Sibiul a fost desemnat să găzduiască ediția din acest an a Cursurilor Internaționale de Diplomație Nicolae Titulescu, eveniment organizat de Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Astfel, timp de o săptămână, între 5 și 12 octombrie, 20 de tineri diplomați din țări precum Algeria, Azerbaidjan, Belarus, Bulgaria, Nigeria, Polonia, Serbia, SUA, Turcia, Turkmenistan şi România participă în fosta Capitală Culturală Europeană la la o serie de prelegeri și dezbateri având ca temă generală „Parteneriatul Estic – evoluţii, provocări şi beneficii reciproce”.După ce ediția de anul trecut a cursurilor s-a desfășurat la Poiana Brașov, reprezentanții MAE spun că Sibiul a fost preferat ca locație pentru această ediție din mai multe motive:
„În primul rând, Sibiul a cunoscut în ultimii ani o renaştere economică şi culturală semnificativă, fiind în prezent unul dintre oraşele cu cel mai mare nivel de investiţii străine din România. În al doilea rând, aceste cursuri reprezintă un important program de diplomaţie publică al Ministerului Afacerilor Externe iar proiectele şi evenimentele desfăşurate în 2007 de oraşul care a fost Capitala Culturală Europeană vor rămâne mereu în memoria opiniei publice din întreaga lume drept un model de diplomaţie publică şi culturală. Mai mult, Sibiul a ştiut cum să menţină şi să dezvolte creativ potenţialul şi efectele statutului său din 2007, astfel încât Festivalul Internaţional de Teatru, Festivalul Internaţional de Film „Transilvania” sau Festivalul de Jazz de la Sibiu au devenit adevărate repere ale scenei culturale româneşti. Nu în ultimul rând, dorim să prezentăm invitaţilor străini la cursurile Nicolae Titulescu modalităţile prin care sunt valorificaţi purtătorii de cultură tradiţională, prin care se perpetuează convieţuirea multietnică, prin care multiculturalismul este la el acasă – iar Sibiul le oferă pe toate acestea în mod exemplar.”
Pe parcursul a 5 zile, între 7 și 12 octombrie, cursanții vor trata teme de actualitate din domeniul politico-diplomatic internațional, precum și subiecte din domeniul istoriei și culturii române, moderate de oficiali MAE. Pe de altă parte, un accent deosebit va fi pus pe interacţiunea cu diplomaţii din statele participante, aceștia având posibilitatea să meargă în locații tradiționale din județul Sibiu.
Sesiunile de curs vor detalia teme privind platformele Parteneriatului Estic, dar şi aspecte complementare- ansamblul vecinătăţii estice (zona extinsă a Mării Negre, Asia Centrală etc.) cu potenţialul, tensiunile şi riscurile de securitate aferente – aspecte cu relevanţă pentru România şi Uniunea Europeană.
„Astfel, detalierea, în cadrul sesiunilor de curs, a unor teme privind platformele Parteneriatului va răspunde nevoii de promovare a unor interese şi mesaje extrem de importante ale politicii externe a României. De altminteri, Cursurile Internaţionale Nicolae Titulescu pentru tineri diplomaţi se înscriu în Platforma 4 a Parteneriatului Estic – Contacte între oameni („Contacts between People”). Este important ca invitaţii să cunoască în mod nemijlocit atât repere din domeniul istoriei, diplomaţiei şi culturii române, cât şi aspecte din viaţa de zi cu zi a ţării gazdă.”, spun reprezentantii MAE.
În urma dezbaterilor pe tema ediţiei din acest an va fi evidenţiat rolul fundamental al României în Parteneriatul Estic, urmărindu-se, în plus, ca tinerii diplomați străini care vor absolvi cursurile Nicolae Titulescu să devină în cariera lor prieteni și promotori ai României.
Ajuns la ediția numărul 20, acest program al Ministerului Afacerilor Externe a debutat în anul 1993 și este organizat anual.