0.2 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Peste 8% din populația județului bea apă din surse neautorizate

Cele mai citite

Direcția de Sănătate Publică (DSP) a Județului Sibiu a publicat recent raportul privind calitatea apei potabile în județ, pentru anul 2016, iar concluziile specialiștilor sunt că 8,3% din populația județului bea apă din surse neautorizate. Probele chimice și microbiologice recoltate din aceste surse de apă anul trecut au prezentat neconformități în procent foarte mare – 42,56% au fost neconforme din punct de vedere chimic (având concentrații mari de amoniac și nitriți), iar 75,93% au fost neconforme din punct de vedere microbiologic.

Anual, DSP Sibiu prezintă un raport privind calitatea apei din județ, dar și numărul de probe preluate din fiecare sursă de apă în parte și rezultatele analizelor de laborator.

„Consumul de apă necorespunzătoare chimic sau microbiologic poate produce îmbolnăviri importante consumatorilor: boli diareice acute, dizenterie, hepatită virală de tip A, boli parazitare, boli cardiovasculare, intoxicații cu nitrați la sugari, cu metale grele, sau pesticide. Unele boli infecțioase pot să apară sub formă de epidemii hidrice, cei mai sensibili fiind copiii, persoanele în vârstă și cei cu afecțiuni cronice. Pentru a preveni apariția bolilor, apa trebuie să nu fie periculoasă pentru consumator și să fie corespunzătoare atât la parametri chimici, cât și la cei microbiologici”, precizează specialiștii DSP Sibiu, în raport.

Potrivit acestora, județul Sibiu dispune de sursă de apă potabilă corespunzătoare, în cea mai mare parte a teritoriului, cu excepția zonei de nord a județului – Blăjel, Biertan, Moșna, Micăsasa, Dumbrăveni unde apa din sursele subterane, chiar de mare adâncime, conține amoniu, fier, mangan, în concentrații ridicate.

Apa potabilă este asigurată populației prin sistem centralizat de distribuție a apei, din fântâni și izvoare publice sau particulare.

„Sistemul centralizat este cel mai bun, cel mai recomandat, deoarece asigură o calitate corespunzătoare și o supraveghere a calității apei”, precizează reprezentanții DSP.

Cum se distribuie apa în județ

Din punct de vedere al furnizării apei, județul este împărțit în mari multe zone. În primul rând, există cinci zone mari – Sibiu, Mediaș, Cisnădie, Avrig și Arpașu – unde furnizarea apei se face în sistem centralizat, de la cinci stații de stratare a apei care sunt autorizate, prin intermediul celor doi mari operatori de apă din județ: SC Apă Canal și SC Apa Târnavei Mari.

De la cei doi operatori regionali primește apă 69,7% din populația județului Sibiu. 7% din populație primește apă prin intermediul unor operatori mici, de la 12 stații de tratare care sunt autorizate, iar 8,3% din locuitorii județului primesc apă de la rețele neautorizate.

În județ funcționează 18 stații de tratare a apei neautorizate sanitar, construite în urmă cu câțiva ani buni (Vurpăr, Șeica Mare) și altele noi, unele nefinalizate oficial, aflate încă în probe tehnologice ( Moșna, Blăjel, Păucea, Biertan, Tălmăcel). Pe lângă aceste sisteme centralizate există 36 de sisteme de aprovizionare locale, unele construite de cetățeni, situate în mediul rural, neautorizate sanitar care furnizează populației o apă care nu este supusă procedeelor de tratare și dezinfecție permanentă.

Potrivit reprezentanților DSP Sibiu, în urma analizelor de laborator din anul 2016, s-a stabilit că apa din zona Sibiu a fost conformă în proporție de 98,68%, apa din zona Mediaș a fost conformă în proporție de 99,21%, apa din zona Cisnădie a fost conformă în proporție de 97,76%, cea de la Avrig în proporție de 97,35%, iar de la Arpașu, în proporție de 97,36%.

Apa din sursele locale, neconformă

Localitățile din județ care nu o rețea de apă potabilă se aprovizionează cu apa din fântâni și șipote publice aflate în subordinea primăriilor sau din fântânile particulare aflate în gospodăriile cetățenilor, dar, în perioada de secetă, apa din aceste surse devine improprie consumului, atât cantitativ, cât și calitativ.

Potrivit datelor deținute de primării, în județul Sibiu sunt 426 de fântâni publice, 165 de șipote și 20.096 fântâni particulare.

Rezultatele analizelor prelevate din aceste surse au arătat faptul că 42,56% din probele chimice au fost necorespunzătoare, cel mai frecvent depășirile înregistrându-se la amoniac și nitrați, iar 75,93 din probele microbiologice au fost necorespunzătoare.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect