Curtea de Conturi a publicat recent raportul privind finanțele publice locale în anul 2015. Potrivit documentului, până în 25 noiebrie 2016, au fost efectuate controale la 79 de entități din județul Sibiu, majoritatea ordonatori principali de credite – primării și Consiliul Județean, dar și la regii autonome sau societăți comerciale aflate în subordinea instituțiilor publice.
„Din verificările efectuate s-au constatat abateri și nereguli financiar-contabile care au condus la stabilirea de venituri suplimentare în sumă totală de 9.862 mii lei și prejudicii în sumă totală de 7.012 mii lei”, se arată în raport.
Pe lângă acestea, s-au constatat „abateri de la legalitate și regularitate care nu au determinat producerea de prejudicii, dar care au avut impact asupra realității și acurateței situațiilor financiare, în valoare totală de 35.308 mii lei”.
Primăria Mediaș – cel mai mare prejudiciu
Potrivit oficialilor Curții de Conturi, mai mult de o treime din prejudiciul înregistrat în anul 2015 – 2.838.000 – s-a constatat la Primăria Mediaș, fiind înregistrate mai multe probleme.
Aproape 2 milioane din prejudiciul total a fost constatat în cadrul contractului de „Management şi întreţinere bazat pe performanţă a infrastructurii rutiere în Ighişu Nou”, prin nerespectarea termenelor.
„Antreprenorul nu a asigurat finalizarea lucrărilor în cadrul termenelor contractuale, neatingând nivelul de serviciu. În conformitate cu condițiile contractuale, Municipiul Mediaș a calculat și facturat daune interese în valoare de 2.020.301,60 lei, sumă care până la această dată nu a fost achitată de către constructor. Astfel, Municipiul Mediaș a demarat acțiunea judecătorească, iar primul termen de chemare în instanță este fixat în data de 02.03.2017, la Tribunalul Sibiu”, au precizat reprezentanții Primăriei Mediaș, la Solicitarea Sibiu 100%.
De asemenea, s-a constatat și faptul că a dispărut o cantitate însemnată de fir de contact din cupru, parte componentă a rețelei de contact troleibuze, fiind creat astfel un prejudiciu total de aproape 90.000 de lei. Primăria Mediaș a anunțat că banii au fost deja recuperați de la societatea de transport în comun din oraș.
Curtea de Conturi mai arară că Primăria Mediaș a efectuat plăți de peste o sută de mii de lei către o societate comercială pentru „servicii de montare ornamente pentru iluminatul festiv”, lucrări care nu au fost executate, dar și pentru alte lucrări pentru iluminatul de sărbători.
Un alt prejudiciu, de peste 700.000 de lei, s-a produs la lucrarea „Modificarea rețelei contact Șoseaua Sibiului – str. Ighișului – str. Vidraru”.
„O parte din lucrarea de investiții (cca 1.800 m), care constă în extinderea unei linii de troleibuze, nu a fost dată în exploatare, deși investiția a fost finalizată încă din anul 2009”, se mai arată în raportul Curții de Conturi.
Oficialii Primăriei Mediaș precizează că „au fost prevăzuți în proiectul de buget pentru anul 2017 bani pentru amenajarea unui sens giratoriu pe Șoseaua Sibiului, care să permită extinderea circulației”.
Plăți pentru lucrări neefectuate – la Primăria Vurpăr
Peste 1,2 milioane de lei din totatul prejudiciului constatat de reprezentanții Curții de Conturi în județul Sibiu s-a înregistrat la Primăria Vurpăr, unde au fost identificate mai multe probleme. Aproape 900.000 de lei a fost prejudiciul produs prin faptul că „au fost achitate nejustificat lucrări neefectuate și materiale nepuse în operă”. De asemenea, la școala din localitate, s-au „achitat nejustificat materiale (țiglă, gresie, burlane, caramidă, glafuri) care nu au fost încorporate în lucrare, nu au fost recepționate și nu se regăsesc în gestiunea școlii”, fiind produs un prejudiciu de aproape 200.000 de lei.
Peste 270.000 de lei, prejudiciu la Consiliul Județean
Mai multe entități controlate au înregistrat, de asemenea, prejudicii, potrivit reprezentanților Curții de Conturi. Sume mai mari de 200.000 de lei s-au constatat la Ocolul Silvic „Valea Frumoasei” – 453.000 de lei, Primăria Agnita – 289.000 de lei, Consiliul Județean – 271.000 de lei, Aeroportul Sibiu – 254.000 de lei și Primăria Ludoș – 205.000 lei.
La Consiliul Județean, s-a constatat că au fost efectuate plăți către o societate comercială din Sibiu pentru „servicii de monitorizare foto/video a evenimentelor culturale, sportive, fără a exista documente justificative care să ateste prestarea unor astfel de servicii”, prejudiciul estimat fiind de 101.000 lei. De asemenea, au fost efectuate plăţi de 159.000 de lei către o firmă din Mediaș pentru „achiziţionarea, instalarea şi întreţinerea unei aplicaţii software necesară implementării proiectului «Păltiniş 2030 – Prezentare virtuală a zonei de dezvoltare şi investiţii», fără a se asigura furnizarea și funcționabilitatea întregului compex al aplicaţiei”.
Reprezentanții Consiliului Județean Sibiu au precizat, la solicitarea Sibiu 100%, că au solicitat prelungirea termenului de realizare a măsurilor dispuse, până în luna iunie 2017.
„Solicitarea de prelungire este fondată pe împrejurarea că, la data de 1.08.2016, cu ocazia percheziţiilor efectuate de DNA Alba Iulia, în dosarul nr 178/P/2015, s-au ridicat toate documentele legate de aceste firme, astfel încât Consiliul Judeţean Sibiu se află în imposibilitatea de a le reconstitui”, se arată în răspunsul Consiliului Județean Sibiu.
Prejudiciu de 125.000 de lei și la Primăria Sibiu
Chiar dacă nu apare pe lista cu cele mai mari prejudicii din județ produse în anul 2015, și la Primăria Sibiu, inspectorii Curții de Conturi au descoperit probleme, generatoare de prejudiciu.
„S-a constatat că o parte din lucrările efectuate pe strada Bobâlna și strada Lyon au fost deteriorate ulterior execuției sau nu au fost executate la un nivel calitativ corespunzător”, se arată în raportul Curții de Conturi, fiind produs un prejudiciu de 105.000 lei.
La toate entitățile verificate, Curtea de Conturi a dispus măsuri de remediere a problemelor dispuse.
„Din cele 14 măsuri dispuse de Curtea de Conturi Sibiu în urma controlului efectuat pentru activitatea Primăriei Sibiu din anul 2015, 12 au fost duse la îndeplinire până în prezent, fiind îndreptate erorile și încasate parțial sumele reprezentând prejudicii. În celelalte două cazuri, conducătorul instituției a dispus măsuri de remediere a deficiențelor”, au precizat reprezentanții Primăriei Sibiu.
În întreg județul Sibiu, oficialii Curții de Conturi au emis 194 de decizii de remediere a problemelor constatate.