Ultima zi a ediţiei cu numărul nouă a Festivalului „Mediaş-Cetate Medievală”, a avut cel mai numeros public. Dacă Străjerii Cetăţii Bistriţei a deschis seria manifestărilor, cei de la Artgotica au susţinut un număr de animaţie cu steaguri. Memmbrii Grupului Nosa şi-au demonstrat şi astăzi talentul prin dans medieval, iar Ordinul Cavalerilor de Mediaş au avut un moment de interactivitate cu publicul. Organizatorii s-au gândit şi la cei mici şi au inclus în program o secţiune specială pentru ei. Astfel, timp de două ore au avut parte de diverse ateliere de creaţie, intitulate sugestiv “Pajii cetăţii”.
După faptă şi răsplată, spre seară, publicul prezent a avut ocazia să îşi delecteze auzul în cadrul mai multor concerte, după cum urmează: Arhaic, Nomen est Omen, Cimpoierii din Transilvania, Tudor Turcu & The Colours, Nicu Alifantis & Zan. Seara s-a încheiat cu un excepţional moment, lansarea lampioanelor.
Cele două zile de festival au fost presărate cu evenimente adresate tuturor categoriilor de vârstă. Fie că a fost vorba de expoziţii, muzică veche, folk, dansuri medievale, lupte cavalereşti sau spectacole pirotehnice, întreaga comunitate medieşeană a sărbătorit această tradiţie, în care modernul şi medievalul se împletesc în armonie.
Tradiţionalul eveniment al verii, Festivalul “Mediaş-Cetate Medievală”, a devenit un punct de reper stabil în viaţa cultural-artistică a Mediaşului. Organizatorii şi-au propus ca acest proiect să se amplifice şi să se îmbogăţească de la an la an.
Pe lângă a doua şi ultima zi a festivalului “Mediaş-Cetate Medievală”, medieşenii au sărbătorit astăzi şi “Zilele Revistelor Culturale din Transilvania şi Banat”. Astfel, scriitori s-au întâlnit la Biblioteca Municipală “St.L.Roth”, publicul prezent având ocazia să îşi îmbogăţească cunoştiinţele în materie de cultură. La ora 16:00 a avut loc lansarea ultimului album al cântăreţului, actorului şi poetului, Nicu Alifantis, intitulat Mozaic.
“A fost o poveste de dragoste, spusă în diferite feluri, graiuri, aidoma unui mozaic. Un amalgan de ritmuri şi stiluri muzicale, de instrumente clasice şi exotice, de sonorităţi neaşteptate, precum o îmbrăţişare deosebit de tandră. 14 cântece dedicate femeii, dragostei şi prieteniei, fiecare cu istoria sa”, susţine Nicu Alifantis.
Lansarea de carte “Batalionul de pedeapsă” a autorului Mihai Ganea, a fost cea care a încheiat şirul manifestărilor culturale. Acest roman a apărut deja, publicat şi pe internet. Volumul cuprinde trei părţi, iar cea care le-a prezentat, a fost profesoara Virginia Paraschiv.
“Această lucrare reprezintă destinul unei cărţi provocatoare, aparută şi peste hotare, bucurându-se de frumoase aprecieri. Este un roman autobiografic, cu documente autentice, unde de-o parte sunt oamenii cinstiţi, muritorii de rând, iar de cealaltă parte, infractorii, care au făcut numai rău societăţii”, susţine Virginia Paraschiv.