14.1 C
Sibiu
sâmbătă, mai 10, 2025

Vine tramvaiul!

Cele mai citite

Repunerea pe șine a tramvaiului pe ruta Rășinari – Sibiu este un subiect frecvent reluat de autorități, încă din 2011. Primarul din Rășinari, Bucur Bogdan, spune că la începutul lunii iunie tramvaiul va circula de la Rășinari până la Grădina Zoologică, în scop turistic și cultural, după ce au fost efectuate numeroase lucrări și demersuri în acest sens. Singura problemă este că și în iunie 2014, dar chiar și anul trecut Primăria Rășinari anunța același lucru. Rășinărenii, mândri de tramvaiul lor, speră ca într-un final garnitura să fie repusă pe șine.

banner
banner
banner

„Reabilitarea tramvaiului a fost proiectul meu de suflet și am ținut neapărat ca el să funcționeze mai departe. El va circula de la Rășinari la Grădina Zoologică și, în principal, în scop turistic sau cultural. Am înlocuit stâlpii de lemn, care erau într-o stare destul de proastă, cu stâlpi de beton, am reabilitat toate consolele de pe stâlpi și firul electric cu care am avut mai multe probleme datorită unor accidente. În momentul de față este întins și se poate da drumu la curent pe el. Nu știm încă la teresamente dacă trebuie intervenit. Mai avem ceva de lucru la stația de redresare, urmând să vedem apoi tramvaiele care nu au mai circulat de doi ani de zile. Sperăm să fie într-o stare bună și atunci o să pornim un tramvai, să-i dăm drumul pe șine, ca să vedem cum sunt terasamentele. Eu sper să nu fie nevoie de intervenții, că ne-ar încurca un pic. Sper să fie probleme minore și să putem să-i dăm drumul la 1 iunie, când ne-am programat” a declarat, pentru Sibiu 100%, Bucur Bogdan.

Potrivit acestuia, traseul are opt kilometri, iar pentru conducerea tramvaiului se va apela la serviciile unui fost vatman din comună. Primarul din Rășinari, care a anunțat repunerea pe șine a tramvaiului încă din 2014, spune că anul acesta obiectivul va fi atins.

Acum suntem mult mai aproape de atingerea obiectivului, decât în ultimii ani când am vorbit despre asta, suntem mult mai implicați în proiect. Am realizat lucrările care erau necesare, iar liniile de curent sunt funcționale”, a mai declarat Bucur Bogdan.

Investiția de până acum se ridică la aproximativ 150.000 de lei.

O istorie de peste o jumătate de veac

Tramvaiul din Rășinari a fost inaugurat în 14 martie 1948. Lucrările au fost realizate de rășinăreni.

A fost o lucrare mare. Tatăl meu a fost șef de echipă la muncitori. Era după un an de foamete și se muncea pentru bucate. Ziua de lucru era un kilogram de făină și unul de mălai. Tramvaiul a fost principalul mijloc de transport al rășinărenilor către Sibiu. Se făcea naveta, peste 2.000 de oameni mergeau la muncă în Sibiu cu tramvaiul, dintre care cam o mie mergeau la Fabrica Dumbrava ce s-a desființat. E bine că vor să-i dea din nou drumul. Toată lumea s-ar bucura, iar copiii sunt chiar curioși, nepoții mei abia așteaptă să-l vadă”, a declarat preotul Nicolae Jianu din Rășinari.

În anul 1893, au pornit primele discuții oficiale despre introducerea unor mijloace de transport în comun în orașul Sibiu. În anul 1905 se construiește prima linie de tramvai, de o firmă din Budapesta, iar până în 1948 sunt 7 linii de tramvai. Din 1966 încep să se desființeze trasee, din cauza degradării și a introducerii autobuzelor.
În anul 2012, rețeaua de tramvai este transmisă în administrarea Primăriei Comunei Rășinari, s-a casat și dezafectat tronsonul de rețea de tramvai cuprins între vechiul sediu Tursib și Grădina Zoologică.

Tramvaiul Sibiu – Rășinari a avut curse regulate până în 2013, iar până acum doi ani a mai fost folosit în timpul Festivalului de Teatru. De doi ani însă, rugina s-a așternut peste șine și vagoane.

Singura comună cu tramvai

Rășinărenii sunt tare mândri de tramvaiul lor, iar cei mai în vârstă își amintesc cu drag că au făcut naveta cu el la serviciu.

Pe oricine oprești pe stradă în Rășinari îți spune ce frumos se mergea cu tramvaiul către Sibiu, dar și la muncile câmpului, mulți rășinăreni având terenuri agricole în zona numită Lunca, situată undeva către Cisnădioara.

35 de ani am făcut naveta. Era un mijloc de transport sigur, și vara, și iarna. Pe vremea aceea nu erau atâtea mașini și era plăcut să circuli cu el. Era o vreme când, la orele de vârf, erau foarte pline vagoanele, nici nu aveai loc să stai jos”, povestește o localnică din Rășinari.

Suntem singura comună din țară cu tramvai. Era marea noastră mândrie. Toate lucrările s-au făcut cu rășinăreni. Dacă nu te duceai să lucrezi sau nu contribuiai cu căruța sau alte munci, trebuia să plătești. Este tramvaiul nostru”, povestește o altă localnică.

Cei mai tineri, abia așteaptă să aibă ocazia de a se plimba cu tramvaiul.

Comuna Rășinari, parte a Mărginimii Sibiului, cu o bogată istorie și cultură, atrage oricum sute de turiști, iar tramvaiul ar fi o oportunitate în plus de promovare a locurilor.

Publicitate
Ultimele știri

National Geographic recomandă Carpații României în locul Alpilor elvețieni

Articol de Ada Sofia CormoșRomânia primește o validare importantă din partea uneia dintre cele mai respectate publicații de travel...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect