În anul 1976 începea să practice karate kyokushin, iar cu timpul avea să devină unul din cei mai importanţi practicanţi din istoria acestui sport. În anul 2016, în perioada 24-27 noiembrie, englezul David Pickthall a fost prezent la Sibiu pentru a ţine un seminar. La 6 Dan, David Pickthall este un adevărat maestru al kyokushin-ului. El este vice-preşedintele IFK şi omul pe care l-am intervievat pentru scurt timp, înainte de a intra pe tatami şi a face ceea ce iubeşte cel mai mult.
REPORTER: Este prima dată în Sibiu pentru dumneavoastră?
David Pickthall: Da, este prima oară în Sibiu şi în România. Am fost invitat de Christian Hirsch. A fost o experienţă frumoasă până acum. Sibiul este un oraş foarte frumos, arhitectura este foarte frumoasă. Ne-am întâlnit cu vice-preşedintele Consiliului Judeţean şi cu vice-primarul. Ambele întâlniri au mers foarte bine, ambele părţi au fost de acord că ne vor ajuta cât de mult vor putea. Este un pas foarte important pentru noi să ştim că avem infrastructura şi că ne vor ajuta.
R: Cum se vede karate-ul românesc în Marea Britanie?
DP: Într-un sport ca karate kyokushin, pentru că tehnicile sunt aceleaşi, fiecare le poate învăţa. Probabil avem un pic mai multă experinţă în UK, cu un nivel mai mare al instructorilor. Acesta este un avantaj pe care îl avem. Însă în general, studenţii încearcă din greu, au tehnică foarte bună şi sunt foarte buni, iar antrenorii de aici fac o treabă foarte bună.
R: Care au fost principalele obiective vizate în stagiu dpdv al antrenamentului?
DP: Obiectivul principal este să creştem poziţionarea tactică. Mulţi sportivi vor să lupte, să fie puternici, vor să facă bine, dar aspectele tehnice şi tactice lipsesc. Antrenorul trebuie să îi ajute să găsească mai multe modalităţi de a aborda lupta. Luptele pot fi câştigate în diferite moduri. În turneele mondiale, sportivii trebuie să poată lupta în moduri diferite pentru a putea obţine victoria. De asta suntem aici. Ca şi studenţi, ei fac o treabă foarte bună. Sunt foarte entuziasmaţi şi dau totul.
R: Ce aşteptări aveţi din partea organizatorilor pentru Campionatul Mondial?
DP: Vrem să fie o experienţă culturală pentru cei care vin la Sibiu. Nu numai să lupte şi să plece acasă. Oamenii să vadă oraşul, să afle mai multe despre cultura locului. Aşa că este foarte important să aibă totul pregătit din acest punct de vedere.
R: Ce înseamnă karate pentru dumneavoastră?
DP: Pentru mine înseamnă o reasigurare. Karate îţi dă o personalitate care te ajută cu lucrurile care ţi se întâmplă în viaţă. Noi încercăm să-i învăţăm pe copii cum să se comporte corect, cum să lucreze din greu la şcoală, cum să fie politicoşi cu părinţii lor şi să îşi dorească să fie mai buni la karate. Acestea îi vor influenţa în toate aspectele vieţii lor. Cred că oriunde veţi merge veţi descoperi că karate înseamnă o mare familie. Este ceea ce ne menţine împreună. Ne luptăm, ne antrenăm din greu, iar apoi suntem împreună.
Sursa foto – Facebook IFK Romania
Credit foto – Dan Grecu