Arhiepiscopia Ortodoxă Sibiu a deschis, de mai bine de un an deja, un Centru de recuperare neuromotorie destinat persoanelor cu handicap care pot beneficia gratuit de servicii de kinetoterapie, logopedie, ergoterapie și gimnastică medicală. Centrul este situat pe strada Xenopol, la numărul 26, iar accesul la servicii se face pe bază de programare.
Centru de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu „Sfântul Nectarie” din Sibiu s-a deschis în august 2015, dar a fost inaugurat oficial în 9 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Nectarie Taumaturgul sub a cărui orcrotire a fost construit. În primul an de existență, un număr de 216 persoane cu handicap din județul Sibiu au beneficiat de servicii.
„Acest centru a fost o idee mult mai veche. Părintele Mitropolit Laurențiu și-a manifestat dorința de a înființa un astfel de centru, așa încât să vină spre folosul și beneficiul persoanelor care au domiciliul în Sibiu. Celelalte sectoare s-au implicat în dezvoltare, amenajare, găsirea resurselor și a ajuns la o finalitate. De un an și câteva luni avem foarte mulți beneficiari care intră în acest centru și procedurile sunt gratuite pentru cei care se încadrează”, a declarat preotul Ioan Ciprian Cândea, consilier social al Arhiepiscopiei Sibiu.
Se pot adresa Centrului, persoane adulte care dețin un certificat de handicap valabil și care locuiesc în județul Sibiu. Fiecare beneficiar are parte, pentru început, de zece ședinte de recuperare. Planul de servicii se stabilește în urma unei evaluări inițiale care este realizată de cei patru angajați ai centrului.
„Beneficiarii vin la centru cu toate actele – copie buletin, certificat handicap, adeverințe medicale – de la medicul de familie că este apt în colectivitate și adeverința că are nevoie de recuperare, toate se fac și cu acordul medicului. Completează o cerere și este programat la o evaluare. Aceasta este realizată de către întreaga echipă – asistent social, kinetoterapeut, logoped, consilier psihologic, și apoi se stabilește un plan de servicii – activitățile care se desfășoară cu el. Se ține cont și de părerea beneficiarului și de alte afecțiuni de care suferă”, a declarat Gabriela Răduleț, asistentul social al centrului.
Potrivit acesteia, la finalul primelor zece ședințe, pacientul este evaluat din nou, iar echipa decide dacă este necesară continuarea programului de recuperare, caz în care se continuă cu alte zece ședințe, sau dacă se poate face o pauză. Oricum, pacienții sunt reluați periodic, în funcție de locurile disponibile, astfel încât să se obțină o recuperare cât mai bună.
„Fiecare vine și întreabă și, dacă se încadrează cu toate documentele necesare, intră în centru și face zece ședințe de kinetoterapie și alte proceduri, astfel încât, la finalul perioadei, specialistul pune verdictul: se poate face o pauză sau trebuie continuat cu alte ședințe. Avem șase beneficiari zilnic. Sunt situații și situații. Într-o lună sunt cel puțin 18 beneficiari pentru că o persoană vine de 2 – 3 ori pe săptămâmă. Cele 10 ședințe se pot termina în 3 sau 4 săptămâni”, mai spun reprezentanții Centrului de recuperare.
Până acum s-a reușit preluarea tuturor cazurilor, fără a exista liste de așteptare. Majoritatea celor care se adresează pentru servicii de recuperare medicală sunt persoane vârstnice, cu accidente vasculare sau tetrapareză spastică.
„Se fac exerciții în funcție de nevoile pacientului – se începe cu masaj, se trece la exerciții de diferite tipuri. În funcție de coordonare, se introduc și exerciții de facilitare neuroproprioceptivă urmând ca persoana să ajungă să se gospodărească singură. Numărul de solicitări este în creștere, iar evoluția este favorabilă la marea majoritate a pacienților”, a declarat, la rândul său Gigi Badea, kinetoterapeutul Centrului de recuperare.
Ideea Arhiepiscopiei este de a extinde serviciile medicale pe care le oferă persoanelor cu venituri mici.
„În altă parte totul costă, iar pentru persoanele care au o pensie mică, să dea 200 – 300 pe lună pentru recuperare este o sumă foarte mare. De aceea am înființat acest centru și am dorit să-l promovăm. Noi încercăm să dezvoltăm și alte proiecte pe latură socială. Avem deocamdată acest spațiu și încercăm să dezvoltăm serviciile medicale și să implicăm și partea medicală și să deschidem câteva cabinete medicale care să fie tot gratuite. Așa vrem să venim în sprijinul oamenilor care nu-și permit datorită pensiilor sau salariilor mici și pot beneficia de tratament, analize sau consultații tot gratuite”, a mai declarat preotul Ioan Ciprian Cândea
Centrul este licențiat de către Ministerul Muncii ca centru de tip recuperator pentru persoane adulte cu handicap și oferă servicii autorizate de kinetoterapie, psihologie, logopedie și asistență socială. De serviciile centrului beneficiază doar persoanele care au certificat de încadrare în grad de handicap.
Centrul de recuperare neuromotorie
Sibiu, str. Xenopol 26
Tel: 0269.701.280
Serviciile sunt gratuite
Program cu publicul:
Luni, Miercuri și Vineri 09:00 – 13:00
Marți: 12:00 -16:00
Centrul funizează următoarele servicii:
- recuperare/reabilitare funcțională (kinetoterapie, logopedie, ergoterapie, gimnastică medicală
- asistență socială, prin activități de informare , de evaluare, de consiliere socială
- asistență și suport în vederea reabilitării/ reintegrării sociale – consiliere, suport, supraveghere
Criterii de eligibilitate:
- persoana deține un certificat de încadrare în grad de handicap valabil
- persoana are domiciliul pe raza județului Sibiu
- persoana are peste 18 ani
- necesită servicii de ecuperare ce nu pot fi acordate la domiciliu
Persoane neeligibile:
- persoane cu afecțiuni psihice care prezintă un cpomportament agresiv și care poate pune în pericol atât propria siguranță și securitate, cât și pe a celor din jur
- persoanele conectate la aparatură medicală care asigură supraviețuirea acestora
- persoane cu boli transmisibile
- persoane aflate în situații grave de sănătate cre necesită supraveghere medicală de specialitate și administrarea unui tratament special de către personalul medical superior sau de o anumită specialitate
Documente necesare:
- cerere de admitere – tipizată, se completează la sediul centrului
- act de identitate
- certificat de încadrare în grad de handicap
- recomandare medicală pentru recuperare
- adeverință medicală „apt în colectivitate”î
- acte doveditoare de venit