Șerban Rotaru și Daniela Apatiei sunt una dintre cele mai apreciate perechi de dans sportiv, din România. Campioni Naționali la mai toate concursurile și toate categoriile la care au participat și finaliști ai importantelor competiții de dans sportiv din străinătate, ei formează un cuplu, atât pe ringul de dans, cât și în viața de zi cu zi. În timp, au ajuns antrenori, au propriul club de dans, Fantasy Dance, iar anul acesta, în luna septembrie, vor dărui Sibiului cea mai mare competiție internațională organizată vreodată în orașul nostru, Transilvania Grand Prix, între 25-27 septembrie. Povestea evoluției lor, dar și a înfiripării ideii de a aduce festivalul aici, s-a strecurat printre rânduri, tot așa cum s-a strecurat printre ani, din momentul în care Daniela și Șerban au descoperit magia dansului.
Poveştile celor doi cu privire la dans sunt diferite, însă cumva, undeva, s-au întrepătruns, iar acum merg împreună cu aceeași pasiune în suflet și același țel în minte: să dăruiască Sibiului cea mai mare competiție internațională și o tradiție în dansul sportiv de performanță.
Șerban s-a născut în 12 iulie 1990, la Sibiu. La 6 ani a dat nas în nas cu dansul. „Îmi doream să fac breakdance. Îl tot vedeam la televizor și credeam că-mi place. În speranța de a-l practica, am ajuns la dans sportiv. Eu spuneam că acela este breakdance-ul și nu mică mi-a fost mirarea când am început cu Cha Cha”, spune Șerban. A rămas, pentru că o echipă, cum alta nu-i, l-a ținut strâns legat de lumea dansului sportiv. „La început eram doar 3 copii, dar pe parcurs s-a format un colectiv foarte frumos. Nu mergeam la concursuri, însă ne antrenam și de două ori pe zi. Mergeam în schimb la spectacole. Datorită acelor oameni am îndrăgit dansul și nu am renunțat.”
Povestea Danielei începe altfel. Ea s-a născut la 6 august 1987, în Cisnădie. În clasa a XI-a, colegele ei au venit cu ideea de a face sport pentru a scăpa de kilogramele în plus. Inițial, s-au gândit la aerobic, însă au descoperit dansul sportiv, care le permitea să-și mențină silueta și să facă și ceva foarte frumos. A intrat și Daniela în hora lor și așa au început cursurile ei de dans.
Chiar dacă au descoperit dansul la vârste diferite, amândoi s-au îndrăgostit iremediabil de acest sport și în sângele amândurora fierbea dorința de competiție. Asta avea să-i aducă împreună și, după câte se pare, să-i țină legați unul de celălalt. Se întâmpla la numai 3 luni după ce Daniela începuse să danseze, fiind într-o grupă de începători. „Urmăream la televizor un concurs de dans ce mi se părea spectaculos și pentru că eram atât de fascinată, îl tot aduceam în discuție cu antrenorii mei. Cred că au văzut sclipirea din ochii mei și m-au întrebat dacă nu vreau să merg la un festival în Cipru, pentru că unul dintre băieți rămăsese fără parteneră. Am fost mai mult decât încântată să accept. Fericirea mea însă, nu a durat mult. Cu 3 săptămâni înainte de plecare, partenera acelui băiat s-a întors și mie mi s-a spus că nu mai pot merge! Nu vă pot explica ce am simțit și cât am fost de dezamăgită.” Lumina avea să apară totuși pentru Daniela, pentru că, în același timp, Șerban rămâne fără parteneră și, în cele din urmă, a mers ea. De atunci dansează împreună, iar asta se întâmpla în anul 2004. Doi ani mai târziu, în 2006, formau deja un cuplu. „Nu a fost dragoste la prima vedere, însă a venit ca ceva firesc. Dansul ne leagă, restul ne completează. Șerban este calm, eu sunt mai agitată, el este cel visător, eu sunt cea care trebuie să știu și să organizez totul pas cu pas. Important este țelul nostru, acela de a avea cât mai multe evenimente, cantonamente și competiții de dans sportiv, în Sibiu”, spune Daniela.
De la clasa E la clasa S și competiții internaționale
Pentru că Daniela și Șerban își doreau să facă performanță, părinții lor au deschis un Fantasy Dance, clubul la care cei doi activează și astăzi. „Ema și Cristian Parnescu au fost primii noștri antrenori. Făceau naveta de la Reghin pentru a ne antrena. Eram 5 perechi în club și am început pregătirea pentru competiții. După 6 luni, în octombrie 2005, am participat la prima competiție, de clasă E. Am avansat de la penultimul loc, până la titlul de campioni naționali la această clasă.” În dans, categoria E este prima categorie de la care se începe cu un punctaj, un clasament și un podium. În funcție de dificultatea figurilor de dans și de numărul dansurilor din competiție, mai sunt clasele D, C, B, A și clasa S, considerată a fi cea mai importantă clasă, cea a profesioniștilor. Daniela și Șerban au câștigat toate competițiile organizate în acea perioadă. Au fost vicecampioni la clasa D, campioni naționali la clasa C, avansând foarte repede și ajungând, în final la clasa S. Din anul 2008 concurează la această clasă, o clasă cu 10 dansuri, 5 standard (vals lent, vals vienez, tango, slow fox și quick step) și 5 latino (Cha Cha, Samba, Runma, Paso Doble și Jive). A fost și momentul în care au început să participe și la competiții internaționale, implicit antrenându-se cu antrenori din străinătate. Karina Rubio este cea care se ocupă de perechea Danielei și a lui Șerban. Rezultatele nu se opresc. Au fost finaliști la Cupa României, finaliști și semifinaliști la Campionatul Național de Open, finaliști ai Campionatului Național de 10 dansuri și sunt membri ai Lotului Național. De asemenea, la nivel internațional au obținut locuri fruntașe, în competiții importante.
Pentru a se completa ca dansatori, Daniela și Șerban au devenit, la rândul lor, antrenori și de aproximativ 7 ani îndrumă pașii micuților spre succes și performanță. Au rezultate foarte bune la toate grupele de vârstă. „Pentru dansul sportiv faci multe sacrificii, de la copilărie, timp, prieteni, pentru că sunt foarte puțini oameni din afara dansului care pot înțelege ce și câte ai de făcut, până la sacrificiile financiare. Dar dincolo de pasiune și de plăcerea de a dansa, acesta este jobul nostru. Fiecare copil pe care îl antrenăm este responsabilitatea noastră, iar noi ne reflectăm în rezultatele lor. Ne documentăm și învățăm continuu, iar în viața noastră de sportivi sunt emoțiile și adrenalina aferente unei competiții. E ceea ce ne atrage.”
Cea mai mare competiție internațională de dans sportiv, la Sibiu
În urmă cu doi ani, Daniela și Șerban au început o colaborare cu Mircea Gavrilă, vicepreședintele de Relații Internaționale al Federației Române de Dans. „Împreună am început organizarea de seminarii și cantonamente internaționale pentru dansatori. Toate s-au dovedint un succes. Datorită acestui fapt și pentru că noi considerăm Sibiul ca fiind cel mai frumos oraș din România, am decis să mutăm Transilvania Grand Prix, de la Brașov la Sibiu și să facem din asta o tradiție. În septembrie va avea loc cea de-a V-a ediție. Este o competiție internațională de dans foarte importantă, care contează pentru ratingul mondial, iar noi vrem să dăruim această competiție Sibiului. Așteptăm, undeva la peste 2000 de dansatori, din 25 de țări ale lumii și peste 5000 de spectatori în toate cele 3 zile ale competiției.” Evenimentul va fi transmis pe Digi Sport și preluat de TVR 1 și Eurosport. De asemenea, în mediul online va putea fi vizionat din toate colțurile lumii. Vor fi invitați speciali, nume extrem de importante ale dansului mondial. Printre ei se numără și Marcos Sietas, directorul sportiv al Federației Mondiale de Dans. „Vom face tot ce ne stă în puteri, să fie bine. În primul rând ne dorim să creăm o atmosferă de spectacol. Pentru participanți va fi o competiție, însă pentru public, un spectacol. Vom avea în fiecare seară, la începutul competițiilor, o gală, în care vor fi prezentați concurenții și se vor cânta imnurile țărilor participante”, spun cei doi dansatori. Pentru ei, dansul îi detașează de lume, iar nimic în jurul lor nu mai contează. Ei nu pot explica ce simt, pentru că este mult prea complicat, însă transmit totul prin starea lor de dansatori. Asta își doresc să descopere sibienii la Transilvania Grand Prix. „Să aduni atâția oameni din atâtea țări și să-i faci să vorbească aceeași limbă, cea a dansului, este ceva extraordinar.”