Studenţii şi masteranzii de la Facultatea de Jurnalistică din Sibiu au realizat filme documentare în cadrul proiectului „Un sâmbure de speranţă”, în care au surprins momente din viaţa satelor săseşti din Sibiu. Modul de a găti al saşilor din Avrig, etapele parcurse la facerea pâinii, care porneşte cu secerişul şi se termină cu gustarea pâinii la masa în familie în Cristian sau şcoala de după-amiază la Nou sunt doar câteva teme pe care studenţii le-au abordat. Miercuri a avut loc premierea scurtmetrajelor. La fiecare film în parte au lucrat câte 3 studenţi. Materialele au fost realizate în colaborare cu specialistul de film Günter Czernetzky din München, Germania, care s-a născut la Sighişoara şi face filem documentare de mai bine de 20 de ani. Proiectului de cercetare a surprins profilul a 9 sate cu o lungă tradiţie germană: Cisnădioara, Slimnic, şelimber, Cârţa, Hamba, Avrig, Noul, Guşteriţa şi Vurpăr. „Ceea ce au găsit studenţii noştrii acolo în sate merita să se pună piatră pe piatră pentru a se arăta ce semnifică aceste spaţii”, a fost de părere decanul Facultăţii de Jurnalistică, Ion Dur.
Proiectul a fost coordonat de conferenţiar univ. dr. Ioana Creţu, şefa catedrei de Comunicare şi Relaţii Publice, iar studenţii au fost îndrumaţi în realizarea materialelor video de preparator univ. Aniela Corlăţeanu. „Problemele pe care le-am întâmpinat în instituţie sunt rezolvabile. Proiectul a fost clădit pe egalitatea studenţilor”, a declarat Günter Czernetzky.
Cu acest documentar facultatea sibienă intenţionează să participe pentru a doua oară cu o producţie proprie la concursul fundaţiei media CIVIS din Berlin, Germania, care premiază producţiile ce ilustrează integrarea şi diversitatea culturală din Europa. (G.M.)