7.3 C
Sibiu
marți, noiembrie 19, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Interesele au tergiversat colectarea selectivă a deșeurilor

Publicitate electorală

spot_img
Cele mai citite

Președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, spune că tergiversarea cu mai mult de un an a proiectului care prevede colectarea selectivă a deșeurilor s-a datorat atât legislației, cât, mai ales, „intereselor”.

Proiectul „Sistem de management integral al deșeurilor”, cel mai mare proiect public din fonduri europene care se derulează în județul Sibiu, este pe final, dar s-a împotmolit la ultima etapă: desemnarea firmelor care să adune gunoiul. Până acum s-au închis gropile de gunoi neconforme, s-au construit stații de sortare și compost, dar, odată cu demararea licitațiilor pentru alegerea firmelor care să se ocupe de colectarea efectivă, proiectul s-a îngropat în procese.

Cele mai mari probleme sunt pentru zona Sibiu, care cuprinde municipiul și localitățile învecinate, pentru că este vorba despre un contract de aproape 200 de milioane de lei. Acești bani ar trebui să-i primească firma care va aduna gunoiul în următoarele 96 de luni.

S-a tergiversat acest proiect de achiziţie pentru că, pe de o parte, legislaţia a permis celor care au participat la această procedură să conteste achiziţia. Unul dintre participanţii la procedura de achiziţie, care nu a fost desemnat câștigător, este operator la acest moment, şi are tot interesul să tergiverseze cât mai mult procesul, astfel încât, contractul să se încheie cât mai târziu cu noul operator, pentru că, în timpul acesta, ei îşi iau banii şi treabă fac precum vedem cu toţii, adică aproape deloc”, a declarat Daniela Cîmpean.

O altă problemă este că nu s-a găsit nicio firmă interesată să opereze stația de sortare de la Târnava. S-au organizat trei licitații la care nu s-a înscris nimeni. Acum se desfășoară cea de-a patra procedură și s-a înschis un operator economic, oferta fiind în curs de evaluare.

Finalizarea proiectului nu mai poate fi întârziată pentru că, dacă nu vom colecta selectiv deșeurile până în 18 noiembrie 2016, pierdem banii de la Uniunea Europeană.

Autoritățile speră ca acest lucru să nu se întâmple. Un pas înainte a fost făcut, joi, 14 iulie, când Curtea de Apel Alba-Iulia a dat o sentință definitivă care dă dreptate Consiliului Județean, iar lucrurile ar putea merge mai departe. Un singur hop mai este de trecut. Înainte ca magistrații de la Alba să se pronunțe, una dintre firmele care nu a câștigat licitația a cerut, la Înalta Curte de Casație și Justiție, strămutarea procesului. Judecarea cauzei a fost stabilită pentru 15 iulie, însă, până la închiderea ediției, Înalta Curte nu s-a pronunțat. Și dacă magistrații de la București admit cererea de strămutare a cauzei, fiind vorba despre licitații publice, procesul trebuie finalizat până la jumătatea lunii august.

Proiectul a început în 2010, având o valoare totală de 80.298.789,07 lei fără TVA. Din acești bani s-au închis gropile de gunoi neconforme, s-au construit stații de sortare și compost și s-au achiziționat pubele pentru colectarea diferențiată. Șapte luni s-a întârziat implementarea proiectului încă din faza de început după ce una dintre firmele implicate a dat faliment. În iunie 2015, a fost lansată prima licitație pentru alegerea firmelor care să colecteze gunoiul. Nici acum această etapă nu este încheiată.

IMG_20150517_182029

Publicitate

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Poșta Română va închide toate oficiile poștale din țară

Poșta Română va închide treptat, în următorii ani, toate oficiile poștale pe care le deține în țară, a anunțat...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect