21.3 C
Sibiu
miercuri, mai 21, 2025

Pactul pentru Valea Hartibaciului

Cele mai citite

Consiliul Judetean Sibiu a gazduit vineri, 14 iunie 2013, incepand cu ora 10:00, seminarul tematic “Planificare spatiala si peisaj”. Evenimentul a fost organizat in cadrul VIVA EAST, proiect european ce urmareste revitalizarea zonelor est-europene cu un potential cultural si turistic ridicat, insa slab valorificat.

banner
banner
banner

Evenimentul a fost deschis cu semnarea Pactului  Local, document prin care actorii locali relevanti si-au luat angajamentul sa sprijine si sa isi asume implementarea planului de actiune si a proiectului pilot selectat pentru Valea Hartibaciului. Procese similare de planificare participativa au avut loc si in celelalte doua zone de proiect – regiunea Tavush din Armenia si raionul Cahul din Republica Moldova, finalizandu-se, de asemenea, prin semnarea de pacturi locale. In toate cele trei zone au fost identificate o serie de probleme comune, de la slaba valorificare a potentialului cultural si turistic local si lipsa intrumentelor operationale pentru dezvoltare teritoriala pana la sustinerea insuficienta din partea retelelor locale si nationale.

Seminarul tematic “Planificarea spatiala si peisaj” (peisaj natural, peisaj rural, parcuri, habitate, zone protejate si centre istorice) este ultimul din seria de patru evenimente internationale din cadrul VIVA EAST. Organizatii relevante din Romania, Armenia si Republica Moldova si experti internationali, coordonati de cadre universitare cu experienta, s-au implicat in desfasurarea unei analize comparative la nivel european si al Parteneriatului Estic, au identificat exemple de bune practici pentru valorificarea patrimoniului in vederea dezvoltarii teritoriului si au fundamentat o metodologie internationala de interventie.

Seminarul tematic a adus impreuna membrii echipei si partenerii VIVA EAST (echipa locala si internationala), actori locali relevanti si reprezentanti din administratia publica la nivel national si local, ce au discutat despre provocarile cu care se confrunta zonele rurale cu centre istorice mici si valori de peisaj, cautand stimularea inovatiei, conservarea activa a patrimoniului material si imaterial si dezvoltarea durabila.

Proiectul este coordonat de catre Asociatia pentru Tranzitie Urbana – Romania, implementat in parteneriat cu Asociatia Armeana de Ecoturism si Agentia de Cooperare Transfrontaliera si Integrare Europeana din Moldova, si cu asistenta din partea partenerului stiintific Departamentul de Inginerie Civila si Arhitectura al Politehnicii din Bari, Italia. De asemenea, proiectul va pune bazele unei retele internationale, implicand experti din diverse tari europene in activitati de cercetare, dezbatere si diseminare si punand la dispozitia autoritatilor, stakeholderilor locali si publicului larg o serie de rapoarte si articole. 

Proiectul este finantat de către Uniunea Europeana prin intermediul programului Eastern Partenership Cultural Programme. 

 

 

Publicitate
Ultimele știri

INTERVIU Raluca Crețu. Bilstein, locul de unde Maratonul face „Pași pentru oraș”

Bilstein, una din primele companii cu investiție străină în România și cu o prezență dinamică de aproape 30 de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect