18.2 C
Sibiu
luni, aprilie 21, 2025

14 sibieni la spital in week-end, din cauza capuselor

Cele mai citite

Un număr de 14 sibieni s-au prezentat în ultimele două zile, la Unitatea de Primiri Urgenţe a celui mai mare spital public din judeţ, cel din municipiul Sibiu, după ce au fost înţepaţi de căpuşe, a declarat luni, pentru AGERPRES, Decebal Todăriţă, purtătorul de cuvânt al instituţiei.
„De ieri dimineaţă, de la ora 08.00, până azi-dimineaţă la ora 08.00, am înregistrat zece cazuri cu înţepături de căpuşe. Şi sâmbătă au fost patru cazuri de înţepaţi de căpuşe”, a precizat sursa citată.
Tocmai din cauza îngrijorării populaţiei, judeţul Sibiu fiind, în anii anteriori, primul în România din punct de vedere al numărului de cetăţeni înţepaţi de căpuşe, Primăria a anunţat sâmbătă, că în această săptămână va semna contractul pentru dezinsecţia în municipiu.
„Primăria Sibiu este pregătită să acţioneze în sensul reducerii populaţiei de căpuşe în municipiul Sibiu. Ca în fiecare an, instituţia va contracta serviciile de dezinsecţie. Procedura de achiziţie este deja în curs şi se estimează că săptămâna viitoare se va semna contractul. Precizăm faptul că pulverizarea substanţelor împotriva căpuşelor se va face la începutul lunii iunie, când ploile nu vor mai fi atât de însemnate cantitativ, permiţând substanţei active să acţioneze odată ajunsă în vegetaţie, înainte de a fi spălată de ploaie. Ca măsură adiţională şi ca o activitate continuă, Serviciul Parcuri şi Zone Verzi va continua să cosească vegetaţia de pe domeniul public pentru a împiedica înmulţirea căpuşelor”, se arată în comunicatul Primăriei Sibiu remis, sâmbătă, AGERPRES.
Aproape 600 de sibieni au semnat, până luni, o petiţie online, prin care cer Primăriei municipiului să verifice urgent produsele folosite pentru dezinsecţie în oraş, ei temându-se de boala Lyme, cauzată de muşcătura de căpuşă, potrivit site-ului www.petitieonline.com.
„Solicităm Primăriei Sibiu să solicite teste de analiză pentru dezinfectanţii folosiţi pentru dezinsecţiile împotriva căpuşelor. Solicităm Primăriei să verifice firma care a câştigat contractul pentru dezinsecţiile din spaţiile verzi cu privire la calitatea dezinsecţiilor plătite din bani publici”, se arată în petiţie.
Direcţia de Sănătate Publică a judeţului a avertizat vineri că a crescut numărul sibienilor înţepaţi de căpuşe.
„Conform datelor centralizate din cele şase unităţi spitaliceşti din judeţul Sibiu, în ultimele săptămâni numărul persoanelor care s-au prezentat la Serviciile de Primiri Urgenţe pentru înţepăturile de căpuşe a crescut uşor, aşa cum ne aşteptam pentru această perioadă a anului. Numărul total de prezentări înregistrat de la începutul perioadei de supraveghere (221 cazuri) este comparativ cu cel din 2015 (217 cazuri), respectiv mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului 2014 (265 cazuri)”, se arată într-un comunicat remis vineri AGERPRES.
DSP se aşteaptă la „o creştere a numărului de cazuri în următoarele 3-4 săptămâni”.
În urmă cu două săptămâni, DSP Sibiu a lansat o alertă epidemiologică pentru boala Lyme, numită şi borelioză, care apare în urma înţepăturilor de căpuşe. „Alerta a fost lansată din cauza faptului că schimbările climatice din anul 2015 au determinat o creştere explozivă a numărului de persoane care s-au prezentat la spital cu înţepături de căpuşe”, susţine DSP Sibiu.
În anul 2015, 1.713 sibieni au fost înregistraţi cu înţepături de căpuşe, faţă de 985, în anul 2014. DSP Sibiu mai precizează că, totodată, a avut loc şi o creştere a numărului de cazuri de boală Lyme – 63 în anul 2015, dintre care 47 de stadiul I – ceea ce înseamnă o expunere recentă, faţă de numai 44 în anul 2014, cu 20 de stadiul I.
Sursa: Agerpres

Publicitate
Ultimele știri

Decesul Papei Francisc. Planuri funerare și ritualuri de rămas bun

Decesul Papei Francisc, îndrăgitul lider al Bisericii Catolice, a întristat întreaga comunitate mondială. Suveranul pontif, în vârstă de 88...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect