Gheorghe Ștefan, colegii din Comisiile pentru Agricultura de la nivel national și județean, primărița noastră din Dumbrăveni Georgeta Irimie, primari din județul Sibiu, reușesc să ofere soluții pentru programul alternativ de guvernare al PNL pe agricultura.
Ei au reușit ca ceea ce înseamnă diagnoză pe domeniul agriculturii, soluții PNL alternative, să poarte expertiză, să fie profesioniste și să fie cât mai cunoscute de opinia publică.
PNL urmează calea dificilă a partidelor de opozitie. Muncește, este serios, este responsabil. Poate ar fi mai ușor sa punem mâna la nas, sa amenințăm, sa jignim. Ne încăpățânam sa demonstram ca putem reuși si altfel. Cu seriozitate!
Sper ca misiunea dificilă a PNL să se reflecte și în încrederea politică a oamenilor față de noi, în rezultatul alegerilor locale de anul viitor și în rezultatul alegerilor parlamentare.
Sper sincer, ca om politic care încearcă să-și mențină drumul drept în politică, să izbândim si în acest mod serios, să nu cădem pradă deciziilor superficiale, deciziilor spectaculoase și lipsite de substanță.”
Copreședinte PNL Sibiu, deputat Mircea Cazan:
“Astăzi, doresc să vă vorbesc despre trei subiecte: votul prin corespondență, votul în cazul dnei Udrea și situația domnului Oprea.
1. Votul prin corespondență
În această săptamână s-a votat PL privind votul prin corespondenta. Legea nu a iesit cum am vrut noi, dar este totusi un inceput. Prezentul proiect permite doar votul prin corespondenta la alegerile parlamentare, sunt sigur cind vom ajunge la guvernare vom corecta aceste erori si vom permite pentru toate alegerile locale, prezidentiale si parlamentare votul prin corespondenta.
2. Votul în cazul Udrea
Noi, parlamentarii PNL, am votat cu totii pentru urmărirea penală, retinerea și arestarea d-nei deputat Elena Udrea. Se poate verifica pe imaginile postate pe site-ul Camerei Deputatiilor. In plus noi deputatii PNL am votat la vedere, câte doi colegi, unul lângă celalalt, pentru a se putea verifica votul. Acum a iesit la iveala alianta Udrea – Ponta – Basescu – Oprea
3 .”Interesul naţional” cu antemergător
Pe data de 25 octombrie a fost ziua Armatei Române, iar în mai multe locuri din ţară au fost comemoraţi eroii care au căzut la datorie în toamna anului 1944. Din păcate, în acest octombrie 2015, imaginea Armatei Române a fost grav pătată de un personaj care într-un mod cu totul dubios a obţinut şi poartă nemeritat pe umeri 4 stele de general. Gabriel Oprea trebuia – ţinând cont de codul de onoare al ofiţerilor – să demisioneze din funcţia de vicepremier şi din funcţia de ministru al „internelor” în dimineaţa zilei de 21 octombrie. Trebuia să demisioneze pentru că, încălcând de două ori legislaţia, s-a ajuns la un tragic eveniment, decesul unui agent de poliţie, deci a unui cadru al ministerului pe care îl conduce.
Gabriel Oprea a utilizat în mod ILEGAL, pentru o deplasare spre domiciliu (surse juridice au confirmat acest aspect), un echipaj auto al poliţiei rutiere şi tot ILEGAL un antemergător pe motocicletă.
În ceea ce mă priveşte, mai aştept de la Gabriel Oprea o serie de lămuriri. De ce antemergător a beneficiat când a făcut saltul de la gradul de căpitan de intendenţă, la gradul de general maior de justiţiemilitară? Faptul că perioada 1993 – 2000 nu apare în CV-ul său, se datorează cumva absenţei unui antemergător? Când a trecut de la un partid la altul şi de la un guvern la altul, a beneficiat de „antemergător” sau a fost vorba doar de „interesul naţional”?
Aşteptăm, d-le fost căpitan de intendență, demisia. Demisia unui general de carton, a d-lui Gabriel Oprea.”
Prim-vicepreședinte PNL Sibiu, copreședinte Comisia pentru Agricultură a PNL Sibiu, Diana Pavelescu:
”Ne-am propus astăzi, să facem o întâlnire și dezbatere pe Comisia de agricultură, cu fermieri și primari din nordul județului, pentru a dezbate programul de guvernare al partidului, dar și pentru a vedea care sunt problemele cu care se confruntă și a veni în ajutorul lor.
Știți foarte bine că în agricultura românească, la aceasta ora, sunt probleme mari, prima și cea mai importantă este seceta. Nu s-au luat măsuri încă pentru aceasta, noi am propus acum două luni de zile să se procedeze ca și în Polonia. Să se dea un avans pentru despăgubiri, urmând ca după evaluarea producției să se finalizeze plata. Nu s-a făcut acest lucru, fermierii încă așteaptă subvențiile pe motorină. Sunt probleme în încasarea subvențiilor și ne dorim să știm de la oamenii din teritoriu mai multe și să încercăm prin măsurile pe care le luăm să îi ajutăm.
Cred că cel mai important lucru este de a avea dezbateri cu asociațiile de producători și cu formele organizate, cu cooperativele – în cazul în care sunt și cu producătorii în particular.”
Vicepreședinte PNL, copreședinte Comisia pentru Agricultură a PNL, Gheorghe Ștefan:
“Sibiul a ramas în urmă cu rezolvarea problemelor și problamaticilor sectorului zootehnicii, si aici ma refer la sectorul ovin si caprin care reprezinta judetul Sibiu. Însă problematica pe care o vom aborda astazi cu fermierii din judetul Sibiu, nu se refera doar la a incerca sa le rezolvam problemele cu care au ramas in urma si ma refer aici la subventii. Știti că fermierii din sectorul ovin primesc cea mai mica subventie, doar 28 de lei pe cap de animal, iar problematica lor este foarte complexa, plecand de la faptul ca primariile nu le mai asigura zonele de pasunat, ministerul mediului le face probleme, nu mai au piata de desfacere ori aproape ca a disparut traditia si obiceiul din perceptia consumatorilor. Vom dezbate astazi și problamatica agriculturii în ceea ce privește cadastrul național.
Doresc să trag un semnal de alarma foarte serios la adresa guvernului Ponta pentru că, dacă până la 31 decembrie 2017 nu vom rezolva problema cadastrului suprafetelor agricole, nici un fermier, incepand cu 1 ianuarie 2020, nu va mai primi subventii și nu ne dorim să ajungem în situația asta. Avem 3 500 000 de fermieri, ganditi-va ce ar însemna ca 3 000 000 de fermieri să nu isi primeasca suvbventii.
In al doilea rand este vorba de sistemul national de irigatii. Vreau să menționez că, în prima poziție din programul de guvernare al PSD pe agricultură era rezolvarea sistemului național de irigații și finalizarea canalului Siret-Bărăgan. Știm cu toții că nu s-a întâmplat nimic din toate acestea.
PNL, în urmă cu două săptămâni, a votat în favoarea legii irigațiilor. În următorii 5 ani, sistemul național de irigații va primi aproximativ 1 miliard de euro pentru repunerea în funcțiune a sistemului primar.
De asemenea, nu s-a rezolvat nimic în problema laptelui, iar fermierii care au avut de suferit de pe urma secetei nu au primit niciun fel de despăgubire, în condițiile în care Polonia a plătit și a despăgubit fermierii care si-au încasat banii până la 1 octombrie. Până la această ora, fermierii trebuiau sa-si primească banii și să poată să-și facă lucrările de arat, de însămânțat și de tratamente necesare unei bune producții a anului viitor.
Sigur, în întâlnirea de astăzi cu fermierii din Sibiu, pe lângă propunerile pe care PNL le are privind principalele probleme ale agriculturii românești, vom intra intr-un dialog constructiv cu fermierii, cu oamenii care asigură productia in aceasta tara, pentru ca in platforma programului domnului Iohannis noi am trecut reducerea texelor pentru produsele alimentare. Vreau sa va spun ca in platforma domnului Iohannis de anul trecut se mentioneaza, pe probleme agriculturii, reducerea TVA. PSD anul trecut nu avea in vedere reducerea taxelor la prodesele agro-alimentare, PSD avea in vedere reducerea TVA-ului la toate prodesele alimentare si nealimentare. Probabil PSD si-a facut o analiza de caz si a vazut ca e mai bine sa reduci TVA ul la produsele agro-alimentare in primul caz, insa asta nu a rezolvat cu nimic nici problema consumatorului si nici a producatorului. Dacă nu vii cu măsuri economice complementare, nu rezolvi nimic.”