1.3 C
Sibiu
vineri, februarie 14, 2025

Serviciului Judeţean Anticorupţie Sibiu îşi prezintă raportul de activitate desfăşurat în 2013

Cele mai citite

În anul 2013, principalele obiective ale Serviciului Judeţean Anticorupţie Sibiu din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie au fost prevenirea, descoperirea şi combaterea faptelor de corupţie în rândul personalului din unităţile Ministerului Afacerilor Interne de pe raza judeţului Sibiu. În domeniul prevenirii faptelor de corupţie, în cursul anului 2013, au fost desfăşurate un număr de 58 activităţi de informare şi instruire anticorupţie la structuri judeţene din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), la care a participat un număr de 1009 lucrători, dintre care 103 deţineau funcţii de conducere şi 906 funcţie de execuţie.

Serviciul Judeţean Anticorupţie Sibiu a fost atras ca partener al Asociaţiei Pro Democraţia în cadrul proiectului „Plăteşte ZERO pentru ce ţi se cuvine”. Proiectul s-a implementat în cinci judeţe (Sibiu, Braşov, Covasna, Ialomiţa şi Vrancea), precum şi în municipiul Bucureşti şi reprezintă o campanie naţională şi locală pentru cunoaşterea faptelor de corupţie, având ca scop creşterea gradului de informare a publicului, în mod deosebit al tinerilor.

Cu ocazia Zilei Aniversare a DGA-30 mai, la nivelul serviciului a fost încheiat cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu un plan comun de acţiune, în baza căruia două echipe compuse din lucrători ai Serviciului Rutier, lucrători ai Serviciului Judeţean Anticorupţie Sibiu, reprezentanţă Pro Democraţia Club Sibiu şi liceeni din cadrul Colegiului Simion Bărnuţiu Sibiu, au împărţit cetăţenilor participanţi la trafic pliante cu mesaje anticorupţie şi au oferit informaţii legate de faptele de corupţie şi consecinţele săvârşirii lor, modalităţi de sesizare a acestora, precum şi semnificaţia zilei de 30 mai.

În 18 august 2013, Serviciul Judeţean Anticorupţie Sibiu în colaborare cu Serviciul Anticorupţie al Municipiului Bucureşti şi Asociaţia Pro Democraţia, a instalat în Piaţa Mică din Sibiu „Labirintul anticorupţie” – o construcţie mobilă, care în interior conţinea panouri cu informaţii despre faptele de corupţie. Cetăţenii au fost invitaţi în labirint să citească întrebările afişate pe panouri şi să bifeze răspunsul corect la întrebările existente într-un chestionar primit la intrare. După finalizarea traseului, chestionarul a fost verificat şi în funcţie de gradul de corectitudine a răspunsurilor, cetăţenii au primit un premiu simbolic (un tricou cu mesaj anticorupţie, o „prăjitură anticorupţie”, precum şi materiale informative cu răspunsurile corecte).

În domeniul combaterii faptelor de corupţie, în cursul anului au fost înregistrate un număr de 48 dosare provenite din plângeri, denunţuri şi sesizări din oficiu înregistrate direct la SJA Sibiu sau prin unităţile de parchet competente. Din totalul acestora, 47 au avut ca obiect săvârşirea de fapte de corupţie. În cadrul acestor dosare au fost cercetate 276 persoane, din care 28 persoane având calitatea de angajat al MAI, 5 dintre acestea deţinând funcţii de conducere. De asemenea, au fost puse sub inculpare prin rechizitoriu un număr de 13 persoane, dintre care 4 din cadrul MAI. Au fot reţinute un număr de 3 persoane.

Exemplificăm prin dosarul penal privind pe inculpaţii D.R.F., P.P.A. şi C.F.A., în care Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a emis la data de 15.11.2013 rechizitoriul prin care a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a susnumiţilor. Aceştia, în calitate de organe de cercetare ale politiei judiciare şi  desemnaţi ca lucrători de poliţie rutieră la Poliţie Municipiului Mediaş, cu ştiinţă nu şi-au îndeplinit în mod repetat atribuţiile de serviciu neaplicând măsurile prevăzute de lege cu privire la contravenţiile constatate, în vederea obţinerii unor avantaje patrimoniale şi nepatrimoniale.

În ce priveşte finalitatea judiciară în perioada analizată, instanţele de judecată au dispus, în dosarele în care ofiţerii serviciului au efectuat anterior activităţi de urmărire penală, un număr de 3 hotărâri de  condamnare nedefinitivă, respectiv 4 hotărâri definitive prin care au fost condamnate 2 persoane, una fiind din MAI. Pentru două persoane, angajaţi ai MAI, instanţele care au judecat recursul s-au pronunţat definitiv prin achitare şi înlocuirea răspunderii penale cu sancţiuni administrative.

La nivelul serviciului, în cadrul activităţii de relaţii cu publicul au fost primite în audienţă şi consiliate 20 persoane. Au fost înregistrate 33 petiţii şi 3 apeluri la linia telefonică gratuită anticorupţie gestionată la nivel central.

„Vă reamintim faptul că, la nivelul judeţului Sibiu, Direcţia Generală Anticorupţie este reprezentată de Serviciul Judeţean Anticorupţie Sibiu, cu sediul în municipiul Sibiu, str. Revoluţiei, nr.4, telefon 0269/208322; 0269/208415, fax. 0269/208416 sau e-mail [email protected]. Cetăţenii care doresc să sesizeze fapte de corupţie săvârşite de personalul MAI, se pot prezenta în audienţă la sediul nostru din Sibiu, precum şi în cadrul programului de audienţe la Instituţia Prefectului Sibiu, str. Andrei Şaguna, nr. 10 în fiecare zi de miercuri a săptămânii, între orele 12:00-15:00. Serviciul Judeţean Anticorupţie Sibiu pune la dispoziţia cetăţenilor Registrul de petiţii şi sugestii, precum şi Formularul e-petiţie, disponibil pe pagina de Internet a DGA, www.mai-dga.ro”, spun reprezentanţii Serviciului Judeţean Anticorupţie Sibiu.

Faptele de corupţie ale personalului M.A.I. pot fi sesizate la linia gratuită anticorupţie a D.G.A., 0800.806.806.

 

 

 

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Camion răsturnat pe A1 Sibiu-Deva

Un autocamion încărcat cu lemne s-a răsturnat, joi seara, pe A1 Sibiu-Deva în zona localității Săliștea din județul Alba.Centrul...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect