1.3 C
Sibiu
duminică, ianuarie 12, 2025

Despre puterea poveștilor cu Marciana Moiș

Cele mai citite

Încă de la primele reprezentări de pe pereții peșterilor, poveștile au devenit unul dintre cele mai importante instrumente de comunicare. În „O scurtă istorie a umanității”, Yuval Noah Harari menționează că ceea ce ne deosebește de animale nu e conștiința, capacitatea de a raționa sau de a construi unelte, ci imaginația. „Oamenii au supraviețuit pentru că au construit o lume imaginară, pe care o consideră reală”. Astfel, poveștile au unit oamenii, au creat comunități și au evoluat în imaginarul colectiv. Privit dintr-o perspectivă mai generală, această utilizare a narațiunii nu s-a schimbat foarte mult de-a lungul istoriei umanității. Dincolo de toate transformările formale ale conținuturilor poveștilor, rolul acestora a rămas același: de a transmite, a capta atenția și în cele din urmă a convinge un colectiv.
Am stat de vorbă cu Marciana Moiș, psiholog și autoarea Serilor cu Povești de la Librăria Habitus, care ne-a vorbit despre importanța poveștilor în educația copiilor.

George W. Burns vorbea despre povești ca metafore construite voit în vederea unui scop terapeutic, a unei comunicări eficiente, numindu-le astfel povești vindecătoare. Care este rolul poveștilor în viața copiilor?

George Burns a înțeles rolul și puterea poveștilor. Ele lucrează cu metafore, cu simboluri, adresându-se astfel inconștientului și constituindu-se în metode de adresare și rezolvare a conflictelor interioare. Acesta este rolul poveștilor în viața copiilor (și nu numai), de a-i ajuta să facă față cu succes conflictelor interioare. Poveștile surprind conflictele specifice diferitelor etape de dezvoltare și cel mai important, oferă soluții. Iar limbajul simbolic ușurează pătrunderea lor în inconștient, locul în care se dă bătălia între bine și rău.
Sunt poveștile relevante în relația copil – adult?
Prezența părintelui îi conferă copilului siguranță atunci când se confruntă prin poveste cu toate fantasmele și îl asigură că nu va fi părăsit dacă va cădea – și va cădea – pradă impulsurilor, predispozițiilor nesănătoase.
Care sunt reacțiile copiilor la auzul poveștilor tradiționale într-o perioadă în care vizualul , jocurile pe calculator par deopotrivă mai atrăgătoare și mai antrenante?

Poveștile clasice, culese din înțelepciunea populară sunt irezistibile pentru că, așa cum am spus, se adresează unor experiențe, conflicte, prin care copiii trec, și pe care trebuie să le rezolve, indiferent de epocă. Prin urmare, atenția și implicarea lor sunt maxime. Se întâmplă să își piardă atenția cei foarte mici, care nu au atins acel stadiu de dezvoltare și cei care nu se identifică cu problema respectivă, înfățișată de poveste.
Revenind la internet, studiile au arătat că, deși copiii și adolescenții simt nevoia constantă de conectivitate și comunicare frecventă (telefon mobil, e-mail, messenger, facebook etc), mulți dintre acestia recunosc sau dau semne că se simt singuri. Pot poveștile preveni diverse anxietăți de care suferă în prezent foarte mulți copii?

Poveștile le oferă copiilor scena pe care să își joace și să își rezolve conflictele interioare într-un mod sigur, în ritmul lor. De aceea, de multe ori, copiii cer să li se citească în mod repetat aceeași poveste, până când reușesc să integreze noua achiziție.
Cum alegem poveștile pe care le transmitem copiilor și care sunt astăzi cele mai indragite povești pentru cei mici?

În funcție de etapa pe care o traversează copilul, putem alege poveștile care trateaza în special acea temă (de ex.: Cenușăreasa – rivalitatea dintre frați; Albă-ca-Zăpada – grija pentru propria înfățișare; Fata cu gâștele – minciuna).
Poveștile copiilor de azi sunt desenele animate. Prin urmare, ei se identifică cu Elsa, Prințesa Sofia, Ben 10, Superman, depinde de desenele la care au acces. Unele personaje, situațiile prin care trec, soluțiile găsite sunt benefice dezvoltării lor armonioase, altele, mai puțin. În această situație, e nevoie ca părintele-ghid să își ia treaba în serios. Din acest punct de vedere, părinții care vin la Seara cu Povești sunt dintre cei care au înțeles și se preocupă de metaforele și simbolurile oferite ca sprijin copiilor în dezvoltarea lor.
Foto credit: Gabriela Cuzepan

Publicitate
Ultimele știri

Baia Mare devine primul oraș din România care începe reciclarea hainelor vechi

În Baia Mare a fost lansată prima inițiativă de colectare a deșeurilor textile, conform cerințelor Uniunii Europene.Locuitorii pot depune...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect