5.2 C
Sibiu
vineri, ianuarie 10, 2025

APM Sibiu obține 5,8 milioane de euro de la Uniunea Europeană

Cele mai citite

Mii de cabluri de comunicații și energie electrică subterane, copaci plantați în stațiile de autobuz, sisteme alternative de energie montate pe clădirea Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu, dar și studii de mediu, hărți, campanii de informare și cursuri în domeniul protecției mediului vor fi posibile în Sibiu în următorii 3 ani. Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu a primit din partea Comitetului Mecanismului Financiar de la Bruxelles aprobarea Proiectului ”Calea Verde spre Dezvoltare Durabilă”, valoarea acestuia fiind de 5, 8 milioane de euro.

 

Elaborat în parteneriat cu Asociaţia Norvegiană a Autorităţilor Locale şi Regionale – KS, Proiectul Programului RO07 Adaptare la Schimbări Climatice este finanţat 100% prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (Norvegia, Islanda si Lichtenstein). 

APM Sibiu este titularul şi beneficiarul proiectului care se va derula în perioada 2013 – 2016. Proiectul va sprijini autorităţile publice din trei municipalităţi: Sibiu, Tg. Mureş, Braşov, în elaborarea strategiilor şi planurilor de măsuri privind adaptarea la schimbări climatice şi va oferi soluţii de adaptare la schimbări climatice pentru sectoarele energie, transport şi construcţii, prin implementarea unor proiecte pilot doar în Municipiul Sibiu. 

Proiectul pilot din sectorul transporturi Sibiu are prevazut un buget de 840.600 Euro si va consta în montarea în subteran a 10.000 metri liniari de cabluri de electricitate şi comunicaţíe pe arterele principale ale oraşului (de la intrarea in Sibiu dinspre Brasov, Calea Dumbravii si B-dul Corneliu Coposu), şi plantarea copacilor în staţiile de autobuz. Precizăm că la finalizarea lucrărilor de montare a cablurilor, drumurile afectate vor fi readuse la starea iniţială. 

Proiectul pilot din sectoarele energie şi construcţii are prevazut un buget de 1.431.250 Euro si va consta în adaptarea clădirii APM Sibiu la efectele schimbărilor climatice, prin promovarea materialelor de construcţie adecvate, instalarea de sisteme de energie alternativă, eficientizând costurile de funcţionare şi mentenanţă, oferind un model de bună practică pentru clădirile guvernamentale. 

Alte rezultate vizate: studii de trafic şi meteorologice, hărţi tematice, campanii de informare şi conştientizare, cursuri de instruire pentru reprezentanţii autorităţilor şi instituţiilor publice, Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, a ONG-urilor de mediu, agenţilor economici şi mass-media. 

„Specificăm că proiectul „Calea verde spre dezvoltare durabilă” este rezultatul muncii de echipă realizate integral de către colectivul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Sibiu. Considerăm că prin contribuţia noastră la atragerea fondurilor europene prin elaborarea, implementarea proiectelor de mediu, prin accesarea programelor de finanţare, APM Sibiu poate fi un bun model şi o încurajare că fondurile sunt accesibile şi pentru instituţiile publice,”explică Bogdan TRIF, Director executiv APM Sibiu

APM a mai derulat și anul acesta proiecte POS Mediu – Managementul conservativ al siturilor de importanţă comunitară – Insulele stepice de lângă  Slimnic, Movilele de la Păucea şi Mlaca Tătarilor si proiectul finanţat prin Programul Fundaţiei Germane pentru Mediu – Implementarea si înregistrarea EMAS a Agenţiei pentru Protectia Mediului Sibiu şi a Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu.

 

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Nu s-a asigurat la schimbarea benzii de mers și a lovit o altă mașină

O tânără pasageră într-un autoturism a fost rănită, joi seara, într-un accident produs în Mediaș, pe Șoseaua Sibiului, în...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect