În 7 aprilie se sărbătorește Ziua Mondială a Sănătății, iar tema aleasă pentru acest an este „Depresia”, care a ajuns să fie a treia cauză a dizabilității din lume. Medicul Elena Calvun, psiholog specialist, explică simptomele principale ale bolii, dar și cum se poate interveni în sprijinul pacienților care suferă.
De Ziua Mondială a Sănătăţii, în acest an, depresia se constituie ca principală temă de campanie a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
„Consider că acest lucru se datorează şi faptului că este boală ce afecteză oameni de toate vârstele, că în acest moment este a treia cauza a dizabilităţii în lume şi va deveni, până în 2020, cauza principală a dizabilităţii (dacă rămânem pasivi…)”, spune Elena Calvun.
Recunoaşterea depresiei este primul pas în tratarea acesteia şi, de multe ori, poate datorită prejudecăţilor şi a stigmatului social încă des întâlnite în ţara noastră, mulţi oameni sunt reticenţi în a cere ajutor. Noi, cei din jurul unei persoane afectate de această boală, avem un rol important. Ascultăndu-i cu atenţie şi răbdare, fără a minimiza sau desconsidera problemele lor personale, putem deveni un adevărat suport. Îi asigurăm, astfel, de faptul că nu sunt singuri în această încercare şi îi ajutăm, apoi, să recurgă la ajutor profesionist.
Este important să cunoaştem principalele semne: tristeţea patologică, lipsa dorinţei, sentimente de devalorizare, lipsa speranţei şi a unui scop în viaţă sunt printre cele mai vizibile semne. Pentru că este una din cauzele majore ale sinuciderii, necesită diagnosticare urgentă şi instituirea tratamentului corespunzător. Simptomele depresiei sunt regăsite la nivel emoţional, cognitiv, comportamental şi fizic, iar cauzele pot fi numeroase: un istoric al tulburărilor afective în familie, schimbări bruşte ce apar în viaţa persoanei, evenimente traumatice, stresul cotidian, apariţia unei boli fizice.
„Pentru fiecare dintre noi, campania OMS este un semnal că trebuie să ne implicăm, nu putem rămâne deznădăjduiţi în faţă acestei boli, putem acţiona”, mai spune medicul sibian.