Strategia de dezvoltare a judeţului pentru perioada 2012 – 2016, elaborată de Consiliul Judeţean, va fi aplicată încă de anul acesta. Consiliul Judeţean şi primăriile din judeţ au stabilit domeniile în care vor deveni partenere. Această colaborare este “prinsă” într-un program multianual pe 4 ani. Pentru 2013, din bugetul Consiliului Judeţean a fost alocată suma de 2,7 milioane lei.
Astfel, în fiecare zonă a judeţului există câte o prioritate de care administraţia judeţeană va ţine cont. Pentru anul 2013 s-au stabilit ca prioritare reabilitarea căminelor culturale, construcţia de terenuri multifuncţionale, amenajarea de locuri de joacă şi înfiinţarea de centre medico-sociale. Contribuţia la aceste proiecte va fi 50 la sută Consiliul Judeţean, 50 la sută primăriile. În zonele în care primăriile au bugete mai mici din cauza lipsei activităţii economice, Consiliul Judeţean va ridica finanţarea până la 70 la sută din bugetul unui proiect.
În acest an,la capitolul cămine culturale au fost prinse 10 localităţi din judeţ, unde se vor executa lucrări de reabilitare a căminelor culturale, cu contribuţia financiară şi a primăriilor. Este vorba despre Agnita (satul Coveş), Şura Mare, Aţel, Boiţa, Laslea (satul Mălâncrav), Moşna, Roşia, Tilişca, Turnu Roşu şi Vurpăr. În ceea ce priveşte amenajarea de terenuri multifuncţionale (de sport), CJ a selectat 4 localităţi şi anume: Bârghiş, Loamneş, Racoviţa și Tilişca. Alte 4 comune sunt nominalizate pentru amenajarea de terenuri de joacă în mediul rural. Acestea sunt Alţâna, Iacobeni, Moşna şi Jina. Consiliul Judeţean va derula prima etapă a programului ce prevede înfiinţarea unor centre medico-sociale în mediul rural. În prima etapă sunt incluse 6 localităţi: Loamneş, Sadu, Şura Mare, Hamba, Turnu Roşu şi Valea Viilor. Un alt obiectiv important al Consiliului Judeţean şi al primăriilor din judeţ este „Zilele culturale ale judeţului Sibiu”, proiect care implică toate localităţile judeţului.
De asemenea, bugetul pe 2013 al Consiliului Judeţean cuprinde fonduri ce vor fi repartizate cu destinaţii speciale. La acest capitol sunt trecute: susţinerea financiară a Serviciului SMURD Copşa Mică (acest serviciu vizează 7 localităţi: Copşa Mică, Axente Sever, Valea Viilor, Târnava, Şeica Mare, Şeica Mică și Micăsasa), a Spitalului Orăşenesc din Agnita (spitalul deserveşte populaţia de pe Valea Hârtibaciului: Agnita, Nocrich, Alţâna, Iacobeni, Brădeni, Chirpăr, Bârghiş, Merghindeal), alocarea de fonduri pentru construcţia sediului ISU AVRIG (serviciul pentru situaţii de urgenţă cuprinde 8 localităţi de pe Valea Oltului: Avrig, Racoviţa, Turnu Roşu, Boiţa, Porumbacu de Jos, Cârţa, Cârţişoara şi Arpaşu de Jos) şi modernizarea Centrului de prevenire a criminalităţii din cartierul Valea Aurie (Sibiu), aprobat în strategia Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică.