Două case săsești care datează din secolele XVII – XVIII sunt reconstruite în prezent în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Prima dintre ele este casa unui viticultor sas din Șeica Mică și datează din sec. XVII. Casa prezintă trei pivnițe și trei încăperi, din care prima, cu tavan boltit, a avut rol de capelă. Casa a fost demontată în perioada octombrie-noiembrie 2014 și reconstruită zilele acestea.
Cel de-al doilea monument este o „casă săsească de împletitor de paie din Cisnădioara”, datează din prima jumătate a sec. XVIII și ilustrează nivelul de viață al sașilor de condiție socială medie din Cisnădioara.
„Acest tip de casă a fost larg răspândit în Cisnădioara, atât din punct de vedere al tehnicii de construcție, cât și al planimetriei. Casa a fost situată în centrul localității și a fost cumpărată în anii ’60 de familia Frolich, familie a cărei îndeletnicire a fost împletitul paielor”, au precizat reprezentanții CNM Astra, la solicitarea Sibiu 100%.
Potrivit acestora, casa din Cisnădioara a fost demontată încă din 2004 și depozitată în carantina muzeului, în condiții adecvate, până la reconstrucție, din cauza lipsei de fonduri destinate acestui tip de lucrări. Refacerea celor două monumente a început în luna septembrie 2015 și se va finaliza în aprilie.
„Patrimoniu deschis”, proiect de peste 3,5 milioane de euro
Reconstrucția celor două case face parte dintr-un proiect mai amplu, început în 2014 și care se va finaliza în vara acestui an, care a presupus și refacerea altor 15 monumente din muzeu, extrem de importante pentru diferite etnii: romi, lipoveni, şvabi, sârbi, tătari, turci, maghiari și secui.
„Importanța acestor monumente este dată de faptul că ele sunt reprezentative pentru diverse etnii de pe teritoriul României, prezentând și ocupațiile tradiționale specifice pe care le-au avut proprietarii lor, în concordanță cu proiectul tematic al muzeului. De asemenea, fiecare din acestea reprezintă mostre de ingeniozitate tehnică locală și adaptare la condițiile de viață din zonele de proveniență”, mai spun reprezentanții CNM Astra.
Tot în cadrul aceluiași proiect au mai fost conservate și restaurate 2.000 de obiecte de ceramică, lemn, piele, blană, textile, metal, foto și pictură (icoane pe sticlă și lemn).
De asemenea, s-a construit un Pavilion Muzeal Multicultural la intrarea principală în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului care va fi sediul Muzeului Civilizației Transilvane Astra și va găzdui patrimoniul acestuia.
Proiectul amplu în care au fost inserate toate aceste acțiuni se intitulează „Patrimoniu deschis” și a fost finanțat în proporție de sută la sută din fonduri nerambursabile în valoare totală de 3,5 milioane euro, prin granturile SEE (Islanda, Liechtenstein și Norvegia) 2009-2014.