Krisztina Pal are 18 ani şi este elevă în clasa a XII-a E, profil ştiinţe bilingv engleză, la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” Sibiu. Alintată de prieteni Krisz, fata este unul dintre cei mai buni şi mai complecşi olimpici ai colegiului. Ea excelează, în aceeaşi măsură la chimie, biologie, engleză, matematică, fizică, fiind în acelaşi timp şi deţinătoarea unui premiu special în domeniul inventicii, acordat în 2011 de Forumul Inventatorilor Români, în cadrul unui concurs de chimie. La şcoală este o elevă de 10 pe linie. Cum reuşeşte? La bază stă curiozitatea, în esenţă perseverenţa, în profunzime munca şi sacrificiul, iar ca rezultat excelenţa.
Krisz s-a bucurat întotdeauna de sprijinul familiei, pe care-l apreciază, dar şi de moşteniri genetice cheie. Astfel, de la tatăl ei capătă abordarea riguroasă, iar de la mamă, perseverenţa. Începând din clasa a 5-a, a absolvit toţi anii de şcoală cu media 10. La admiterea în liceu, Krisztina Pal este prima pe listă, având cea mai mare medie din judeţ. În liceu şi-a impus aceleşi standarde ridicate. „Până în prezent, am reuşit să-mi menţin media generală 10. Prietenii îmi spun că am un carnet de note „previzibil” deoarece an de an este umplut în dreptul mediilor de aceeaşi notă, 10”. Krisztina a participat la şase ediţii ale Olimpiadelor Naţionale de Chimie, Fizică şi Biologie, precum şi la două ediţii ale Olimpiadei de Ştiinţe pentru Juniori. Începând din clasa a 8-a a fost, în fiecare an, calificată pentru faza naţională a olimpiadelor pentru cel puţin una din aceste discipline. Are nenumărate locuri 1 la etpele judeţene, participări la olimpiadele naţionale şi o selecţie în lotul lărgit, pentru Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori în anul 2010. Cinste îi face şi un premiu special pentru merite deosebite în domeniul inventicii, obţinut la Concursul de Chimie ChimeXpert, faza naţională, Ediţia a VII-a, Satu Mare, în anul 2011 şi acordat de Forumul Inventatorilor Români. Colegiul Lazăr a fost dintotdeauna opţiunea ei, făcând şi gimnaziul tot acolo. „Iniţial am fost atrasă de prestigiul colegiului, dar apoi am descoperit atmosfera specifică, acel spirit lăzărist autentic, pe care, după aproape 8 ani petrecuţi în Lazăr, încă îl simt în mine şi în oamenii din jurul meu”, spune Krisz. Cu privire la reuşitele ei, Krisztina spune că a fost susţinută foarte mult şi de profesori, care au îndrumat-o în aceşti ani şi fără de care consideră că nu ar fi reuşit. Îi aminteşte aici pe Traian Todoran, profesor de biologie, Aura Dobrescu, profesoară de chimie, Flavia Doboşi, profesoară de fizică, Stela Negrea, profesoară de matematică, dar şi pe diriginta ei, Marilena Suciu.
Ofertată de englezi
Din toate materiile la care excelează, Krisytinei îi este greu să aleagă, pentru că între ele sunt multe conexiuni, însă recunoaşte că are o atracţie destul de puternică pentru biologia moleculară şi genetică. Are şi un citat după care se ghidează, ce îi aparţine lui Steve Jobs „Ai curajul să îți asculți inima și intuiția! Ele știu deja ceea ce vrei tu să devii cu adevărat”. După liceu, Krisz îşi va urma pasiunea pentru ştiinţele exacte. „Am primit deja o ofertă de la Universitatea York din Anglia pentru a studia biochimie. Momentan, îmi cântăresc opţiunile şi rămâne să aleg între a urma o facultate de medicină şi a studia biochimie”. Surprinzător, dar Krisztina are şi timp liber pe care îl umple cu activităţi dragi sufletului ei. Nu-şi neglijează prietenii, citeşte, merge la teatru, joacă teatru în trupa şcolii, este membră a redacţiei „Lyceum CNGL”, revista liceului, şi se implică în acţiuni de voluntariat. „În vacanţa de vară a anului trecut, am fost voluntară timp de şase săptămâni la Căminul-Spital „Dr. Carl Wolff” pentru vârstnici. Petrecând zilnic şase ore împreună cu pacienţii şi personalul, am avut parte de o experienţă remarcabilă. Am deprins o lecţie de viaţă şi am rămas cu recompensa faptului că am putut fi de ajutor”. În aceeaşi vară descoperă şi pasiunea pentru scufundările subacvatice. Profită încă de adolescenţă, iar în drumul ei către maturitate are grijă să nu-şi piardă zâmbetele copilăriei. Ce ar schimba la societatea de astăzi? „Aş încuraja, prin educaţie, responsabilizarea socială şi, în special, implicarea în diferite proiecte de natură socială. Pornind de la contribuţia fiecăruia se poate ajunge la o schimbare reală de mentalitate, atât la nivelul comunităţii cât şi la nivelul societăţii actuale. Consider că stă în puterea noastră să realizăm această transformare prin înlocuirea toleranţei sau chiar indiferenţei cu implicarea directă”.
„De mic copil, am fost caracterizată de o curiozitate aparte. Dorinţa mea de a ajunge la cauza întâmplărilor pe care le observam m-a făcut să testez limita răbdării celor apropiaţi, pe care îi întrebam la nesfărşit „De ce?”. Cred că tot această dorinţă m-a îndrumat pe calea ştiinţei. Acesta a fost modul prin care am reuşit să înţeleg mai bine lumea înconjurătoare. Prin studiul chimiei, fizicii şi biologiei am aflat răspunsuri, dar, mai ales, am învăţat să-mi pun noi întrebări”, Krisztina Pal.
„Krisztina este elevul perfect, pe care şi l-ar dori orice profesor. Este uimitor cum un copil pe care nu-l protejăm, poate să se descurce atât de bine. Era în clasa a X-a, când la engleză, materia pe care o predau eu, era deja încadrată la categoria de vorbitori de engleză nativi. În cariera mea de 33 de ani, cred că am mai văzut unul sau doi elevi ca ea. Este deosebită din toate punctele de vedere”, Marilena Suciu, profesor de engleză, diriginta Krisztinei.
Biografie:
Data naşterii: 05.09.1994
Studii: Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” Sibiu
Premii şi distincţii obţinute de Krisztina Pal
Premiul II – Concursul Cangurul Lingvist, secţiunea engleză-germană, etapa naţională, Bucureşti, 2012
Premiul III – Concursul Cangurul Lingvist, secţiunea “Poveştile Cangurului”, etapa naţională, Bucureşti, 2012
Participare Olimpiada Naţională de Chimie, Baia Mare, 2012
Premiul I – Olimpiada de Biologie, etapa judeţeană, Sibiu, 2012
Premiul III – Olimpiada de Chimie, etapa judeţeană, Sibiu, 2012
Premiul II – Olimpiada de Engleză, etapa judeţeană, Sibiu, 2012
Premiul I – Concursul Naţional de Evaluare în Educaţie la Matematică, etapa judeţeană, Sibiu, 2012
“Premiu special pentru merite deosebite în domeniul inventicii” acordat de Forumul Inventatorilor Români la Concursul de Chimie ChimeXpert, Faza Naţională, Ediţia a VII-a, Satu Mare, 2011
Menţiune – Concursul Naţional de Chimie ChimeXpert, Faza Naţională, Ediţia a VII-a, Satu Mare, 2011
Menţiune specială – Sesiunea naţională de comunicări ştiinţifice “Chimia- prieten sau duşman?”, Ediţia a V-a, Bucureşti, 2011
Participare Olimpiada Naţională de Fizică, Arad, 2011
Participare Olimpiada Naţională de Biologie, Suceava, 2011
Premiul I – Olimpiada de Fizică, etapa judeţeană, Sibiu, 2011
Premiul I – Olimpiada de Biologie, etapa judeţeană, Sibiu, 2011
Menţiune – Olimpiada de Chimie, etapa judeţeană, Sibiu, 2011
Premiul I – Concursul Naţional de Evaluare în Educaţie la Matematică, etapa judeţeană, Sibiu, 2011
Calificare în lotul lărgit pentru Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori 2010