17.9 C
Sibiu
joi, mai 15, 2025

Istoria cimitirelor din Sibiu – ce clădiri funcționează acum în locul lor

Cele mai citite

Morbid sau nu, tot mai multe persoane aleg să își cumpere locul de veci în cimitir încă din tinerețe, ca să nu rămână fără.
În condițiile în care doar în municipiul Sibiu în trecut erau în jur de 10 cimitire răspândite mai ales prin zona centrală a orașului de astăzi, cimitirul municipiului Mediaș anunță acum că se confruntă cu o problemă – doar 200 de locuri de veci mai sunt disponibile în această zonă. De asemenea, cimitirul din municipiul Sibiu are aceeași problemă, dar viceprimarul Răzvan Pop promite amenajarea unui alt cimitir în viitorul apropiat.
În altă ordine de idei, Răzvan Pop, în postura de istoric de această dată, ne-a povestit că Sibiul avea în jur de 10 cimitire în trecut. Cel mai vechi dintre ele este cimitirul comunității, care este deschis și în zilele noastre, dar în altă locație.
„Cel mai vechi cimitir este cel al comunității, care în trecut funcționa chiar în centrul orașului, mai exact în Piața Huet. Era normal, așa cum este normal și în zilele noastre ca fiecare biserică parohială din zona rurală să aibă în jurul ei un cimitir. Tocmai de aceea, cercetările arheologice efectuate odată cu reabilitarea zonei centrale, ocazionate de pregătirile pentru Sibiu Capitală Culturală Europeană în 2007 au scos la iveală foarte multe oseminte ale strămoșilor noștri care au fost înmormântați acolo”, povestește Pop.
În secolul 18, împărăteasa Maria Tereza emite un decret imperial prin care astfel de înmormântări în centrul unui oraș sunt interzise, iar ultimul om înmormântat în centru este chiar Baronul Samuel von Brukenthal. Interesant de știut este faptul că pe locul fostelor cimitire din Sibiu sunt astăzi clădiri foarte cunoscute și tranzitate. Una din aceste clădiri este locul în care funcționează Spitalul Clinic Județean Sibiu.
„Sibienii deja de fapt nu mai înmormântau de mult timp în acea zonă. Au mutat cimitirul în afara cetății, deși era destul de periculos pentru că putea fi chiar asediat și distrus. Cu toate acestea, au ales să facă această mutare iar în acea perioadă cimitirul a fost ridicat pe locul pe care astăzi este Spitalul Județean. În centrul istoric, în Cetate, cu siguranță s-au făcut înmormântări în toate lăcașele de cult. Cimitirul militar, spre exemplu, funcționa la marginea cartierului Ștrand, foarte aproape de școlile militare. Și acesta a dispărut și astăzi este un parc în acea zonă. Avem renumitul parc din strada Reconstrucției pe care noi și astăzi îl cunoaștem  sub numele de Parcul Mortilor, pentru că acolo au funcționat chiar 4 cimitire”, explică istoricul.
Astăzi, după sute de ani de la închiderea tuturor acestor cimitire, oamenii au altă problemă. Se grăbesc să își cumpere locul de veci, ca să nu rămână fără.

Publicitate
Ultimele știri

Săptămâna viitoare începe Campania Antifumat 2025 în Sibiu

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu va demara o nouă ediție a Campaniei Antifumat, tema din anul 2025 fiind „Sănătate pentru...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect