7.4 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Ana Maria Gîndilă: Rezultatele pozitive ale acţiunilor în care mă implic îmi dau energie şi mă mobilizează să continui

Cele mai citite

Ana Maria este una dintre acele prezențe discrete care aleg să rămână, de obicei, în partea din culise a evenimentelor, apropiindu-se înainte ca cineva să o cheme și îndepărtându-se înainte să i se mulțumească. Face voluntariat cu „inima curată”, dorindu-și să ajute și să aducă un plus de bine celor din jur. În calitate de asistent guvernator Rotary District 2241 – România și Republica Moldova, pașii au purtat-o în luna februarie tocmai în India, unde a ajutat la imunizarea antipoliomielitică a copiilor din zone sărace, iar acum, toate eforturile și le direcționează spre o cât mai bună organizarea a Galei Altfel, programată în 4 aprilie pentru copiii cu dizabilități din centrele de educație incluzivă.
De curând te-ai întors din India, unde ai participat la o campanie de vaccinare antipolio a copiilor din zonele sărace. Cum ai ajuns să fii singura reprezentantă din partea României în această acțiune?
DSC00344Este o onoare pentru mine să fac parte din organiztia Rotary Internaţional, cel mai mare ONG de servire a comunităţii din lume, format din leaderi de diferite profesii uniţi la nivel mondial care oferă servicii umanitare, promovează voluntariatul şi spiritul de într-ajutorare în comunitate, promovează standarde etice înalte în toate domeniile. Proiectul principal al organizaţiei Rotary Internaţional este eradicarea poliomielitei la nivel mondial, proiect care anul acesta a împlinit 30 ani, Rotary Internaţional stabilind parteneriate cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (World Health Organization) şi UNICEF. Polio Plus este un program al fundaţiei Rotary Internaţional, care susţine activităţile de eradicare a poliomielitei în ţările endemice cu risc mare, program care include şi NID-“NAŢIONAL IMMUNISATION DAYS”. Este adevărat, sunt prima femeie din districtul nostru care participă la un asemenea eveniment, am fost invitată să fac parte din echipa NID de către Team Leader PDG Albertine Perre Bulder în echipa Olanda-România. În 1998, a mai participat colegul nostru Viorel Bunea de la Cluj într-o campanie NID în Tanzania şi Kenia. Pot spune că m-am simţit minunat, rotarienii din India ne-au întâmpinat cu multă căldură şi prietenie, am simţit într-adevăr spiritul de echipă, bucuria de a ne întâlni cu rotarieni din toate colţurile lumii cu echipe NID din Australia, Belgia, SUA, oameni care au venit în acelaşi scop nobil, de a participa la eradicarea poliomielitei. Am participat la vaccinarea “door to door”, am mers din casă în casă în mediul rural din jurul oraşului Moradabad şi am vaccinat câteva zile, am vizitat şcoli, am fost invitaţi la spitalul St. Stephen’s din Delhi, unde s-a înfiinţat o secţie de chirurgie reparatorie destinată victimelor poliomielitei, o secţie de recuperare postoperatorie şi un centru de protetică, un proiect remarcabil realizat cu sprijinul Fundaţiei Rotary Internaţional.
La noi e tot mai accentuată opoziţia contra vaccinării, chiar avem un semnal de alarmă din partea DSP la nivel de judeţ. Care este atitudinea în străinătate cu privire la acest aspect?
IMG_6972Opoziţia vaccinării mi se pare o dovadă de neinformare corectă. Orice medicament sau vaccin prezintă un risc, nu există medicamente sau vaccinuri fără efecte secundare, dar din două rele, cred că trebuie să o alegem pe cea mai puţin rea. Datele o confirmă: în 1988, cînd a început campania Rotary Internatioal împotriva poliomielitei, erau estimate 350.000 cazuri la nivel mondial, iar în 2014 au fost raportate doar 359 de cazuri.
Campania din India nu este singura acţiune de voluntariat la care ai participat. Eşti implicată activ în acţiuni de voluntariat la nivel de FITS şi activităţi organizate de Clubul Rotary. Ce te motivează să te implici ca voluntar?
Da, întotdeauna am fost “Voluntară”, întotdeauna mi-a plăcut să mă implic în tot mai multe activităţi în care am crezut. Am crezut în Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu şi m-am implicat încă de la prima ediţie. Consider că toţi ar trebui să ne implicăm în activităţi de voluntariat, în proiecte mari în care credem şi să nu ne pierdem spiritul cetăţii, acela de a ne uni şi sprijini acţiunile benefice ale comunităţii din care facem parte. Rezultatele pozitive ale acţiunilor în care mă implic îmi dau energie şi mă mobilizează să continui.
Cum se împacă viaţa de familie, serviciul, cu aceste acţiuni? Când ai timp pentru toate?
Îmi fac timp pentru fiecare, dar trebuie să recunosc că am sprjinul familiei mele. Mulţumesc tatălui meu, soţului meu şi celor doi copii ai mei, Alexandra (9 ani) și Ștefan (8 ani), care îmi acordă tot sprijinul de care am nevoie.
Soţul tău este cunoscutul fotograf sibian Scott Eastman, un cetăţean american care a venit la Sibiu pentru a face câteva fotografii şi iată, a rămas aici, de mai bine de un deceniu, după ce te-a întâlnit. Ce v-a legat şi în ce măsură participaţi împreună la acţiunile de voluntariat?
Scott mă sprijină în activitatea de voluntariat, atât în cadrul evenimentului Promenada Inimilor, cît şi în proiectul “Sibiu through my eyes”, proiect realizat cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii şi Clubului Rotary Sibiu Cibinium. O grupă de elevi ai Centrului Special de Educaţie Incluzivă nr. 2 împreună cu grupe de elevi ai Colegiului „O. Goga” şi ai Liceului de Artă participă împreună la workshop-ul coordonat de Scott Eastman, workshop în care împreună descifrează tainele artei fotografice, rezultatele putînd fi vizionate în cadrul expoziţiei “Sibiu through my eyes” ce va avea loc în foaierul Sălii Thalia în cadrul evenimentului Gala Altfel,din 4 aprilie, ora 17.
În prezent lucrezi intens pentru Gala Altfel, dedicată copiilor cu dizabilităţi, ce va fi organizată în dată de 4 aprilie. Ce trebuie să ştie sibienii despre această gală şi cum vă pot sprijini în organizare?
Anul acesta este a V-a ediţie a Galei Altfel, gală susţinută de către copiii Centrelor Speciale de Educaţie Incluzivă din judeţul Sibiu, gală prezentată anul acesta de Ducu Bertzi. Anul acesta avem un proiect nou realizat cu sprijinul Ambasadei SUA la Bucureşti, proiectul “Un salut pentru poetul Shel Silverstein”. Directorul artistic al Companiei Teatrului Nonverbal Quest Visual Theatre, Tim McCarty împreună cu colegul lui Mervin Primeaux-OBryant, vor fi prezenţi la Sibiu, vor lucra cu elevii Centrului Special de Educaţie Incluzivă nr. 2, rezultatul workshopului fiind de asemenea prezentat în cadrul Galei Altfel. Privindu-i pe ei, vom vedea o altă luptă, o luptă cu zâmbetul pe buze, cu zâmbet, dar şi cu forţă, cu muncă, cu perseverenţă şi cu încrederea că şi mâine e o zi care merită trăită … pe cât se poate de frumos.
Ce i-ai sfătui pe cei care vor să facă voluntariat , la ce să se aştepte?
Pe cei care vor să facă voluntariat îi sfătuiesc să se alăture proiectelor în care cred, să se implice cu drag şi să se aştepte la rezultate bune atunci când pleci la drum cu gând curat.
Cum i-ai motiva pe cei care preferă să rămână deoparte, chiar dacă la unele evenimente ar putea da o mâna de ajutor?
O acţiune se poate sprijini şi financiar. Sunt oamneni care sunt implicaţi în diverse activităţi, nu au timp, nu pot participa fizic la eveniment, dar sunt fericiţi să poată pune “umărul” la concretizarea unui proiect în care cred.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Spectacol grandios de Ziua Națională la Sibiu. Nicolae Furdui Iancu, Mariana Anghel, Ionuț Dolănescu și Andra printre invitați

Nicolae Furdui Iancu și Tudor Furdui Iancu, Mariana Anghel sau Andra sunt printre invitații spectacolului de Ziua Națională de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect