesimism, iar speranța tinde să fie trimisă la muncă, peste graniță. Ideea de a părăsi România pentru un trai în străinătate se regăsește mai mult ca niciodată pe buzele tuturor, iar limbile străine au devenit prioritate națională, de la mic la mare.
Deși Iohannis nu poate fi numit un înfrânt al sistemului, cum fusese catalogat în trecut președintele Constantinescu, sunt multe lucruri care merg prost în România. La o jumătate de an de la preluarea mandatului, șeful statului recunoaște că nu a reușit să redea încrederea cetățenilor în Parlament, nu s-a găsit încă o soluție pentru votul românilor din Diaspora, iar cererile justiției pentru anchetarea persoanelor de la vârf, suspecte de acte de corupție rămân fără ecou.
De altfel, raportul Departamentului de Stat american pe anul 2014, privind „Practicile în materie de drepturile omului”, făcut public în această săptămână, arată că în România corupția instituțională rămâne o problemă majoră, ce afectează toate structurile societății. Raportul mai atrage atenția asupra politicienilor care au tentative repetate de compromitere a justiției, accentuându-se și acțiunile de intimidare a jurnaliștilor de către guvernanți sau de către patronii de presă, prin insulte și hărțuiri. Insuficienta asistență a persoanelor cu dizabilități, dicriminarea romilor, dar și abuzurile polițiștilor și condițiile proaste din închisori sunt alte câteva dintre punctele asupra cărora Departamentul de Stat american insistă.
Nimic nou de altfel pentru noi, cei care ne confruntăm zilnic cu lipsa de decență a celor de la vârf, care se imaginează deasupra tuturor legilor. Există și o instituție din România apreciată în raport și anume, DNA, care lucrează. În primele luni ale anului 2014, DNA a trimis în judecată 710 suspecţi de corupție, comparativ cu 530, în aceeași perioadă a anului 2013. Raportul pentru 2015 mai are încă șanse să se concretizeze în ceva mai bun pentru România.