0.2 C
Sibiu
sâmbătă, decembrie 14, 2024

 „Lock up”, programul care dorește să facă turismul sustenabil

Cele mai citite

Astăzi, 12 noiembrie, în Sala Oglinzilor a Forumului Democrat German Sibiu a avut loc o întâlnire din cadrul „Lock up”, un program de transformare sustenabilă Go Green, Get digital, Be Resilien.

Prin acest proiect au fost susținute, în inovație și sustenabilitate, 60 de întreprinderi mici și mijlocii din turism, destinații de ecoturism din România, Spania și Finlanda. Cele mai bune 22 de planuri de afaceri au fost prezentate în cadrul evenimentului. Au fost integrați în program 28 de beneficiari din județul Sibiu, 2 în Mureș, 2 din Cluj și 1 din Brașov. Domeniile de adresabilitate sunt: unitate cazare, ghid de turism, agenție de turism, unitate gastronomică, organizatori evenimente, sistem de rezervări, centru de echitație și sit cultural.

În cadrul conferinței de presă desfășurată înaintea evenimentului au luat cuvântul, din  partea României, Simina Manea, director Executiv Asociația Județeană de Turism Sibiu, Adela Dadu și Claudia Popelca, anteprenoare din Sibiu, Ana Lozano și Jaime Varas, din Spania, Piritta Liika, Tomasz Bogacz și Theresa Rauma din Finlanda.

„Turismul stării de bine”

Adela Dadu este ghid în Sibiu de 18 ani, antreprenoare, și de-a lungul timpului s-a întâlnit cu numeroase provocări în sfera turismului. Cea mai mare a fost perioada pandemiei. „În timpul carantinei de Cov-12, am avut o revelație, pe care cu ocazia proiectului Lock up am și reușit să o implementez. La noi, în România, este mai puțin promovat așa-numitul turism al stării de bine, experiențial, în care oamenii vin să-și trăiască propria poveste, să se regăsească pe ei înșiși, să se conecteze la comunitățile locale și la ce este în jur, la natură. Într-un mod mai lejer, desigur, mai în timp, deoarece eu mă concentrez mai mult pe ture private, individuale sau pe minigrupulețe.

Eu, împreună cu echipa mea, organizăm tot felul de drumeții, cu elemente de meditație, de terapie în pădure, chiar exerciții de yoga, intergrarea în comunitățile locale prin dialog, experiențe gastronomice. Mulți oameni călătoresc ca să evadeze din cotidian. Prin aceste activități încercăm să-i facem pe oameni să se întoarcă odihniți la casele acestora, nu obosiți, cum se întâmplă în majoritatea cazurilor. Implicăm și terapeuți traineri, am început deja de anul trecut aceste drumeții de conștientizare, cu sibieni. Rezultatele sunt excelente, este minunat să vezi oameni care lăcrimează de fericire după această experiență. Prețurile pentru serviciile noatre pot începe, pentru un cuplu, spre exemplu, de la 200 de euro, depinde de pachetul ales”, a transmis Adela Dadu.

Astroturismul

Claudia Popelca, a avut de mai mult timp ideea de astroturism, o abordare aparent exotică pentru Sibiu. „Încă de anul trecut am început colaborarea cu un astronom, dinainte să fim implicați în proiectul Lock up, de astroturism. Am sesizat că există posibilitatea să mergem pe această nouă nișă pentru Sibiu. Și anume, să facem drumeții în natură, observarea cerului, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Există persoane cărora le este frică sau nu doresc că privească cerul pe timp de noapte, așa că oferim posibilitatea să facă observații solare pe timp de zi și să afle informații despre misterele cerului, și ziua și noaptea.

În cadrul programului Lock up am avut posibilitatea să descoperim mai profund ceea ce au colegii noștri din Finlanda și Spania, ca și parte de astroturism. Noi dorim să oferim serviciile noastre atât copiilor, cât și adulților. Toată lumea are curiozități despre astre”, a spus antreprenoarea.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: A murit actorul Mircea Diaconu

Actorul Mircea Diaconu a murit la vârsta de 74 de ani, după o luptă grea cu un cancer de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect