E clar ca lumina zilei că, la Sibiu, colectarea selectivă a deșeurilor nu este selectivă deloc și, în multe locuri, nici măcar colectare nu e. În acest moment este un talmeș-balmeș generalizat.
Sunt patru mari actori în această piesă: cetățenii, Primăria, Consiliul Județean – prin Asociația ADI ECO, și SC Soma. Cum „cei din urmă vor fi cei dintâi”, firma din Bacău ia în cap castanele de la toată lumea, deși, sincer, nu cred că le merită în totalitate.
Nu e vina lor că nu s-au cumpărat destule pubele, nu e vina lor că nu s-au construit destule platforme, nu e vina lor că firmele care adunau înainte gunoiul din oraș nu-și mai făceau cum trebuie treaba de cel puțin un an de zile, nu e vina lor că celebrele iglu-uri sunt neîncăpătoare. Nu e vina lor că autoritățile locale au făcut, în 2012, campania de informare a unui proiect care s-a finalizat în 2016.
SC Soma e o firmă privată care are contract ca, de la 1 noiembrie, să adune gunoiul din oraș. Au partea lor de vină că sunt depășiți de situație și că, puși în fața multor lucruri care nu au fost făcute cum trebuie, n-au reușit nici ei să se organizeze prea bine. Că lucrurile n-au fost pregătite din timp ca treaba să meargă șnur, că noi nu suntem pregătiți să selectăm ceea ce aruncăm, că tuturor ne este mai ușor să vedem paiul din ochiul lor și nu bârna din ochii noștri, este altă discuție.
Cruntă mi s-a părut atitudinea Primăriei Sibiu care a anunțat recent că vrea „măsuri urgente” de la ADI ECO și SC Soma pentru distribuirea de pubele la instituții și școli și pentru montarea containerelor maro și negre pe platformele din oraș. Asta în condițiile în care, Primăria a construit până acum puțin peste 200 dintre cele peste 700 de platforme care trebuie să existe. E drept că firma care trebuie să construiască platformele are termen de finalizare sfârșitul anului, dar se știa demult că, mai devreme sau mai târziu, vom trece la acest mod de selectare a gunoiului, așa că lucrarea putea fi făcută cu mult timp înainte.
Și de la mulți dintre cetățeni am auzit, în ultimele săptămâni, o mulțime de lucruri care m-au contrariat. Nici nu știți de câte ori am auzit: „De ce să selectăm, aruncăm ca până acum!”. Nu asta ne dorim, nu spre asta tindem, nu acesta este viitorul. Dar asta vom obține dacă nu gestionăm foarte bine situația!
E clar că munții de gunoaie care zac în tot orașul, nu vor dispărea peste noapte. E clar că nu vom selecta de la început gunoiul așa cum trebuie, dar important este să fim dispuși să facem eforturi, să-i înțelegem și pe ceilalți și să ne dorim cu adevărat schimbarea modului în care colectăm gunoaiele.
Diana Stancovici