Prins la furat, PSD-ul a găsit de cuviință nu numai să își amnistieze infractorii, ci să îi și scape de confiscarea averii. Dincolo de sloganul strigat în piață „noaptea ca hoții” avem acum și bogați ca mafioții. Inițiativa parlamentară a grupului PSD în frunte cu Șerban Nicolae e mișcarea continuată de a pune piedică justiției în demersurile penale împotriva politicienilor.
Dacă adăugăm diverse declarații ale liderilor PSD din teritoriu și parlamentari că O.U.G. numărul 13 va fi adoptată ca lege, ne putem face o idee despre demersurile anti-justiție ca țel principal politic, departe de buna guvernare.
Puterea politică din România se află într-o mare eroare considerând că vechile metode se pot aplica astăzi. Cetățenii acestei țări au învățat, în urma unor proteste de stradă fără precedent în istoria recentă, că pot forța demisii ale miniștrilor și anularea ordonanțelor. Orice inițiativă politică construită pentru a persevera în direcția antidemocratică este sortită eșecului. Puterea nu se mai află la Palatul Victoria sau Cotroceni, ci în voința cetățenilor români. Feudalismul baronilor locali, aservirea angajaților din administrație e o abordare demnă de secolul al XIX-lea nu XXI. Trăim într-o lume în care informația se propagă extrem de rapid, în România s-au cumpărat numai anul trecut telefoane de aproape un miliard de euro. Descoperind puterea conștiinței civice, românii au readus la normalitate funcțiile și demnitățile publice, la rangul de serviciu public și nu invers. Democrația, acest spațiu utopic pentru care au murit oameni, investiția de timp și bani pentru a construi acest edificiu statal nu e de sine stătător fără acceptarea unui rol de cetățean interesat de politică, bună guvernare și apărarea drepturilor și libertăților.
Suntem la o răscruce neplăcută a politicilor internaționale, de frământări în cadrul Uniunii Europene. Există tensiuni și falii majore de ruptură pe care politicienii români atât de rar și superficial le conștientizează.
Faptul că partidul de guvernare persistă în demersul său de a irita cetățenii, de a le pune piedici, de a-i agasa și sâcâi e gestul sinucigaș al omului ce își taie creanga de sub picioare. Guvernul și majoritatea parlamentară sunt priviți cu suspiciune și vor fi monitorizați permanent de o societate civilă mai puternică și mai unită ca niciodată.
Ideea de a muta cetățenii din piețe e de o prostie colosală. Poate că în sediul de partid din Kiseleff persistă amintirea Pieții Universității. E o problemă pentru PSD dacă continuă să atace frontal, prin aceleași demersuri de comunicare obtuze și arogante sortite din start eșecului. E timpul pentru o culpă asumată bărbătește, pentru reevaluarea politicilor de guvernare, a viziunii și mesajului de partid (socialism, conservatorism, naționalism?) și revenirea la pragmatism. Politici publice eficiente, bunăstarea cetățenilor pot compensa pierderile masive de imagine ce se vor contabiliza la vot. Încăpățânarea de a rămâne ancorat în discursul populist apocaliptic amenință nu pierderea libertății unor lideri politici corupți, ci existența partidului ca actor major politic. Nu îi mai enervați pe cetățeni. Nu de alta dar vremea se încălzește.