Primăria Sibiu caută proiectant pentru lucrările pe care trebuie să le efectueze, astfel încât să poată obține din partea Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) autorizația de protecție și securitate la incendiu (PSI).
„Primăria Sibiu a promovat deja o procedură de achiziție pentru proiectarea necesară în vederea execuției lucrărilor, însă nu s-a primit nicio ofertă. În această lună s-a reluat procedura de achiziție pentru realizarea proiectării”, au precizat reprezentanții Primăriei Sibiu, la solicitarea Sibiu 100%.
Potrivit acestora, instituția ar trebui să efectueze mai multe lucrări care să sporească siguranța cetățenilor și a angajaților, printre altele, fiind vorba de instalarea de stropitori în arhivă, ignifugarea ușii arhivei și instalarea de senzori de incendiu în clădire. Oficialii Primăriei Sibiu precizează că instituția are hidranți, mijloace de detecție ale fumului și sisteme de semnalizare.
„Ieșirile de incendiu sunt corespunzător semnalizate și este întocmit și aprobat Planul de Evacuare. Personalul este instruit trimestrial sau semestrial în domeniul situațiilor de urgență conform programului aprobat de ISU. Clădirea Primăriei Sibiu are cinci ieșiri și a fost dotată și cu o scară de evacuare interioară, spre curte”, spun reprezentanții Primăriei Sibiu.
Cu toate acestea, instituția nu are autorizație PSI și a fost amendată de către inspectorii ISU, pentru „încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu în ceea ce privește pereclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție”.
Primăria a contestat în instanță sancțiunea aplicată, procesul fiind pe rol la Tribunalul Sibiu.
Amenzi de peste 3,2 milioane de lei, pentru nerespectarea normelor PSI
ISU Sibiu a aplicat, în ultimele cinci luni, amenzi în valoare de peste 3,2 milioane de lei pentru nerespectarea normelor PSI. Deși cele mai multe controale s-au efectuat la agenți economici, au fost verificate și instituții publice.
Primăria Sibiu, Casa de Cultură a Sindicatelor, Universitatea „Lucian Blaga” și Sala Sporturilor Transilvania sunt printre instituțiile verificate de către pompieri care, în urma apariției HG 915/2015, după incendiul din clubul bucureștean Colectiv, au dispus și închiderea sau limitarea activității la unele dintre aceste instituții.